Hade du hoppats på att kunna ladda din Iphone med samma sladd som din Macbook skulle vi inte lita allt för mycket på att det faktiskt händer. Det har ibland talats om att även Iphone ska få usb-c, men tyvärr –lightning-kontakten lär bli kvar ett tag till.

Usb-c kan göra allt möjligt. Alltifrån att överföra data till och från en extern hårddisk, synka tillbehör, skyffla nätverkstrafik, driva en extern skärm och självklart ladda upp och driva datorn vi använder. Samma fysiska kontakt kan även användas för thunderbolt 3-protokollet, med riktigt höga överföringshastigheter.

Det är helt enkelt en fantastiskt bra port, men Iphone behöver den inte.

Läs också! Historien om 30-pin, lightning och usb-c – och argumenten för och emot lightning-porten

Iphone Lightning usb-c

Den korta förklaringen är helt enkelt att vår Iphone inte är en dator, åtminstone inte i dess traditionella mening. Det är inte tänkt att vi varje dag ska koppla in och ur hårddiskar, tillbehör, usb-kylskåp – vad vi nu kan tänka oss – till en Iphone. Porten på Iphone behöver inte vara den mångsidiga, snabba, flexibla port som usb-c är. Lightning är tillräckligt bra för vad Iphone är tänkt för i dag.

Det finns en gigantiskt marknad av ”Made for Iphone”-klassade tillbehör som alla använder lightning för att kommunicera med Iphone. Allt ifrån dockningsstationer, väckarklockor med laddare till stora högtalare. Att byta till usb-c i Iphone skulle göra många av dessa närmast värdelösa. Det är helt enkelt inte ett pris värt att betala, bara för att få lite smidigare laddning.

Apple har dessutom haft två gyllene tillfällen att byta ut lightning mot usb-c, men utan att göra det. Dels när Iphone 7 introducerades utan hörlursuttag, då hade företaget kunnat introducera en usb-c-port tillsammans med usb-c-hörlurar för den som inte vill ha Airpods.

Dels när Iphone X introducerades. Det är en helt ny generation Iphone, internt inom Apple kallad för en ”modern Iphone” som för att markera ett större skifte i Iphones historia. Det här hade varit ett ännu bättre tillfälle för Apple att introducera en ny kontaktstandard – men fortfarande blev vi utan usb-c-port.

För Ipad är saken delvis en annan. Det är mer likt en traditionell dator, och skulle Apple lägga till stöd för att ansluta externa hårddiskar och usb-minnen i en framtida version av IOS (genom exempelvis appen Filer) är det möjligt att Apple tänker om angående lightning. Men för Iphone ser det annorlunda ut.

Iphone Lightning usb-c
Allt mer kan laddas trådlöst, snart även Airpods.

En annan förklaring till att Iphone aldrig kommer få usb-c är att Apple tror på en trådlös framtid, något som vi blivit väl medvetna om på senare år vare sig vi gillar det eller inte. Istället för hörlursuttag finns bluetooth och Apples W1-chip. Istället för usb-sladd till datorn kan vi använda Airdrop för filöverföring. Istället för extra lagring via externa media använder vi oss av allt billigare molnlagring i exempelvis Icloud. Vi behöver inte ens ladda via sladd om vi inte vill det, trådlös laddning finns som alternativ numera.

Att helt byta standard för den enda port som finns kvar på Iphone är helt enkelt inte logiskt i detta läge. Vi skulle också kunna sätta en liten slant på att Apple åtminstone experimenterar med att göra Iphone helt portlös och istället förlita sig på trådlös laddning (möjligen med en diagnostikport någonstans på enheten som Apple Watch har i dag). Riktigt redo att överge också lightning-porten är vi kanske inte ännu, men ge det ett par år.

Missa inte: Tips! 9 smarta sätt att förvandla din Ipad till en dator

Bara där sladd-överföring har en klar fördel över trådlöst lär det blir kvar. Som den överlägsna hastigheten i thunderbolt 3, som öppnar upp för både extern grafik och långa seriekopplingar av tillbehör.

Macbook Pro lär alltså få behålla sina usb-c-/thunderbolt 3-portar ett tag till. Lilla Macbook har dock bara en enstaka usb-c-port, ett bevis på att Apple tycker att portar knappt behövs på många konsumentprodukter i dag. Visst kan det hända att Apple ändrar sig, och att vi får titta tillbaka på den här artikeln med skämskudden för ansiktet och inse att vi hade fel.

För den som gärna vill använda samma laddare till dator och Iphone finns andra lösningar, som Apples usb-c till lightning-sladd som gör att vi kan snabbladda vår Iphone med Macbook-laddaren.

Länge leve lightning. I alla fall till trådlöst tar över.