I en artikel publicerad av Bloomberg under torsdagen skriver Mark Gurman om sina förväntningar inför WWDC, och enligt hans källor kommer Apple återigen huvudsakligen fokusera på mjukvara. Förra årets hårdvarulanseringar kan alltså ha varit ett undantag.

Enligt Mark Gurman håller Apple på att ta fram uppdaterade versioner av Macbook Pro, Macbook och Ipad Pro – men ingen av dem är redo att presenteras på WWDC på måndag. Två nya modeller av Apple Watch sägs också vara på gång med samma yttre dimensioner men en större, heltäckande skärm. Även den kommer presenteras senare.

Mark Gurman upprepar också tidigare uppgifter om att uppdateringarna av IOS och Mac OS har fokus på stabilitet och att flera nya funktioner har skjutits upp till nästa år. 


Uppdaterad 2018-05-31: Apple ställer iordning inför WWDC
Apple håller som bäst på att ställa i ordning inför en av årets största Apple-händelser, utvecklarkonferensen WWDC, skriver Macrumors. Konferensen hålls som förra året på McEnery Convention Center i San Jose, Kalifornien.

Och nu börjar det dyka upp bilder på sociala medier på förberedelserna. Bland annat har Apple smyckat hela framsidan av konferenscentret med årets upplaga av WWDC-bannern. Bilden nedan har delats av Aaron Stephenson på Twitter.

Missa inte! Önskelista: Det här vill vi se i IOS 12 

Konferensen pågår under hela vecka 23, och som vanligt med en inledande presentation av Apple som i år sker på måndagen den 4 juni. Då lär vi få se nya versioner av Apples alla operativsystem, och möjligen även ny hårdvara. Tilläggas kan även att Apples WWDC-app för Apple TV har uppdaterats inför kommande event.

Läs också! Önskelista: Här är funktionerna som bara måste komma i Mac OS 10.14


Livesändningen äger rum på måndagskvällen den 4 juni, klockan 19:00. Sändningen är öppen för alla, men den som har ett utvecklarkonto hos Apple kommer också kunna ta del av ytterligare livesändningar från andra presentationer som sker under utvecklarkonferensen.


Alla rykten: Det här får vi se på WWDC 2018

Sedan tidigare står det klart att Apples årliga utvecklarkonferens kommer äga rum på McEnery Convention Center i San Jose, Kalifornien, precis som förra året. Om Apple följer tidigare traditioner (vilket vi räknar med) kommer konferensen, som främst riktar sig till alla som utvecklar för Apples olika operativsystem, inledas med ett klassiskt Apple-event.

Förra året var ett rejält nyhetsspäckat event, och visst tror vi att vi lär få se en hel del nyheter även på årets upplaga. Mjukvara står i huvudfokus här, men det är mycket tänkbart att vi får se även en del hårdvara i år.

Missa inte! Långtidstest av Iphone X: Så står sig Apples bästa – efter fyra månaders användande

IOS 12
Foto: Jason Cross/IDG

IOS 12

Ryktena om IOS 12 har hittills handlat mest om vad vi inte kommer att få se i version tolv av IOS. Enligt uppgifter från Bloombergs Mark Gurman har Apple i en ny satsning på kvalitet före kvantitet (efter en smått kaosartad, buggspäckad höst) skjutit flera stora uppdateringar på framtiden.

Önskelista: Det här vill vi se i IOS 12

Det ska ha rört sig om intressanta nyheter som en uppfräschad hemskärm med ett nytt sätt att sortera appar, uppdaterade IOS-appar som Mail och en ny version av Carplay. Men dessa skjuts alltså upp, troligen till IOS 13. Internt ska IOS 12 kallas för ”Peace,” och lite lugn och ro är nog precis vad som kan behövas.

