Airplay och Chromecast har gjort det enkelt att strömma musik och video till olika rum och prylar, men de här teknikerna kräver så klart en mottagare. För den som har en gammal stereo eller hemmabio och vill lyssna på musik från dator, mobil eller platta finns flera sätt att uppdatera anläggningen utan att lägga ut tusentals kronor.

Airplay till gamla stereon

Apples Airplay är det bästa systemet för Apple-användaren eftersom du enkelt kan välja att strömma allt ljud eller bara ljudet från program som har inbyggt stöd för Airplay – Quicktime Player, Safari, Spotify, Itunes och så vidare.

Bäst, men svår att få tag i – Airport Express

Apples gamla minirouter Airport Express är ett enkelt sätt att strömma ljud till en stereo. Den har en stereokontakt och kan därför anslutas till även riktigt gamla förstärkares ljudingångar och förse dina gamla fina analoga högtalare med ljud.

Airport Express

Problemet är bara att Apple har lagt ner den och den finns inte längre att köpa ny. Du kan dock försöka få tag i en begagnad på till exempel Blocket eller Ebay.

För hemmabioanläggningen – Apple TV

Har du en ljudanläggning vid tv:n med en receiver kan du använda en Apple TV ansluten via hdmi och helt enkelt ha tv:n avstängd. Det här är den enda moderna lösningen som håller sig helt till Apples hård- och mjukvara, men är också en inte oansenlig investering om du bara ska ha det till att strömma ljud.

Tredjepartsadaptrar

Tidigare var det hyfsat enkelt att hitta en tredjepartstillverkad Airplay-mottagare men efter att ha letat en timme har vi inte hittat mycket att hänga i julgranen och därför kan vi tyvärr inte rekommendera den här lösningen.

Använd en dator

Ett tredje alternativ är att använda en dator med gratisprogrammet Airfoil Satellite (finns för både Mac och Windows). Då fungerar datorn som Airplay-mottagare, och du kan strömma till den så länge den är vaken. Med en ljudkabel till stereon kan det bli den billigaste lösningen, i alla fall om du ändå brukar har datorn på.

Raspberry Pi

Raspberry Pi

En lösning som har fungerat ganska länge och fortsätter fungera bra, men kräver lite pillande, är att skaffa mikrodatorn Raspberry Pi och installera en Airplay-mottagare på den. Du kan även passa på att använda den till annat mellan varven, och den kostar betydligt mindre än en Apple TV. Läs mer om hur du använder Rapberry Pi som Airplay-mottagare här.

Chromecast Audio

Välj Chromecast Audio istället

Ett sista alternativ är att hoppa över Airplay och skaffa en Chromecast Audio istället. Idag fungerar det fortfarande inte för att strömma allt ljud från Iphone och Ipad, även om det finns tecken på att stöd för Chromecast kan vara på gång för Apple Music. Det fungerar dessutom redan i Spotify-appen så är det bara Spotify du vill strömma behöver du inte vänta. Med Mac (och Windows) kan du använda programmet Airfoil för att strömma ljud från utvalda program eller hela systemet till Chromecast Audio.