Mike Bombich, utvecklaren av Carbon Copy Cloner, har upptäckt en bugg i apfs, eller snarare i Mac OS High Sierras hantering av apfs när det gäller glesa skivavbildningar. Dessa används ofta av exempelvis backupprogram för att backupen ska ta så lite plats som möjligt på skiva men kunna växa sig så stor som det behövs.

Så fungerar apfs: Allt du behöver veta om Apples nya filsystem

Buggen som Mike Bombich har upptäckt handlar om vad som händer när det fysiska utrymmet på skivan där skivavbildningen är sparad tar slut: Istället för att säga stopp och belägg när du försöker kopiera fler filer till den fortsätter systemet glatt att ”kopiera” och när den är klar ser det ut som att filerna ligger där på skivavbildningen.

Om du avmonterar skivavbildningen och monterar den igen så ser du dock att filerna inte alls var fullständiga och om du har tagit bort originalen är det för sent.

Vanliga skivavbildningar i .dmg-format påverkas inte, utan det är .sparseImage-filer som är drabbade. Mike Bombich rekommenderar tills vidare de som använder sådana att hålla sig till hfs+ och göra om eventuella backuper och annat som har använt apfs med glesa skivavbildningar.