Så vi dammar av en gammal trotjänare, en Macbook Pro 13 tum från 2012. Snart sagt antik, och som använts mycket sporadiskt den senaste tiden. Vår vikarie för veckan är alltså den allra sista modellen som fortfarande har den gamla, tjockare unibody-designen med antikviteter som optisk läsare, ethernet, Firewire 800 och en knapp på sidan för att kolla hur mycket batteri vi har kvar.

Läs också! Stort test: Apple Pages vs Microsoft Word vs utmanaren Ulysses – vi utser vinnaren

En Macbook Pro med ovanligt långt liv

Just den här modellen fick ett ovanligt långt liv (det här är lite av en Macbook Pro Classic) och såldes av Apple som ett lågprisalternativ främst till skolor ända fram till oktober 2016, men då var den knappast ett bra köp för över 10 000 kronor och med fyra år gammal hårdvara.

Macbook Pro 2012

Designen är dessutom ännu äldre än så. Den 2,4 centimeter tjocka unibody-design introducerades redan 2008 med bara små förändringar fram till 2012. I dag talar vi alltså om en tio år gammal design.

Just vår modell är den enklaste basmodellen som såldes 2012. Nypris från Apple var kring 12 000 kronor och gav oss en Core i5-processor från Ivy Bridge-serien, 2,5 GHz klockhastighet med Turbo Boost upp till 3,1 GHz. Inte helt omoderna siffror ändå.

I ett Geekbench 4-test får denna processor 2 866 poäng för enkeltrådade uppgifter, 5 446 poäng i flertrådade tester, vilket ändå är rätt trötta siffror med moderna mått mätt. Vår sex år nyare Iphone X är i teorin dubbelt så snabb som denna Macbook Pro, även om skillnaderna i Mac OS och IOS påverkar vad vi kan göra med prylarna.

Macbook Pro 2012

Vår modell såldes med en 500 GB stor, långsam snurrande hårddisk men fick en ny ssd från OWC halvvägs genom sin livstid. Den gör så klart underverk för prestandan. Den här datorn har trots sin ålder flera ”nymodigheter” som usb 3.0, Thunderbolt (version ett), Airdrop, Handoff och Continuity. Den mäktar utan större problem med senaste High Sierra. 

Varning för skärmen

Efter att ha gnuggat oss i ögonen i tron att vi är hejdlöst trötta i ögonen, för att sen bara komma på att det bara är en riktigt risig skärm vi sitter framför, kan vi sätta igång.

Vi får snabbt vänja oss vid några saker- En mindre styrplatta utan Force Touch. En högre, ganska vass nederkant som våra handleder vilar mot. Ett tangentbord som har längre slaglängd än vad vi minns det som (och längre än Macbook Pro Retina-modellen). Det känns klart ovant efter drygt ett år med Apples nya tangentbord.

Vi saknar till och med Touch Bar. Den har visat sig vara användbar för att ändra stilar i Pages och hantera urklipp i programmet Copied. Samtidigt är det rätt skönt att få tillbaka musikkontroller och volymtangenter där det räcker med ett tryck för att ändra uppspelningen.

Till vår glädje fungerar också alla våra gamla tillbehör och kablar, helt utan adaptrar. Vill vi surfa fastknutna via sladd går det alldeles utmärkt, också det helt utan adaptrar.

Macbook Pro
Från 2012 fick Macbook Pro usb 3.0, till skillnad från tidigare modeller som bara hade usb 2.0.

Batteritiden är acceptabel med det originalbatteri som fortfarande sitter kvar. Det är relativt fräscht efter bara 274 cykler. Enligt Coconutbattery har vi kvar 95 procent av originalkapaciteten, imponerande efter så många år.

Datorns största nackdel är egentligen inte modellens fel, utan vårt fel. Under huven finns fortfarande futtiga fyra GB minne som hängt med ända från start.

Fyra GB arbetsminne räcker trots allt överraskande långt i kombination med en ssd. Inte mindre än 17 Safari-fönster, ett dokument i Pages, Photoshop i bakgrunden (dock utan tunga dokument), ett par småprogram och att spela en liveström med musik från Youtube klarar vår Macbook Pro av samtidigt utan större problem.

Men efter långa arbetsdagar kan inte ens en snabb ssd hjälpa att vår trogna arbetshäst bara har fyra GB att använda sig av. Då och då segar den ihop rejält och tvingar oss till att ta en ofrivillig bensträckare eller kaffepaus. Hade det här varit vår primära dator hade vi utan tvekan slängt in åtta GB eller maximala 16 GB arbetsminne här, något som är föredömligt enkelt att uppgradera på denna modell. Köper vi en ny Mac i dag får vi se till att köpa så mycket ram-minne vi bara har råd med redan från början. Men så var det alltså inte om vi valde denna modell år 2012.

Macbook Pro 2012

Ssd:n med sin sata-koppling kan dock inte mäta sig med de moderna ssd:er som sitter i en ny Macbook Pro idag. Dagens diskar är ofta snabbare än vad Black Magics Disk Speed Test ens kan mäta. Att denna ”långsamma” ssd ändå är mångfalt snabbare än den snurrande hårddisk den ersatte visar var det skett en rejäl utveckling under sex års tid.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning