Magsafe, den lilla magnetkontakten som fäster laddaren i datorn, var en genial Apple-uppfinning som säkerligen räddat många datorer från att åka i golvet genom åren. Men den lösningen togs helt sonika bort när både Macbook och Macbook Pro gick över till att använda usb-c-kontakten för laddning.

Andra företag har försökt lösa problemet tidigare, till exempel sladden från Griffin som automatiskt kopplar loss om någon snubblar över sladden.

Läs också! Test: Sladden som fixar Magsafe till din Macbook Pro

Och så finns Anywatt. Den började sitt liv på Kickstarter, lyckades bli finansierad, och säljs nu till reapris av tillverkaren Elecjet. Priset är 24 dollar, eller ungefär 200 kronor exklusive frakt till Sverige.

I teorin är det en riktigt smart adapter. Anywatt finns i tre olika versioner, där en av dem har en Magsafe-kontakt i en ände och en usb-c-kontakt i den andra. Med denna adapter ska vi alltså i teorin kunna ladda i princip vad som helst som har en usb-c-kontakt med en Magsafe 1 eller Magsafe 2-sladd. Alltså alltifrån en Android-mobil med usb-c, en Nintendo Switch, eller en Macbook Pro ända upp till 15 tums storlek.

Anywatt
Lampan på Magsafe lyser inte när Anywatt är ansluten.

I adaptern finns magneter som ser till att Magsafe lossnar om vi eller någon annan råkar snubbla över sladden. Magneten är rätt stark, men den lossar ändå utan problem när vi testar att rycka loss sladden ett par gånger.

Laddproblemen hopar sig

Så långt allt väl, men när det kommer till Anywatts huvuduppgift – att faktiskt ladda upp vår dator – har den svårare att klara sitt jobb. Först och främst måste vi se till att koppla in Anywatt i rätt ordning. Magsafe kopplas till Anywatt först, och sedan Anywatt in till en ledig usb-c-port på datorn. Kopplar vi i fel ordning börjar den inte ladda. Kopplar vi dessutom loss i fel ordning – alltså drar bort Magsafe innan vi drar ur Anywatt – måste Anywatt nollställas genom att låta den ligga i en minut.

Väl ansluten i rätt ordning (vi följer instruktionerna noga) går det fortfarande inte så bra. Anywatt är visserligen begränsad till 60 watt (vår 15-tummare vill helst ha 87 watt) men även 60 watt går rätt bra att ladda upp en 15-tummare med så länge vi inte anstränger datorn alltför mycket. Men några 60 watt verkar vi inte komma upp i. Anywatt ansluts till datorn, men batteriet laddar inte som det ska. Ibland laddar den upp batteriet, ibland laddar den inte alls. En titt på Anywatts Facebook-sida visar att vi inte är ensamma om problemet, och företagets support har i skrivande stund inte återkommit till oss. Varningsflagg alltså.

För oss verkar det uppstå problem med skillnader i olika spänning mellan vad vår Magsafe-laddare kan ge och vad datorn vill ha, ett problem som adaptern försöker lösa genom att testa olika volt-antal tills den hittar ett lämpligt. Ibland kommer vi dock aldrig dit, och vi kan helt enkelt inte räkna med att kunna ladda vår dator varje gång vi pluggar in Anywatt.

Missa inte! Test: Macbook Pro 2012 – så står sig en sex år gammal dator idag

Anywatt

Ytterligare ett problem är att Apple inte gillar den här typen av produkter som försöker använda sig av Magsafe-standarden utan ett – vad vi kan se – godkännande från Apple. Det finns ingen ”Made for Mac”-stämpel, och det är oroväckande för produktens livslängd. Det har hänt tidigare att tillverkare som utan tillåtelse använder sig av Apples patenterade Magsafe helt enkelt fått sluta sälja sina produkter. Men Elecjet har försökt snickra ihop en tredjepartslösning ändå – med blandat resultat alltså.

Ett problem är att usb-c flera år efter att protokollet lanserades fortfarande är en komplicerad och ganska omogen standard. Det finns mängder av dåliga usb-c-adaptrar på marknaden som inte gör det som utlovas. Det är möjligt att Anywatt fungerar på din dator, med en annan kombination av Magsafe-laddare och Macbook (och kanske tycker du att det kan vara värt 200 kronor att testa) men det verkar alltså inte vara självklart.

Jakten på en bra Magsafe-ersättare fortsätter, Anywatt är inte det vi letade efter.


Fakta: Anywatt

Testad: Februari 2018. 
Funktion: Adapter som gör det möjligt att ladda med Magsafe via usb-c.
Laddning: Stöd för usb-pd-protokollet. Ska kunna variera laddning beroende på mottagande enhets behov mellan 5V, 9V, 12V och 15V vid 3A till 20V vid 2.25A.
Tillverkare: Elecjet. 
Pris: Cirka 200 kronor exklusive frakt till Sverige. Säljs via Elecjets hemsida.

plus

Använd Magsafe till nästan vad som helst

minus

Osäker funktion
Något klumpigt format

Betyg: 2 av 5

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 14384 kr.

Bästa pris just nu: 13789 kr