Så, vad har egentligen hänt på sex år?

En vecka med en Macbook Pro från 2012 förflyter faktiskt överraskande bra. Vad vi behöver datorn till påverkar såklart hur väl vi klarar oss. Den som jobbar med film, foto eller liknande kreativa näringar lär tycka att skärmen är både för liten och för lågupplöst, och sakna det bättre färgstödet i nyare modeller. 1 280 x 800 pixlar är verkligen inte mycket att hänga i granen.

Bristfällig grafik och en gammal processor begränsar såklart datorn ytterligare för tunga arbetsuppgifter. Totalt förlorar vi närmare en timmes arbetstid under en vecka på att datorn inte kan arbeta lika snabbt som den 2017-modell den tillfälligt ersätter. Så att gå tillbaka till en 2012-modell är inget vi rekommenderar, men det går som sagt överraskande bra.

När Macbook Pro i Retina-modell lanserades, också den år 2012, var det en logisk utveckling av Macbook Pro. Lite tunnare, mycket bättre skärm, några färre portar och byggd redan från start för att enbart använda ssd.

Generationsskiftet 2016 var mer kontroversiellt. Plötsligt försvann alla portar vi bekantat oss med för att satsa på en framtid av usb-c och thunderbolt 3 – som tyvärr tar för lång tid innan den är här. Tangentbordet är en vattendelare, Magsafe är borta och en liten men högljudd skara proffsanvändare tycker att balansen mellan bärbarhet och prestanda lutar för mycket åt bärbarhet med sitt tunna, betydligt lättare chassi.

Bra produktdesign handlar ofta om att introducera användbara nyheter och förbättringar men utan att nödvändigtvis ställa allt vi känner tillpå ända. Macbook Pro i sin 2016-generation balanserar på den gränsen.

Totalt sett är ändå vår nya Macbook Pro utan tvekan en bättre dator än 2012-modellen, och synd vore annat med tanke på att priset också klättrat uppåt. Men vi kan inte hjälp att tycka att en del saker var enklare med denna gamla generation. Portar fanns i överflöd, ingen klagade på tangentbordet och hade vi inte råd att maxa ramminnet från början gick det att göra i efterhand. Så ser alltså inte bärbara datorer ut idag, oftast inte på pc-sidan heller.

Missa inte! Vi hårdtestar Imac Pro: Så mycket bättre är Apples senaste kraftpaket

Utvärdering av en vecka i år 2012

Efter en vecka med Macbook Pro 2012 kan vi konstatera att den går att överleva med, och att den trots allt är överraskande kompetent även sex år senare. Livslängden på dessa gamla datorer imponerar. En begagnad Macbook Pro kan vara ett bra köp för den med enklare behov, som behöver en andra-dator eller kanske en dator till barnen.

Men det blir också väldigt skönt att gå tillbaka till en dator där vi slipper fundera på om det är våra ögon eller skärmen det är fel på, som är rejält snabbare, har en större styrplatta och, faktiskt, Touch Bar.

Fakta: Macbook Pro 2012

Testad: Februari 2018.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Processor: Intel Core i5 2,5 GHz, ”Ivy Bridge.” Turboboost upp till 3,1 GHz.
Minne: 4 GB DDR3 1 600 MHz.
Lagring: 240 GB OWC Mercury Electra 6G SSD, sata-koppling (ej original).
Grafik: Intel HD Graphics 4000, 1 GB minne delat med ram-minnet.
Skärm: 13,3 tum led-belyst, blank widescreen-skärm, 1 280 x 800 pixlar.
Nypris: Cirka 12 000 kronor. Såldes juni 2012 till oktober 2016.
Begagnatpris: Från cirka 3 000 kronor och uppåt.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning