Senaste uppdateringen (2019-03-21):

"Så vill Apple styra innehållet"

På måndag väntas Apple presentera sin omsusade streamingtjänst för film och tv. En ny rapport från Peter Kafka på Recode visar – om den stämmer – hur Apple kommer kontrollera tjänsten.

Enligt Recode kommer Apple köpa in innehåll från tv-kanalerna som sedan streamas från Apples servrar och under Apples överseende, inte som i dag med TV-appen där du sköter prenumerationer och väljer program där men sedan hamnar i kanalens egen app för själva streamandet.

Apple streaming
På måndag får vi veta mer om Apples storslagna planer för tv-streaming.

Apple-event i mars: Så trovärdiga är alla rykten

Apple kommer vidare ha kontroll över prissättningen på innehållet och kommer enligt Recode erbjuda både enstaka kanaler och rabatterade paket. Det kommer inte handla om att erbjuda till exempel HBO billigare än på andra plattformar som Roku, men precis som kabeltv-företag kommer du kunna köpa ett paket med ett antal kanaler för ett lägre pris än varje enskild kanal hade kostat.

Genom att Apple står för själva streamandet kommer företaget också ha all data om kundernas tittande. Hur mycket av det företaget kommer dela med sig av till kanalerna – om något alls – är okänt.


Uppdatering (2019-03-20):

Uppgifter: Räkna inte med Warner på Apples streamingtjänst

Vi har tidigare rapporterat att Netflix inte kommer göra sitt material tillgängligt i den streamingtjänst som Apple av allt att döma kommer visa upp måndagen den 25 mars. Inte heller Warner Media är med på tåget direkt från start, enligt nya uppgifter från Financial Times. Warner kan dock fortfarande ändra sig i ett senare skede, enligt uppgifterna.

Enligt tidigare uppgifter söker Apple efter att erbjuda aningen smalare material med fokus på kvalitet över kvantitet, i bjärt kontrast mot Netflix med sin gigantiska budget för eget material.

Läs också! Netflix bekräftar: Blir inte del av Apples streamingtjänst

HBO ska dock fortfarande vara öppna för att ha sitt material tillgängligt på tjänsten.


Uppdatering (2019-02-19):

Analytiker siar om prisbilden

I slutet av mars väntas Apple lansera sin omsusade streamingtjänst. Vi vet fortfarande väldigt lite om hur den faktiskt blir, utöver det faktum att Apple har beställt ett antal serier. Tim O’Shea, analytiker på Jeffries, har tittat på marknaden för streamingtjänster och räknat lite på vad Apples investerare kan förvänta sig, rapporterar 9 to 5 Mac.

För det första räknar han med att Apple kommer ta 15 dollar, eller cirka 150 kronor i månaden. Som jämförelse kostar Netflix 109 kronor för standardabonnemang, medan HBO tar 99 kronor i månaden.

I det hypotetiska fallet att Apple når 250 miljoner prenumeranter 2023 kommer Tim O’Shea fram till att intäkterna för tjänsten skulle bli omkring 120 miljarder kronor om året. Netflix har cirka 140 miljoner prenumeranter i dag.

Analytikern verkar ha blandat ihop ett rykte om att Apple kommer börja sälja prenumerationer till andra tjänster via tv-appen och den egna streamingtjänsten, då han skriver om hur Apple ska ta ”30 procent av intäkterna”. Dessutom är siffran 15 dollar i månaden uppenbart en gissning. Men uträkningarna ger ändå ett hum om ekonomin i streamingtjänsten och sätter den i perspektiv mot till exempel Iphone- och Macförsäljningen.


Uppdatering (2019-02-15):

Lansering kan dröja ända till hösten

Enligt nya uppgifter från Variety planerar Apple att hålla ett event den 25 mars med en streamingtjänst för filmer och tv-serier som den största nyheten. Men ett offentliggörande behöver inte vara samma sak som en faktisk lansering.

Enligt källor till Variety kan det dröja ända till sommaren – kanske också till hösten – innan tjänsten blir tillgänglig för kunder. Anledningen är oklar, men en tänkbar sådan är att alla serier som Apple beställt helt enkelt inte är klara ännu.


Uppdatering 2019-02-14:

"Lanseras 25 mars"

Den som bara vill ha ny hårdvara från Apple och ger blanka den i företagets olika tjänster bör nog hitta på något annat att göra 25 mars. I går rapporterade vi om att Apple väntas lansera sin ryktade News-prenumeration på ett event den dagen, och nu fyller Bloomberg på med nya uppgifter.

Uppgifter: Apple håller event den 25 mars

Enligt Bloomberg ska även Apples sedan länge ryktade streamingtjänst för film och serier lanseras vid samma event. Apple ska ha bjudit in flera Hollywood-kändisar som Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Jennifer Garner och JJ Abrams. Alla fyra är enligt tidigare uppgifter involverade i olika projekt med Apple.

CNBC skriver samtidigt att tjänsten ska släppas i april eller maj och kommer likna Amazons Prime Video Channels, med möjlighet att prenumerera på tredjepartstjänster vid sidan av Apples egna innehåll.

Varken Bloomberg eller CNBC har några uppgifter om hur mycket Apples tjänst kommer kosta.


Uppdatering 2019-01-09:

Tim Cook: Apple lanserar ny tjänst i år

I en intervju i programmet Mad Money på den amerikanska tv-kanalen CNBC ställde programledaren Jim Cramer flera frågor om bland annat Apples produkter och tjänster, och för ovanlighetens skull avslöjade Tim Cook att man lanserar ”nya tjänster” under året. Som väntat gick han dock inte in på några djupare detaljer.

– Du kommer få se oss lansera nya tjänster under året. Det kommer mer. Jag vill inte gå in på vad det är och jag kommer inte ge någon prognos /…/. Men det är saker som vi känner starkt för, saker som vi har arbetat fler år med.

En het kandidat för vad det här egentligen handlar om är såklart den streamingtjänst som Apple ryktas släppa i mer än 100 länder under 2019. Det kan också röra den tidningstjänst som ryktats vara på väg ända sedan Apples köp av appen Texture blev känt. Hela intervjun kan läsas här.


Tidigare:

Uppgifter: Snobben kommer till Apples streamingtjänst

De sista avtalen ska ha skrivits på nyligen mellan Apple och DHX Media, som äger rättigheterna till Snobben. Helt nya avsnitt, exklusiva för Apple, ska produceras av DHX Media och dyka upp på den streamingtjänst som Apple ryktas lansera under 2019. Detta enligt Variety.

Snobben kommer till Apple
Foto: PEANUTS © 2005, United Feature Syndicate, Inc.

Om också äldre Snobben-material ingår i uppgörelsen är oklart.


Tidigare:

Uppgifter: Apple sluter avtal med filmstudion A24

Oscars-vinnande A24 har tidigare gjort filmer som Moonlight, Ex Machina, Lady Bird och The Disaster Artist. Om dessa nya uppgifter från Variety stämmer ska företaget göra en lång radda filmer också åt Apple, vid sidan om sina nuvarande avtal med bland annat Amazon och Directv.

Avtalet ska vara flera år långt och innefatta flertalet filmer, men några fler detaljer är inte kända. Varken Apple eller A24 har kommenterat uppgifterna.

Läs också! Apples streamingtjänst kan bli gratis – om du har en Iphone

Apples streamingtjänst tros lanseras någon gång under 2019, och kan enligt tidigare uppgifter komma att bli gratis för alla som äger en Apple-produkt.


Tidigare:

Uppgifter: Då lanseras Apples streamingtjänst – lär bli Sverige-aktuell

Ryktena går heta om Apple påstådda, kommande streamingtjänst. Senast i raden av rykten är The Information, som enligt uppgifter från anonyma källor uppger att Apple kommer lansera sin egna streamingtjänst i USA redan under första halvan 2019.

Efter det ska tjänsten lanseras i 100 länder världen över under 2019. Att Sverige lär bli aktuellt är inte bekräftat men väl tänkbart, Sverige lär definitivt platsa på listan över en av företagets 100 viktigaste marknader. Enligt uppgifterna blir tjänsten även gratis för de som redan äger en Apple-enhet.