Så vad blir då kvar av IOS 12? Inte alls lika mycket som vi kanske hoppats på, men en del intressanta saker finns här ändå. Som mer avancerade föräldrakontroller som skulle kunna ge möjlighet att begränsa skärmtid, fler animojis till Iphone X och möjlighet att använda Animoji i Facetime. Aktier-appen kan få en uppfräschning och Stör ej-läget kan få fler avancerade funktioner för att neka inkommande samtal.

Den allra största uppdatering lär dock bli ett nytt projekt, intern kallt för Marzipan, som ska göra det möjligt för utvecklare att med enkla medel skapa en app som fungerar på alla Apples plattformar, både IOS och Mac OS.

Mac OS 10.13
Foto: Apple

Mac OS 10.14

Projekt Marzipan lär bli en av de största nyheterna även för Mac OS. I dagsläget utvecklas helt klart flest nya appar för IOS, men om det blir enklare för utvecklare att göra en version av programmet som navigeras med mus istället för fingrar kan det innebära en stort tillskott av program även för Mac. Möjligen skulle det också låta oss använda tidigare IOS-exklusiva appar som Hem-appen även på Mac.

Önskelista: Funktionerna vi vill se i Mac OS 10.14

Exakt hur det skulle utformas är oklart i dagsläget men vi räknar såklart med att få veta mer om det här i början på juni, om inte fler detaljer läcker ut innan dess. Förbättrat stöd för att använda ett externt grafikkort med Mac OS väntar vi också på, men Apple har utlovat nyheter här redan under ”våren 2018”. Det vill säga väldigt, väldigt snart.

I övrigt lär även Mac OS få ta del av Apples satsning på buggfixande, och därmed inte få så många nya funktioner. Vad namnet blir är också oklart i dagsläget, men Apples lista på varumärkesskyddade men ännu inte använda namn är lång. Tänkbara namn är kaliforniska kännetecken och platser såsom Monterey, Big Sur, Redwood eller kanske Sequoia.

Apple Watch
Foto: Doug Duvall/IDG

Watch OS 5

Klockans operativsystem fick sin allra största förändring med Watch OS 3 år 2016, men utöver det har det mest handlat om att finslipa och förbättra systemet snarare än att rita om det på något radikalt sätt. Det finns få konkreta rykten som pekar mot vilka nyheter som kan komma till klockan. Nyheterna på Apple Watch brukar ofta spegla vad som händer på IOS, och färre funktioner där lär betyda färre funktioner även för klockan.

Men det är ändå möjligt att vi får se nyheter som uppdateringar till klockans mest använda hälsofunktioner med fler typer av träningspass. Några nya urtavlor lär vi också se.

Kanske kan även Apple Watch få ett anpassningsbart Kontrollcenter och en ny app för att hålla koll på sömnen. Detta har saknats ända sedan starten (kanske för att Apple väntat in bättre batteritid för klockan) vilket gör att vi får förlita oss på tredjepartsappar istället. Våren 2017 köpte Apple det finska företaget Beddit som utvecklar både hård- och mjukvara för sömnspårning. En del av dessa funktioner kan alltså dyka upp i Apple Watch.

Missa inte! Gör Apple Watch användbar på riktigt – bästa apparna för klockan

Apple TV
Foto: Apple

TV OS 12

Om det lär bli tyst på Watch OS-fronten lär det bli ännu tystare för Apple TV. Några större förändringar tror vi inte på i år, däremot mindre finjusteringar, ungefär som förra året då vi bland annat såg snabbare parkoppling till Airpods och automatiskt byte mellan ljust och mörkt läge. Kanske kan det även komma uppdateringar till hur Apple TV fungerar som hubb för Homekit.

Den största förändringen vi förväntar oss för Apple TV den närmsta tiden är Apples lansering av en egen strömningstjänst. Vi har dock svårt att tro att den kommer visas lanseras redan på WWDC eftersom detta främst är en utvecklarkonferens.

Läs mer: Allt vi vet om Apples kommande streamingtjänst