Det är fortfarande skrivet i stjärnorna när – eller ens om – Homepod kommer till Sverige. Men du behöver faktiskt inte vänta på att Apples smarta högtalare ska lanseras här. Redan i dag kan vi göra en själv, med Siri-stöd, och som på vissa sätt till och med är bättre än Homepod.

Har du en Iphone liggande och en bluetooth-högtalare över är det enkelt att få Siri att flytta in i högtalaren, svara på dina kommandon och styra bostadens smarta lampor samt andra Homekit-produkter – och på så sätt skapa vår egen ”Homepod”. (Visst, det är inte riktigt samma sak och inte lika elegant, men bra mycket billigare och du slipper vänta på en eventuellt svensk lansering).

Läs också! Homepod: Första testet av Apples smarta högtalare

Du behöver:

Gör det själv-Homepod

”Hej Siri” är ett måste

Nyckeln här är att använda en IOS-enhet som har stöd för ”Hej Siri”, det vill säga att mobilen kan lyssna och svara på våra kommandon utan att vi först håller ned hemknappen. Det finns i Iphone 6S och senare, i Ipad Pro 9,7 tum (gen 1) samt i både storlekarna av Ipad Pro (gen 2).

Äldre modeller som Iphone 6, Iphone 5S, Ipad 9,7 tum (2017) och Ipad Pro 12,9 tum (2015) har också "Hej Siri," men måste vara inpluggade i väggen för att Hej Siri ska fungera. Å andra sidan gör det kanske inte så mycket om vi har tänkt placera vår ”smarta högtalare” på ett och samma ställe.

Gör det själv-Homepod
Se till att bocka i "Lyssna efter Hej Siri".

En viktig poäng med bluetooth-högtalaren är att det inte är en modell som stänger av sig själv automatiskt efter ett visst antal minuter, åtminstone inte om vi har den inpluggad i väggen. Lite av nyttan försvinner ju om vi måste trycka igång högtalaren varje gång vi tänkt använda den.

En trevlig bonus för den som har Ultimate Ears UE Boom 2 (1 022 kronor hos CDON) eller Megaboom (från 996 kronor hos Prisjakt) är att Siri kan aktiveras bara genom ett tryck på ovansidan av enheten. Prata med Siri gör vi genom högtalarens egna mikrofon. Då har vi alltså en bärbar Homepod med svenskt Siri redan i dag. Nackdelen är att denna högtalare stänger av sig efter en stunds inaktivitet.

Använder vi en aux-kabel istället för bluetooth kan vi koppla upp i stort sett vilken gammal hemmastereo eller högtalare som helst, så länge den har en enkel 3,5 mm-ingång.

Gör det själv-Homepod

Vi använder oss av en Iphone 7 Plus med Hej Siri aktiverat. Vi skippar aux-kabeln här och kör via bluetooth till en UE Boom 2-högtalare. Med denna uppsättning får vi en högtalare som med hjälp av Siri i vår Iphone klarar det mesta som en Homepod klarar idag (och lite mer till och med, mer om det senare). Här är några exempel på vad vårt hemmabygge kan göra:

  • Ställa timers för matlagningen. Dock bara en åt gången, precis som Homepod. Det är en begränsning i Siri som finns både i Iphone och Homepod.
  • Skicka meddelanden, även via exempelvis Whatsapp.
  • Läsa upp olästa meddelanden
  • Skapa påminnelser, även i vissa tredjepartsappar.
  • Tända och släcka lampor via Homekit
  • Kolla status på andra Homekit-prylar, exempelvis temperatur, luftfuktighet, eller om en viss dörr eller fönster är stängt.

Precis som en riktig Homepod alltså, men betydligt billigare med prylar vi redan hade hemma i detta fall.

Varför det här är en bättre lösning än Homepod

Tro det eller ej, men på flera sätt är det här faktiskt en bättre lösning än att investera dyra pengar i en Homepod. Dels slipper vi över huvud taget vänta på att Homepod lanseras i Sverige. Det finns inte ens ett spikat lanseringsdatum att se fram emot för svenskar som är sugna på en smart högtalare. Dels slipper vi betala lika mycket, det amerikanska priset på 349 dollar lär betyda åtminstone 3 995 kronor i Sverige, kanske så mycket som 4 495 kronor när den (om) den lanseras här.

Vidare får vi, som i detta fall med en UE Boom 2-högtalare, en helt vanlig bluetooth-högtalare som fungerar med alla mobiler och enheter – inte bara de som stödjer Airplay. Har du Android-kompisar på besök kan så klart även de använda högtalaren. Dessutom finns här ett batteri, så vi kan flytta runt högtalaren hur vi vill och till och med ta med oss den utomhus.

Just denna UE-högtalare kan kopplas ihop med inte mindre än upp till 150 likadana högtalare (här vi kan verkligen tala om multi-room…). Har vi bara en extra högtalare kan vi dessutom koppla ihop dessa två och avnjuta Apple Music, Spotify eller något annat i stereoljud. Multiroom och stereo genom två kopplade högtalare är två saker som Homepod inte klarar av idag.

Läs också! Så fixar du Airplay till din gamla dumma stereo

Gör det själv-Homepod

Varför det här trots allt inte är en Homepod

Trots fördelarna – en Homepod är det ju ändå inte riktigt. Vi får inte samma avancerade funktioner som anpassar ljudbilden efter hur rummet ser ut på några få sekunder. Det är inte en lika elegant lösning med allt inbyggt, istället måste vi ha åtminstone en Iphone och en högtalare ständigt ihopkopplade.

En bluetoothkoppling är inte heller helt stabil. Siri slutar ibland lyssna mitt i en mening när vi testar, så en aux-kabel är att föredra.

Men ändå. Med prylar vi många gånger redan har hemma kan vi alltså få en fullt fungerande fattigmans-Homepod, med Siri på svenska, multiroomstöd och röststyrning av Homekit-prylar. Inte fy skam det heller.

Ultimate Ears UE Boom 2 Pris vid test: 1022 kr.

Bästa pris just nu: 1049 kr