Det är dock fortfarande oklart exakt hur Apples egna material kommer presenteras bredvid det material som redan finns från exempelvis HBO och Netflix. Om det kommer placeras i TV-appen, eller kräva en separat app är okänt.


Tidigare:

Redan i januari i år talades det om att Apple skulle beställa serien. Enligt Variety är köpet nu klart. Företaget köper därmed tio avsnitt av en dramaserie som lär heta ”Are you sleeping?” I huvudrollen finns Octavia Spencer, tidigare känd från bland annat "Gifted" och "The Shape of Water".

Serien bygger på en roman med samma namn, skriven av Kathleen Barber. Handlingen kretsar kring en populär podcast som utreder ett mordfall, men som snart tvingas tampas med hur utredningen påverkar mordoffrets dotters liv.

Med denna serie tros Apple nu ha ett dussin olika tv-program redo för sin påstådda streamingtjänst, som tros lanseras under 2019.


Tidigare:

Det tycks vara en öppen hemlighet att Apple ska lansera någon form av egen streamingtjänst snart. Under SXSW-konferensen i USA berättade Apple-chefen Eddy Cue saker som nog i praktiken får ses som ett erkännande för att en streamingtjänst är på gång.

– Vi går ”all in” på originalinnehåll, sa Eddy Cue under en intervju på scen. Det skriver Macrumors.

Vi vet sedan tidigare att Apple ska producera flera egna serier (se längre ned i denna artikel) och detta är ytterligare bevis för det. Men Eddy Cue berättade också att Apple är helt ointresserade av att köpa redan existerande företag som Disney eller Netflix, helt enkelt för att man vill satsa på ”kvalitet för kvantitet”.

Eddy Cue berättade att runt 40 personer på Apple nu jobbar med att ta fram egna filmer och tv-serier, samt att detta arbete har pågått i två års tid.

– Vi gör stora investeringar. Pengar är inget problem.

På frågan om han ville avslöja något om kommande Iphone-modeller blev det dock knäpptyst.

– Jag har arbetat på Apple i 30 år och hoppas kunna arbeta på Apple i ytterligare 20 år, så jag kommer inte svara på frågor om kommande produkter.

I relaterade nyheter kan också avslöjas att ytterligare en serie har tillkommit i Apples växande katalog av tv-serier. Enligt Variety kommer skaparna av den populära tecknade Netflix-serien Bob’s Burgers skapa en tecknad serie till Apples tjänst, kallad Central Park.

Serien ska handla om en familj som bor i Central Park i New York och som ska komma att rädda inte bara parken utan också hela världen från undergången. Apple ska ha beställt 26 avsnitt av serien fördelat på två säsonger.
 
Tidigare:
Enligt uppgifter från The New York Times är Barack Obama och Michelle Obama just nu i långt gånga diskussioner om att skriva på för en ny tv-serie med streaminggiganten Netflix.

Serien ska enligt dessa uppgifter innehålla Barack Obama som ”modererar konversationer” med viktiga personer kring frågor som var aktuella under Obamas presidentskap, exempelvis hälsovård och miljöfrågor. Michelle Obama skulle i sin tur producera program om hälsa bland unga, som var hennes viktigaste frågor under sin som Vita husets första dam.

Paret Obama
Foto: Vita husetMichelle och Barack Obama

Hamnar serien på Netflix skulle den bli tillgänglig för nästan 118 miljoner av Netflix alla streamingkunder. Men än är inga avtal påskrivna. Enligt tidningen är både Amazon och Apple intresserade av att knyta paret Obama till sig. I slutändan blir det antagligen den som betalar bäst som får det förra presidentparet på sin streamingtjänst.

Tidigare:
Producenten och filmskaparen M. Night Shyamalan, med titlar som Signs, Sjätte sinnet och Split i bagaget, ska nu producera vad som beskrivs som en ”psykologisk thriller-serie” för Apples påstådda streamingtjänst. Detta enligt uppgifter från Variety.

Om uppgifterna stämmer ska Shyamalan producera tio halvtimmeslånga avsnitt av serien, och även regissera det första avsnittet. Vad serien handlar om är dock oklart i dagsläget.

M. Night Shyamalan
Foto: Gage SkidmoreM. Night Shyamalan.

Tidigare:

Allt vi vet om Apples kommande streamingtjänst

Apple säljer och hyr ut filmer vi Itunes redan i dag, men en strömningstjänst à la Netflix där vi betalar en slant i månaden och får filmer och serier att kolla på så mycket vi bara hinner med, saknas helt.

Vi har dock goda skäl att tro att Apple jobbar hårt för att lansera en sådan tjänst, kanske så tidigt som under 2018. Det bör tilläggas att allt detta är spekulationer, rykten och uppgifter från människor i branschen. Helt säkra kan vi så klart inte vara förrän (eller om) tjänsten faktiskt lanseras.

Läs också! Här är 4k-filmerna du inte får missa på Itunes

Vad kommer vi kunna se på tjänsten?

Apple påstås producera flera egna tv-serier för sin tjänst, utöver inköpt material. Enligt rykten ska man fokusera på ”familjevänliga” filmer och serier. Exakt vad det innebär vet vi inte, men olämpligt språk, våld och naket innehåll sägs vara strängt förbjudet. Med andra ord, Game of Thrones lär aldrig visas på Apple-tjänsten.

Läs mer: Apples egna tv-serier blir utan våld och snusk

I dagsläget ryktas bland annat dessa serier streamas på Apples tjänst:

  • Little America. En spin-off av filmen The Big Sick, här som en antalogi-serie med halvtimmeslånga avsnitt som handlar om att vara invandrare i dagens USA.
  • Amazing Stories. Apple ryktas tillsammans med Amblin Television väcka liv i Steven Spielbergs gamla succéserie från 1980-talet som bara hann sändas i två säsonger. Avsnitten beräknas bli tio stycken till antalet, och runt 30 minuter långa.
  • ”Morgonshow-drama” med Reese Witherspoon och Jennifer Aniston. Dramaserien som ännu saknar ett namn ska gå bakom kulisserna i en fiktiv morgonshow. Apple ska ha beställt två säsonger på en gång, med tio stycken timmeslånga avsnitt per säsong.
  • Swagger. En dramaserie baserad på NBA-stjärnan Kevin Durants uppväxt och karriär.

Apples påstås lägga 4,2 miljarder dollar på eget innehåll fram till 2022, varav en miljard dollar under 2018, så fler titlar lär komma. För ännu fler kommande serier, ta en titt på amerikanska MacWorlds långa lista på påstått beställda (och avbeställda) serier i Apples streamingtjänst.


Apple TV
Foto: Apple

Vad kommer tjänsten att heta?

Inga rykten har pekat mot vad tjänsten kan komma att kallas, men det är klart att Apple gillar enkla namn som gör det tydligt vad det handlar om. Som Apple Music.

En inte alltför vild gissning är att tjänsten kort och gott kommer heta Apple TV. Apple har redan en app kallad TV som samlar innehåll från olika streamingtjänster i ett gränssnitt, en perfekt plats att ladda med nytt, eget material från Apples egna katalog.


Vad kommer tjänsten att kosta?

Apple lär gissningsvis lägga sig på ungefär samma nivå som vad andra tjänster kostar i dagsläget, det vill säga från runt 89 kronor per månad och uppåt.

Apple Music lanserades med tre månaders gratislyssning, och vi skulle inte bli förvånade om även ”Apple TV” släpps med en lång provperiod i början. Det är också möjligt att Apple försöker ”bundla” Apple Music och streamingtjänsten i ett gemensamt erbjudande.

Netflix berättade under en kvartalsrapport i slutet av 2017 att man förväntar sig att Apple kommer utöka sitt utbud av video under 2018 och att det ”kommer vara knutet till Apple Music eller IOS”. Vad Netflix baserar sina uppgifter på är okänt, men det kan i alla fall ge en idé om vad konkurrenterna förväntar sig av Apple.


