Apple Watch är ohotad etta i en annars skakig smartklocke-branch. Det finns helt enkelt inte många bra konkurrenter att välja bland, speciellt inte för Iphone-användare. Samsung Gear S3 fungerar visserligen även med IOS, men vi var inte så förtjusta i den när vi testade den med Iphone senast.

Fitbit Ionic är dock ett intressant alternativ, kanske det bästa för en Iphone-användare om du inte lockas av Apple Watch – eller bara vill testa något annat. Här testar vi Fitbit Ionic med just Iphone-användare i åtanke. Ett större test av fler smartklockor läser du här.

Vi byter helt enkelt ut den Apple Watch vi vanligtvis bär på armen mot en Fitbit Ionic under närmare en månads tid för att verkligen se vad den går för.

Missa inte: 12 smarta Airpods-hack – få bättre ljud och passform

Fitbit Ionic

Ionic är Fitbits första ”riktiga” smartklocka

Fitbit har tillverkat aktivitetsarmband hur länge som helst nu känns det som, men någon ”riktig” smartklocka har dröjt. Ionic är dock Fitbits första seriösa försök till just det. Klockan kör ett egetutvecklat operativsystem kallat Fitbit OS och kan visa notiser, köra tredjepartsappar, byta urtavla, och även installera sådana från tredje part, till skillnad från Apple Watch. Det finns ett utvecklingskit till systemet som Fitbit hoppas att utvecklare ska kasta sig över, men än så länge är apputbudet rätt begränsat. Mer om det senare.

Vad som sitter under skalet här i form av batteristorlek, processor och liknande vet vi faktiskt inte. Det är inget som Fitbit kommunicerar ut, men klockan känns tyvärr lite långsam. En del av Fitbits egna appar laggar en aning när de startas.

Oled-skärmen är riktigt fin och högupplöst, men vi föredrar ändå skärmen i Apple Watch. Dels för att den är större, men också för att den är mer avlång. Vi upplever det som att det formatet kan visa oss mer värdefull information på samma gång.

Stilmässigt är det i vårt tycke inget som kan tävla med Apple Watch. Den må se lite egen ut med sin rektangulära urtavla och relativa tjocklek, men Ionic är ännu mindre elegant. Den ser faktiskt rätt klumpig ut. Materialet är en gråfärgad aluminium, men det känns ärligt talat rätt plastigt. Den är inte heller helt robust. Vi lyckas skapa en irriterande repa på ena sidan efter att ha stött i den i någonting (men utan att komma ihåg vad).

Ionic är en trevlig träningskompis

Men precis som Apple Watch blivit på senare tid har Ionic ett stort träningsfokus. En av knapparna på den vänstra sidan tar oss till en rad olika typer av träningar som vi snabbt kan starta. Klockan har inbyggd gps, kan lagra musik (som överförs via dator) och strömma till bluetoothlurar. Klockan klarar dessutom att följa med i badet (ned till 50 meter).

Fitbit Ionic
Ionic är bra på träning men vi hade gärna haft mer information på skärmen samtidigt. I denna vy går det inte att se vad klockan är.

Armbandet i gummi tas bort med ett hårt ryck och är lätt att rengöra efter svettiga träningspass. Klockan är lätt, även om den är rätt stor. Gillar vi inte hur klockan ser ut kan vi köpa nya band i samma material, eller i läder. Något stort utbud av tredjepartsalternativ, som det finns till Apple Watch, kan vi dock inte se att det finns.

Batteritiden är allra mest imponerande, bland de absolut bästa i klassen. Självklart blir den sämre om vi använder gps flitigt, ned till en dygns batteritid. Men utan gps använder vi utan problem den i fyra dagar utan att ladda. Apple Watch får långsamt bättre och bättre batteritid för varje ny generation, men Ionic är klart bäst på denna punkt.

Fitbit Ionic
Hälsa i Fitbit-appen. Till höger, app-butiken.

Kommunikationen med vår Iphone sker helt via Fitbit-appen. Här uppdaterar vi klockan, laddar ned nya appar eller urtavlor. Vi kan se information om träning, stegantal, sömn och liknande. Appen har även den ett ganska stort fokus på hälsa och träning, vi kan logga mat, hålla koll på vikten och få detaljerad information om hur bra vi sover. Det senare är bara tillgängligt via tredjepartsappar hos Apple Watch, så här har Ionic en fördel.

