En Ipad med IOS 12 eller framför allt Ipad OS 13 installerat är mer kompetent än någonsin tidigare, och närmare att kunna ersätta en bärbar dator än bara för ett par år sedan. I vilket fall som helst kan det vara ett bra komplement till en traditionell dator, speciellt om vi har någon av prylarna eller apparna i den här listan.

Logitech Slim Combo

1. Logitech Slim Combo – det kanske mest flexibla tangentbordet

Vi har sagt det förut, det enskilt bästa sättet att få sin Ipad att likna en ”riktig” dator är att köpa ett tangentbord till den. Förutom att det går snabbare och enklare att skriva är det också ett utmärkt sätt att få tillgång till kortkommandon och att kunna växla mellan appar med Command + Tab, precis som på Macen.

Test! Logitech Slim Combo: Här är det bästa tangentbordet hittills för Ipad Pro

Ett bra tangentbordsalternativ om du har Ipad Pro från 2017 är Logitech Slim Combo. Särskilt slimmat är det egentligen inte, men desto mer flexibelt. Ta loss tangentbordet, vinkla skärmen hur som helst, ställ den på höjden och fäst pennan på fodralet. Ett bra val helt enkelt! Dock finns detta tangentbord bara till Ipad Pro 10,5 respektive 12,9 tum från 2017.

Har du en Ipad Pro från 2018 finns Slim Folio från samma tillverkare, och inte minst Apples egna Smart Keyboard Folio.

Läs mer! Test: Logitech Slim Folio Pro för Ipad Pro 2018 – två steg bakåt för tidigare favorit

Läs mer! Jämförelse: Nya mot gamla Smart Keyboard Folio – dyrare, men blev det bättre?

Mer info: Logitech. 
Pris: 1 499–1 599 kronor beroende på modell.


Nya Apple Pencil

2. Apple Pencil – istället för en datormus

Från Ipad OS 13 finns visserligen ett sätt att använda en mus till Ipad, men bättre anpassat för Ipad är ändå Apple Pencil. Det är en riktigt bra penna för att rita och måla, men också för att navigera i IOS. Helt billig är den inte, och inte absolut nödvändig, men bara det att vi slipper sträcka oss lika långt för att nå skärmen gör den trevlig att använda tillsammans med en Ipad och ett tangentbord.

Läs också! Fem saker som gör nya Apple Pencil överlägsen föregångaren

Mer info: Apple Pencil.
Pris: 1 490 kronor hos Netonnet (2nd gen). 1 090 kronor hos Kjell och Company (1st gen) .


Använd datormus till Ipad

3. … eller köp en datormus – Apple Magic Mouse 2

Från Ipad OS 13 (släpps till hösten men går att testa som betaversion redan nu för den som inte kan vänta) går det alldeles utmärkt att navigera en Ipad med. Alldeles som på en pc fungerar det inte, och det är inte tänkt som en ersättning för pekfingret för den stora massan av användare, mer som ett hjälpmedel för den som vill och behöver.

Både möss med sladd och med bluetooth fungerar, exempelvis Apples egna Mighty Mouse.

Läs mer! Så fungerar musstödet i Ipad OS 13 och IOS 13

Mer info: Apple.
Pris: 849 kronor hos Netonnet..


Logitech Crayon

4. Logitech Crayon – en Apple Pencil för resten

Tror du ändå mer på att använda en pekpenna för att rita, måla eller bara navigera i IOS finns fler val, även för dig som inte har en Ipad Pro och därmed inte kan använda en Apple Pencil.

Logitech Crayon är egentligen framtagen för klassrummet och ska tåla lite extra hårda tag, men säljs också till vanliga konsumenter. Laddning sker med en lightning-sladd och pennan passar nu också senaste Ipad Mini och Ipad Air, sjätte generationen Ipad 9,7 tum samt tredje generationen Ipad Pro.

Mer info: Logitech.
Rekommenderat pris: 749 kronor hos Dustinhome..


Mophie Powerstation Usb-c XXL
Foto: MophieBatteriet fungerar lika bra för att ladda en Macbook som en Ipad.

5. Mophie Powerstation Usb-c XXL – snabbladda var som helst

Med 19 500 milliamperetimmar på fickan (eller nja, i väskan kanske, den är lite för stor för en byxficka) kan vi fortsätta jobba i timmar även utan eluttag. På batteriet finns både ett vanligt usb-uttag samt ett usb-c-uttag som kan användas för att ladda en Ipad Pro av senaste snitt, eller en Macbook.

Mer info: Mophie. 
Pris: 699 kronor hos Webhallen.


Usb-c-hubb Ipad

6. Hyperdrive 6-in-1 usb-c-hubb – använd Ipad Pro som en Mac

Har du senaste generationen Ipad Pro vill du kanske dra maximal nytta av usb-c-porten, och det görs enklast med en usb-c-hubb, exempelvis den här modellen från Hyperdrive som fästs snyggt på sidan av Ipad Pro. Här får du utöver usb-c även en usb-a-port, sd-kortläsare och en hdmi-port – allt från din Ipad.

