Johny Srouji är namnet på en superstjärna inom Apple. Han leder ett av Apples tveklöst mest framgångsrika arbetslag, ett team Johny Srouji kallar för konstnärer. Enligt Apple-kännaren John Gruber svor han friskt och ljudligt och kallade det för skitsnack när det stod klart att hans "konstnärer" skulle sitta i ett öppet kontorslandskap i nyöppnade Apple Park. Johny Srouji vägrade och lät bygga en mindre byggnad enbart för sitt team i närheten av Apple Park istället.

Johny Srouji anställdes på Apple år 2008 efter att ha jobbat på IBM och Intel. Hans titel är översatt till svenska ungefär ”chef över hårdvaruteknologier”, ett jobb som gör honom till en av de bäst betalda Apple-höjdarna och ansvarig för en av företagets absolut största framgångar på senare tid. Och det är inte produktdesign vi talar om – utan chipdesign.

Läs också! Analys: Därför kan inget hota Apple längre

Apple
Foto: AppleJohny Srouji

Apples nya, största framgång

I en läsvärd artikel från Apple-analytikern Mark Gurman på Bloomberg beskrivs det hur historien från den första egna processorn A4 i Ipad, till hur Apple i dag tillverkar processorer som krossar allt i sin väg. Mobilprocessorer som utmanar även desktop-varianter från Intel, och chip som tar plats i allt från till Airpods till Imac Pro.

Och det är väldigt tydligt vad det är som hänt på senare år. Apple har gått från att vara ledande inom produktdesign, att skapa produkter som ständigt kallas ”intuitiva,” till att istället bli ledande på ett helt annat område.

För några år sedan var Apples signum de klassiska, vita Macbookarna som syntes på kafébord och i skolor här och var. Senare blev det Iphone – Apples kanske största bedrift någonsin – och Macbook Air, som satte standarden för hur en lätt men ändå tillräckligt kraftfull bärbar dator skulle se ut under 2010-talet. Bra design har alltid varit en central del av företagets dna, men möjligen håller det på att förändras.

Apples konkurrenter försökte länge kopiera framgångsreceptet Iphone och dess design, med varierande resultat. De som inte försökte dukade under (läs: Nokia med Symbian och Microsoft med Windows Mobile). Samsung första fräcka kopia på Iphone, Samsung Galaxy S, var ett rätt trist bygge. Men de försökte i alla fall.

Konkurrenterna blir allt bättre på det som tidigare var Apples signum

Numera har Apples konkurrenter ett mycket större ambitioner. En Samsung Galaxy S-mobil är i dag inte tillverkad i fladdrigt gummi och kromhärmande plast. De är tvärtom överlag väldigt välbyggda prylar.

Även Google satsar hårt på design. Företaget har till sist anammat Steve Jobs idé om att tillverka både hårdvaran och mjukvaran i en komplett produkt. Om Pixel-telefonerna fanns i Sverige skulle de utgöra en riktigt bra konkurrent till Iphone X här.

Macbook Pro
Foto: Adam Patrick Murray / IDGMacbook Pro

Samtidigt som Apples konkurrenter blir allt bättre på det som länge varit Apples paradgren har Apples egna produkter fått utstå en del kritik på senare år. Macbook Pro har kritiserats för att ha ett tangentbord av bristande kvalitet, för radikal design med för få portar, samtidigt som succén Macbook Air fortfarande inte fått någon självklar ersättare.

Iphone i sin tur såg i princip likadan ut under tre års tid. Ändra inte ett vinnande koncept brukar det heta, men det är klart att Apple inte ledde den senaste smartphone-trenden. Tvärtom fick Iphone X, som äntligen introducerade något helt nytt, rusas ut på marknaden ett år för tidigt. Toppmodellen var egentligen tänkt att släppas först år 2018. Detta samtidigt som Apples design-guru Jony Ive under några år inte längre hade huvudansvaret för designen på Apples produkter, utan istället putsade på företagets nya butiker och Apple Park.

Läs mer! Jony Ive tillbaka som designchef på Apple

Istället är det alltså en annan Johny som blivit den verkliga stjärnan på Apple. Apples chip-team klämmer i dag ur sig små, mobila processorer med monstruösa prestanda som ingen konkurrent ännu kan mäta sig med.

Konkurrenter som Qualcomm försöker stämma sig till en bättre ställning samtidigt som Johny Sroujis ”konstnärer” producerar mobilchip för Iphone och Ipad presterar i klass med Intels stora processorer tänkta för bärbara datorer.

Apple
Foto: AppleA11 Bionic, är namnet på Apples senaste mobilprocessor, och sitter för närvarande i Iphone 8, Iphone 8 Plus samt Iphone X.

När Apples egna chip hamnar i allt fler av Apples produkter – de driver Iphone, de blir grafikchip, driver Apple Watch och parkopplar Airpods snabbare än bluetooth, och gjorde under 2016 till och med sitt första intåg i Apples datorer – är det tydligt vad som varit Apples största framgång de senaste åren.

Det är inte längre överlägsen design som ger Apple ett massivt försprång gentemot sina konkurrenter. Det som driver Apples produkter framåt är istället det som inte är direkt synligt för ögat, men som gör våra Iphones till rätt strömsnåla prestandamonster – nämligen oerhört väldesignade chip.

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9995 kr.

Bästa pris just nu: 7996 kr