Läs också! Power Sync: Appen som får din Fitbit att lira med Apples hälsoapp

På tal om batteritid ser vi också att Fitbit-appen påverkar vår batteritid i Iphone alldeles för mycket. Den är ständigt uppe bland de mest batterislukande apparna då den ofta uppdaterar i bakgrunden. Det är så pass illa att vi behöver plugga in vår Iphone någon extra gång under dagens gång, vilket vi inte behöver när vi använder Apple Watch.

Det hjälper en hel del att stänga av automatisk synkronisering mellan klocka och app, och istället bara synka när vi öppnar appen. Men fortfarande drar en Iphone med Ionic parkopplad mer ström än en Iphone med Apple Watch.

Sämre som smartklocka

Som smartklocka är Ionic betydligt mindre imponerande än som träningsklocka. Det hjälper visserligen att vi kan byta urtavlor (dock inte byta direkt på klockan, det görs från mobilen) och att det finns ett femtiotal olika appar att välja bland i appbutiken, bland annat en Hue-app som låter oss styra Philips smarta lampor.

Men för en Apple-användare blir det snart uppenbart vad vi går miste om. Det finns inget sätt att styra Homekit-produkter, Siri kan inte hjälpa oss, vi kommer inte åt appar som påminnelser och Wallet, vi kan inte skicka meddelanden och vi kan inte ringa från klockan (det finns ingen mikrofon). Och så vidare. App-stödet är litet i dag men lär blir större. Apples egna appar lär givetvis aldrig dyka på denna Fitbit-klocka.

Fitbit Ionic

Systemet är dessutom svårnavigerat. För att starta en timer krävs två svep och två tryck, fler om vi vill ändra tiden som är inmatad i förväg. På Apple Watch kan vi lägga en komplikation på urtavlan för att starta en timer med två tryck, eller göra det med hjälp av Siri. Ett svep nedifrån ger oss våra notiser, musikkontroller hittas ett svep uppifrån. Från höger hittar vi fler appar och från vänster finns batteriinformation och en möjlighet att tysta notiser.

Just notiserna är inga höjdare. De ger visserligen relevant information och det finns via Fitbit-appen bra möjligheter att kontrollera exakt vilka appar som ska få notifiera oss och inte. Men tyvärr finns inget sätt att agera på notiserna, vi kan svepa bort dem, men vi kan inte snooza eller markera exempelvis en påminnelse som avklarad.

Skärmen vaknar genom att trycka på en knapp eller höja på armen. Det är dock många gånger vi höjer på armen utan att klockan vaknar. På denna front är Apple Watch bättre (och kanske något överkänslig istället).

Ionic ska dock ha ett plus för betalningslösningen Fitbit Pay som stöds av flera svenska banker, bättre än vad Apple Pay hittills mäktat med.

Som en lite smartare Fitbit fungerar Ionic bra, men om vi också vill ha en lite smartare klocka är Apple Watch vassare. Priset är okej, på gränsen till något högt – runt 3 190 kronor. Ytterligare 500 kronor köper en smartare och i vårt tycke snyggare Apple Watch.

Omdöme

Ionic är bäst som en avancerad träningsklocka. Träningsfunktionerna är bra, men Apple Watch är fortfarande en smartare smartklocka för Iphone-användare.

Fakta: Fitbit Ionic

Testad: Februari 2018.
Funktion: Smartklocka från Fitbit.
Bildskärm: 1,42 tum oled, 348 x 250 bildpunkter.
Kommunikation: Bluetooth, nfc, wifi, gps.
Sensorer: Accelerometer, gyro, höjdmätare, pulsmätare, ljussensor.
Lagring: 2,5 GB.
Storlek, boett: 38,6 x 48 x 12 mm.
Vikt: 46 gram.
Operativsystem: Fitbit OS.
Batteritid: Upp till ca 4 dygn.
Övrigt: Vattentät ner till 50 meter.
Mer info: Fitbit.com
Pris: 3 169 kr hos Proshop.

plus

Bra skärm.
Lysande batteritid.
Bra träningsfunktioner.

minus

Inte lika bra som smartklocka.
Litet apputbud.
Lite svårnavigerad.

Betyg: 3 av 5

Fitbit Ionic Pris vid test: 3152 kr.

Bästa pris just nu: 1979 kr