Usb-a-porten används med fördel för att koppla in minnessticka eller extern hårddisk. Stöd för detta kommer nämligen från och med Ipad OS 13 i höst.

Mer info: Hyperdrive.
Pris: 799 kronor.


Mophie
På adaptern finns även en lightning-ingång för att kunna ladda upp enheten samtidigt.

7. Lightning till USB 3-kameraadapter – anslut usb-prylar till din lightning-Ipad

Låt dig inte luras av namnet. Förutom att kunna koppla in kameror via usb-sladd kan vi med denna adapter också koppla in massor av andra tillbehör som använder usb, även till en Ipad har lightning-port.

Som usb-hubbar, ethernet-adaptrar för trådbundet internet, ljud/midi-gränssnitt och kortläsare för sd-kort, Compactflash, micro-sd, med mera, – och överföra med usb 3-hastighet. Vi kan till och med koppla in tangentbord med usb-kontakt, så länge dessa inte drar för mycket ström.

Mer info: Apple. 
Pris: 495 kronor.


Leef Ibridge
Foto: Leef Company

8. Leef Ibridge 64 GB – mer utrymme via lightning-porten

Det finns ändå sätt att dra nytta av extern lagring även till en Ipad som saknar usb-c-kontakten från Ipad Pro. Då vi lightning-porten istället, som med detta smarta usb-minne.

Leef Ibridge har en lightning-port i ena änden och en usb-3.1-port i den andra, vilket gör det busenkelt att till exempel flytta filer mellan en dator och Ipad. Just den här modellen har 64 GB lagringsutrymme, men de finns i modeller med både mer och mindre utrymme än så.

Mer info: Leefco. 
Pris: 687 kronor hos Dustinhome.


Filer

9. Icloud Drive, Google Drive, Dropbox – använd molnlagring istället!

Att dra nytta av molnlagring är lättare på Ipad numera. Via appen Filer kan vi med några snabba gester komma åt våra filer, både lokalt lagrade eller lagrade i molnet. Filer har stöd för de flesta av de mest populära molntjänsterna, som Google Drive, Dropbox, Icloud Drive, och många fler.

Mer info: Icloud.
Pris: Många molntjänster är gratis upp till någonstans mellan fem till 15 GB lagring. Vill du ha mer än så kostar det extra.


adapter

10. 30 watt usb-c-strömadapter – ladda snabbare

Har du planer på att använda din Ipad flitigt är en bra laddare ett måste. Senaste generationen Ipad Pro kommer visserligen med en helt okej snabb 18 watt-laddare, men ännu lite snabbare går det med en 30 watt-laddare (eller så använder du samma laddare som till nyare versioner av Macbook Air).

En mer kraftfull laddare laddar upp plattan snabbare, särskilt när Ipaden används samtidigt. Även en Ipad Pro från 2017 kan dra nytta av snabbladdning över usb-c.

Mer info: Apple.
Pris: 595 kronor (utan usb-c-sladd).


Genvägar för Ipad

11. Använd Genvägar – automatisera mera

Med IOS 12 förvandlades Workflow till Genvägar, men är i grunden samma typ av app. Genvägar gör det möjligt att automatisera vanliga, återkommande sysslor på finurliga sätt. Som att skicka en estimering till din respektive över hur lång tid det tar innan du är hemma, posta saker automatiskt på sociala nätverk, spela en viss spellista, eller läsa upp nyheterna för dig.

Läs mer! Ännu snålare strömsparläge och 10 andra Siri-tips i Genvägar

Mer info: Apple.
Pris: Gratis, följer med IOS.


HP Officejet
Foto: HP

12. HP Officejet 250 – bärbar allt i ett-skrivare med Airprint

Behöver du då och då skriva ut saker går det självklart att göra det även från en Ipad, och allra enklast blir det om skrivaren är utrustad med Airprint. Då skriver vi ut våra dokument direkt från IOS.

Det finns många Airprint-skrivare att välja bland, men just denna är extra intressant för folk i farten och som gillar bärbart. Skrivaren har ett inbyggt batteri, laddas upp på 90 minuter och kan skriva ut i upp till A4-storlek.

Mer info: HP.
Pris: 2 990 kronor hos HP.


Ipad OS 13

13. Uppdatera till Ipad OS 13

Okej, att uppdatera till en betaversion är kanske inte det smartaste man kan göra, åtminstone på sina primära enheter. Men Ipad OS 13 gör mycket för att göra det enklare att använda Ipad som en ”riktig” dator, så det är svårt att hålla sig från att uppdatera. (Och den "färdiga" golden master-versionen släpps redan nästa månad, så det är inte alltför länge kvar om du vill vara på den säkra sidan).

Stöd för extern lagring över usb-c har vi redan nämnt tidigare i denna artikel, men flera bra nyheter kommer också till Safari, hemskärmen och multitasking. Ipad OS 13 är kort sagt bland det bästa som hänt Ipad.

Läs också! Safari förbättras i Ipad OS 13 – här är alla nyheterna

Läs också! 8 nyheter: Så skiljer sig Ipad OS från IOS

Mer info: Apple.
Pris: Gratis uppdatering, kommer i höst.