När släpps Apples streamingtjänst?

Enligt uppgifter från CNBC kan vi få se Apples streamingtjänst relativt snart, kanske redan under 2018, och i så fall troligen under hösten.

Vad som talar emot en så snar lansering är att en enda säsong av en tv-serie tar väldigt lång tid att producera, 12-24 månaders produktionstid är högst normalt. Kanske blir en lansering under hösten 2018 väl tajt, särskilt om Apple vill hinna bygga upp en större katalog.

Enligt vissa uppgifter har Apple skippat den vanliga processen av att skapa pilotavsnitt för sina serier och dessutom beställt ett par säsonger på en gång, allt för att snabba på processen ytterligare. Det skulle kunna tala för att hösten 2018 ändå inte är helt orealistiskt.

Om tjänsten kommer till Sverige redan från dag ett är dock svårare att svara på. Apple Music fanns i Sverige tidigt, och vi förväntar oss att Apple vill göra tjänsten global så snart som möjligt.


Varför är vi så säkra på att Apple alls kommer lansera en streamingtjänst?

Helt säkra kan vi såklart inte vara och Apple kommenterar i princip aldrig rykten om nya produkter och tjänster. Men det finns ändå många skäl att tro att Apple vill lansera en videotjänst. Här listar vi några av dem.

Innan 2015 sålde Apple låtar och album styckvis via Itunes, men utökade sedan med Apple Music efter att musikstreamingtjänster som Spotify redan funnits på marknaden under flera år. Apple hyr idag ut och säljer filmer via Itunes och att utöka det med en tjänst för strömmat videomaterial känns som ett naturligt steg, särskilt efter att tjänster som Netflix och HBO blivit extremt populära på senare tid.

I början av 2017 anställde Apple två nöjes-veteraner från Hollywood, Zack Van Amburg och Jamie Erlicht. Detta enligt sajten Deadline. De jobbade tidigare för Sony i Hollywood har bra kontakter i den amerikanska nöjesbranschen. Redan från början var det tydligt att de båda ska jobba med videoproduktion hos Apple, och det är svårt att se vad Apple skulle använda deras kompetens till mer än i videosyften. Sedan dess har man också anställt fler personer med ett förflutet i Hollywood.

Vidare är Apples tjänster en ständigt växande gren av Apple som drar in mer och mer pengar för varje år. Det är en utveckling som Apple knappast tänker sakta ned. Apple Music beräknas gå om antalet betalande Spotify-användare i USA redan i år. Ett ”Apple TV” skulle kunna bli ett hot mot existerande alternativ från Netflix, HBO med mera.

Apple har också en gyllene chans att tjäna mer pengar på sin redan gigantiska användarskara av Apples hårdvaruprylar. Skulle videotjänsten knytas tätt till IOS (som Netflix påstår) skulle det göra det ännu enklare för hundratals miljoner IOS-användare att teckna upp sig på en prenumeration för Apples videotjänst.

En del minns kanske också Carpool Karaoke och Planet of the Apps, två serier som Apple producerat – och där framför allt app-serien inte fick världens bästa mottagande. Men det var ett Apple som ”doppade tårna i vattnet” inom videoområdet, för att använda Tim Cooks egna ord. Mer video lär komma från Apple.

Och till sist, ett par väldigt konkreta tecken för den som fortfarande tvekar om att Apples streamingtjänst är väldigt nära förestående. I januari råkade Jennifer Aniston försäga sig om sin kommande serie när hon gästade Ellen Show. På frågan om vad hon sysslar med nu svarade hon att hon spelar in en serie som ska gå på ”Apples nätverk”.

Läs mer: Jennifer Aniston avslöjar Apples streamingtjänst i talk show

Reese Witherspoon postade dessutom på Instagram redan i november 2017 att hon spelar in ett program tillsammans med Jennifer Aniston för Apple.

Mer streaming:

Apple TV 4K 32GB Pris vid test: 1788 kr.

Bästa pris just nu: 1789 kr