Redan i dag finns en oled-skärm ovanför tangentbordet i Macbook Pro – Touch Bar – och kanske kan den i framtiden växa till att täcka hela tangentbordsdelen av en Macbook. Ett nytt Apple-patent, upptäckt av sajten Patently Apple, visar nämligen en Ipad- eller Macbook-liknande modell med dubbla oled-skärmar.

Den patenterade designen kommer i två versioner, en med ett fast gångjärn som håller ihop de två delarna och en version där nederdelen kan plockas loss för att använda den övre skärmdelen separat.

Missa inte! Största Iphone någonsin: Så stor skärm får Iphone X Plus

Apple-patent
Foto: Apple

En fördel med att använda skärm som tangentbord är det kan växla språklayout enkelt, eller till och med byta till emojis om vi hellre kommunicerar med sådana. En given nackdel är att det blir svårare att skriva än med ett mekaniskt tangentbord, framför allt om vi är vana att inte titta på tangenterna. I patentet beskrivs dock hur skärmen har ett flertal behandlingar för att åtminstone minska reflektioner.

Som vanligt när patent upptäcks på detta vis är det långt ifrån någon garanti för att produkten verkligen kommer lanseras. Oled-skärmar är dessutom väldigt dyra i dagsläget, så just detta koncept är långt ifrån verklighet. Det ger ändå en intressant inblick i vad Apple experimenterar med för framtida modeller av Ipad och Macbook.

Apple MacBook - 1,2GHz DC 8GB 256GB 12" Pris vid test: 13290 kr.

Bästa pris just nu: 12488 kr