Om du har kommit till Mac från att tidigare ha använt Windows kan det verka som ett mysterium hur du avinstallerar program. Redan installationen av ett program verkar konstig, oftast behövs inget mer än att dra programmet från en skivavbildning till Program-mappen.

Men att avsintallera tredjepartsprogram på Mac är väldigt lätt, och kräver egentligen aldrig att du använder ett speciellt avinstallationsprogram som är standard på Windows.

Radera ett program på Mac

Släng i papperskorgen

De allra flesta Macprogram består uteslutande av ett gäng filer som samlas i en mapp med filändelsen .app, som i Finder visas som ett program. Där ligger själva den binära programkoden, men också ikoner, översättningar till olika språk och en externa bibliotek som krävs för att programmet ska kunna köra.

För att avinstallera flyttar du helt enkelt programmet till papperskorgen. Något mer är i de flesta fall inte nödvändigt. Du kan välja att även ta bort inställningsfiler och andra filer som programmet har lämnat efter sig, men förutom att ta upp plats på hårddisken påverkar det inte prestandan.

De irriterande undantagen

Ett fåtal program håller sig inte till ovanstående enkelhet, utan installerar andra komponenter som inte går att avinstallera på samma enkla sätt. Det kan till exempel vara program som installerar drivrutiner (kernel extensions), nya ljudenheter och annat.

Det enklaste sättet att bli av med dessa är att googla på ”uninstall [programnamnet]” och följa instruktionerna som du oftast hittar på utvecklarens webbplats eller via något Macorienterat forum. Många har ett avinstallationsprogram på samma skivavbildning som du fick programmet på och som gör processen lätt.

Appcleaner

Använd ett tredjepartsprogram

Det är må hända ironiskt att behöva installera ett nytt program för att bli av med ett annat, men om du ofta testar nya program kan du efter hand spara ganska mycket utrymme på disken genom att rensa upp alla tillfälliga filer och annat efter program du har haft men raderar.

Vår favorit just nu är Appcleaner, som är enkelt och gratis. Det hittar oftast alla filer som hör till ett program genom att helt enkelt dra och släppa programmet i Appcleaners fönster eller på dess ikon.

Appcleaner och liknande program letar upp andra filer som hör till programmet du vill ta bort: inställningar, cache-lagrade filer (som i en fall kan ta upp rejält med plats på disken), och mycket annat som du annars själv måste rota efter i din Bibliotek-mapp.