En Ipad med IOS 11 installerat är mer kompetent än någonsin tidigare, och närmare att kunna ersätta en bärbar dator än bara för ett år sedan. I vilket fall som helst kan det vara ett bra komplement till en traditionell dator, speciellt om vi har någon av prylarna eller apparna i den här listan.

Logitech Slim Combo

1. Logitech Slim Combo – det kanske mest flexibla tangentbordet

Vi har sagt det förut, det enskilt bästa sättet att få sin Ipad att likna en ”riktig” dator är att köpa ett tangentbord till den. Förutom att det går snabbare och enklare att skriva är det också ett utmärkt sätt att få tillgång till kortkommandon och att kunna växla mellan appar med Command + Tab, precis som på Macen.

Ett bra tangentbordsalternativ är Logitech Slim Combo. Särskilt slimmat är det egentligen inte, men desto mer flexibelt. Ta loss tangentbordet, vinkla skärmen hur som helst, ställ den på höjden och fäst pennan på fodralet. Ett bra val helt enkelt! Dock finns detta tangentbord bara till Ipad Pro 10,5 respektive 12,9 tum.

Test! Logitech Slim Combo: Här är det bästa tangentbordet hittills för Ipad Pro

Mer info: Logitech. 
Pris: Från 1 449 kronor hos Prisjakt (12,9), från 1 423 kronor hos Prisjakt (10,5 tum)


Apple Pencil

2. Apple Pencil – istället för en datormus

Det finns inget sätt att använda en mus till Ipad. Det närmaste vi kommer är Apple Pencil, och det är inte fy skam det heller. Det är en riktigt bra penna för att rita och måla, men också för att navigera i IOS. Helt billig är den inte, och inte absolut nödvändig, men bara det att vi slipper sträcka oss lika långt för att nå skärmen gör den trevlig att använda tillsammans med en Ipad och ett tangentbord.

Läs också: Duelldags! Kan en billigare pekpenna klå Apple Pencil?

Mer info: Apple Pencil.
Pris: 1 099 kronor hos Kjell och Company.


Mophie Powerstation Usb-c XXL
Foto: MophieBatteriet fungerar lika bra för att ladda en Macbook som en Ipad.

3. Mophie Powerstation Usb-c XXL – snabbladda var som helst

Med 19 500 milliamperetimmar på fickan (eller nja, i väskan kanske, den är lite för stor för en byxficka) kan vi fortsätta jobba i timmar även utan eluttag. På batteriet finns både ett vanligt usb-uttag samt ett usb-c-uttag som kan användas för att ladda en Macbook. Köper du en usb-c till lightning-sladd kan du dessutom snabbladda upp en Ipad Pro av 2017-modell.

Mer info: Mophie. 
Pris: 1 290 kronor hos Netonnet.


Mophie
På adaptern finns även en lightning-ingång för att kunna ladda upp enheten samtidigt.

4. Lightning till USB 3-kameraadapter – anslut (nästan) allt som har en usb-port

Låt dig inte luras av namnet. Förutom att kunna koppla in kameror via usb-sladd kan vi också koppla in massor av andra tillbehör som använder usb till vår Ipad med denna adapter – usb-hubbar, ethernet-adaptrar för trådbundet internet, ljud/midi-gränssnitt och kortläsare för sd-kort, Compactflash, micro-sd, med mera, – och överföra med usb 3-hastighet. Vi kan till och med koppla in tangentbord med usb-kontakt, så länge dessa inte drar för mycket ström.

Det enda vi saknar är ett sätt koppla in usb-minnen och externa hårddiskar. Den perfekta appen för att hantera detta finns redan i IOS 11, nämligen appen Filer, men än så länge har Apple inte lagt till stöd för externa lagringsmedia.

Mer info: Apple. 
Pris: 407 kronor hos Proshop.


Leef Ibridge
Foto: Leef Company

5. Leef Ibridge 64 GB – mer utrymme via lightning-porten

Det finns ändå sätt att dra nytta av extern lagring till Ipad, men det måste ske via lightning-porten. Som med detta smarta usb-minne. Leef Ibridge har en lightning-port i ena änden och en usb-3.1-port i den andra, vilket gör det busenkelt att till exempel flytta filer mellan en dator och Ipad. Just den här modellen har 64 GB lagringsutrymme, men de finns i modeller med både mer och mindre utrymme än så.

Mer info: Leefco. 
Pris: 899 kronor (64 GB) hos Netonnet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPad Pro 10.5" 64GB Pris vid test: 6555 kr.

Bästa pris just nu: 6779 kr