Läs mer: TV-serierna på Apple TV Plus


Testad produkt: Apple TV Plus
Pris: 59 kronor i månaden.

I fjol lanserade Apple sin egen streamingtjänst Apple TV Plus. Det här är företagets sätt att lansera sig som producenter där deras egenproducerade filmer och serier visas exklusivt. Apple TV Plus kostar 59 kronor i månaden, men vid köp av en Iphone, Ipad, Ipod, Apple TV eller Mac ingår ett års gratisprenumeration.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Apple har onekligen resurserna för att kunna producera högkvalitativt material, men har än så länge inte lyckats presentera en streamingtjänst som står sig i konkurrensen i dag. I och med bristen på sevärt innehåll skulle vi avvakta med att prenumerera på tjänsten ett tag till.

Positivt

  • Billigt
  • 4k, HDR och Dolby Atmos-stöd
  • Många intressanta titlar på gång men...
     

Negativt

  • ... Ytterst begränsat utbud i nuläget
  • Stöds på få plattformar
  • Irriterande trailers

Ödsligt tomt i biblioteket

Så här snart ett år efter lansering ekar Apple TV Plus fortfarande tomt. Man har uppenbarligen lyckats locka flera stora namn till att producera material, med den ena stjärnspäckade produktionen efter den andra.

Apple TV
I flera av Apples produktioner ser vi stora namn som Tom Hanks, Jennifer Anniston och Oprah Winfrey.

Tyvärr är det sällan någon av serierna som fått något större genomslag vare sig hos tittare eller kritiker. Den som kommit närmast är The Morning Show, med Jennifer Anniston och Reese Witherspoon i huvudrollerna. Apple har nyligen börjat köpa in annat material från externa producenter, något som kommer behövas om användare ska förnya sin prenumeration efter första årets gratisperiod.

Med det sagt är det i nuläget flera intressanta titlar på väg mot Apple TV Plus. Förutom en serie baserad på Isaac Asimovs kultförklarade science fiction-böcker Foundation kommer även Long Way Up, senaste motorcykeläventyret med Ewan McGregor och Charley Boorman, visas exklusivt på tjänsten.

Ingen egen app

Apple TV Plus skiljer sig lite från de andra tjänsterna i testet på det sättet att den inte har en renodlad, egen app. Istället är den inkilad i tv-appen som finns på alla IOS-enheter och Apple TV. Du kan välja att enbart bläddra bland Apple TV Plus utbud, men för det mesta är tanken att du bara ska använda appen som vanligt och snubbla över material som råkar vara Apples egenproducerade.

I webbläsaren är det en helt annan femma. Det är tydligt att det här inte är plattformen Apple TV Plus är tänkt att användas på. Gränssnittet må vara estetiskt tilltalande men gör det svårt att få någon slags överblick av vad du kan se, samt att återuppta ett avsnitt eller en film du börjat se på en annan enhet.

Apple TV Plus
I webbläsaren är gränsnittet mer snyggt än praktiskt, där en titel i taget tar upp hela skärmen.

När du startar ett avsnitt eller en film från Apple själva har de nu börjat inkludera ett par trailers av annat material som finns eller är på väg till plattformen. Precis som hos Prime Video kan du hoppa över dessa, men de är ändå ett irriterande moment att behöva hoppa förbi reklam när du har betalat för tjänsten.

Fakta

Testad: Augusti 2020
Mer info: apple.com/se/apple-tv-plus/
Upplösningar: Upp till 4k, HDR
Ljud: Upp till Dolby Atmos
Plattform: Webbläsare, Apple TV, IOS, senaste LG- och Samsung tv apparaterna.
Funktioner: Airplay, nedladdningsbart på IOS-enheter.
Pris: 59 kronor i månaden.

Betyg: 3 av 5