Med ett gäng Iphone och Ipad är det många som ska ladda hem varje uppdatering av IOS, Mac OS och olika program och appar. Det kan du snabba upp och effektivisera med en funktion som tidigare fanns i Mac OS Server men numera ingår i den vanliga installationen av High Sierra.

Funktionen kallas innehållscachelagring och gör att en Mac på nätverket lagrar en kopia av allt som laddas ner från App Store – IOS-uppdateringar, appar, programuppdateringar och annat. Så fort någon enhet på nätverket laddar ner en uppdateringen eller annat lagras den på den utvalda platsen på Macen. När andra enheter också försöker hämta den kommer de få den lagrade versionen.

Macar med Mac OS 10.8.2 eller senare och Iphone och Ipad med IOS 7 eller senare hittar automatiskt din Mac med innehållscachelagring. Du behöver alltså inte ändra några inställningar på andra enheter för att dra nytta av funktionen.

Det här sparar mycket tid om du har långsam internetuppkoppling, men för stora uppdateringar hjälper det även de med snabbt bredband.

Delningsinställningar

Så aktiverar du och ställer in innehållscachelagring

Du hittar funktionen i Systeminställningar -> Delning, där den ligger längst ner. Klicka först på titeln utan att kryssa i rutan, så kan du välja plats för lagringen innan du startar den. Klicka på Alternativ och välj sedan på vilken hårddisk den ska lagra, och hur mycket utrymme den som mest får ta upp. När taket är nått, eller om det lediga utrymmet på disken börjar bli för litet, kommer systemet automatiskt radera filer från cachelagringen som inte har använts på länge.

Om du ska byta till en annan hårddisk än startskivan måste du skapa mappen Library/Application Support/Apple/AssetCache/Data på disken i fråga. Det kan du göra med Finder eller Terminal och följande kommando (där du ersätter ”Disknamnet” med namnet på den hårddisk du vill lagra på):

mkdir -p "/Volumes/Disknamnet/Library/Application Support/Apple/AssetCache/Data"

Alternativ för innehållscachelagring

Sedan är det bara att kryssa i rutan till vänster om Innehållscachelagring i listan. Apple rekommenderar att du använder innehållscachelagring på en Mac som är anslutet till nätverket via en direktkoppling med ethernet till routern, men det fungerar även via wifi.

Tänk även på att datorn måste vara påslagen och ansluten till nätverket för att andra enheter ska se den. Det kan vara ett perfekt användningsområde för en gammal Mac Mini, och kan med fördel kombineras med andra serverliknande funktioner som ett delat mediabibliotek.