Med IOS 11 kom en rad intressanta sätt att använda augmented reality-appar. En del är riktigt användbara, exempelvis Ikeas app Place som låter oss prova möbler i vårt hem innan ett eventuellt köp. Andra är kanske mindre användbara, men lika roliga för det (som den småsura väderroboten Carrot Weather).

Ar-måttband skulle definitivt kunna höra till den första kategorin – förutsatt att de faktiskt visar rätt såklart. Håller de måttet? Vi testar tre av de mest populära ar-måttbanden och jämför deras resultat med ett vanligt, hederligt måttband.

Läs också! Nyfiken på AR? Här är 11 AR Kit-appar du kan prova i IOS 11 redan idag

App istället för måttband?

I det här testet kollar vi närmare på 3-in-1 Ruler, AR Measure Kit och Tapmeasure. Apparna fungerar i grunden likadant – vi håller upp mobilen, drar en virtuell linje framför oss och får måttet presenterat i centimeter på skärmen. Men ett par saker skiljer ändå apparna åt.

I 3-in-1 Ruler finns (som namnet antyder) tre olika sätt att mäta. Dels kan vi ta fram en liten linjal direkt på skärmen, använda ar-läget för att ta fram en digital linjal, eller till och med skriva ut en linjal via Airprint om vi hellre skulle vilja det.

Med AR Measure Kit följer en enkel linjal med i gratisversionen, medan den som betalar 50 kronor extra för Pro-versionen kan mäta i stort sett vad som helst – vi kan skapa en 3d-modell av vårt ansikte att exportera, använda ett virtuellt vattenpass, och appen påstår sig till och med kunna mäta magnetfält runtomkring oss.

Tapmeasure kommer från ett företag som sysslat med förstärkt verklighet i flera år, och bjuder på flera avancerade funktioner förutom just ett måttband. Till exempel kan vi med hjälp av appen få tavlor att hänga rakt med ett smart vattenpass och skapa skalenliga 3d-modeller av rum att exportera till Sketchup.

AR-måttband
På bilden, Tapmeasure.

Rond 1, bord

Vi börjar enkelt. Det lättaste för dessa ar-appar att mäta är helt plana ytor som golv och bord, i alla fall i teorin. Här visade 3-in-1 Ruler mest inkonsekventa resultat och hamnade dessutom längst från sanningen. Ingen av apparna lyckades heller på centimetern pricka rätt. Bordet var i verkligheten 60 centimeter i diameter, inte 58 eller 57,25 som apparna påstod.

3-in-1 Ruler: 57,25 cm (medianen av tre mätningar på grund av inkonsekventa resultat)
AR Measure Kit: 58 cm
Tapmeasure: 58 cm
Måttband: 60 cm

AR-måttband

Rond 2, litet föremål

För att försöka testa precision på mindre föremål testar vi att mäta en ljuslykta. Här är resultaten närmare sanningen, men fortfarande inte helt rätt.

3-in-1 Ruler: 8 cm
AR Measure Kit: 8 cm
Tapmeasure: 8 cm
Måttband: 9 cm

AR-måttband

Rond 3, Macbook Pro

Alla appar utom AR MeasureKit kit hade svårt att överhuvud taget se vår Macbook Pro där den låg på en soffa trots att den låg helt plant, vilket möjligen kan förklara ojämna resultat. Närmast sanningen kom ändå 3-in-1 Ruler, som hade fel bara på bara några millimeter.

3-in-1 Ruler: 34,7 cm
AR Measure Kit: 38 cm
Tapmeasure: 37 cm
Måttband: 35 cm

AR-måttband

Rond 4, möbel

I sista ronden som också var den svåraste mäter vi en soffa. Med AR Measure Kit var vi tvungna att mäta om flera gånger eftersom appen inte riktigt förstod var den skulle börja mäta. 3-in-1 Ruler kom återigen närmast det riktigt måttbandet.

3-in-1 Ruler: 104,5 cm
AR Measure Kit: 109 cm
Tapmeasure: 108 cm
Måttband: 105 cm.

Slutsats

Dags att slänga måttbandet? Nej, knappast. Hittar du inte ditt analoga måttband kan ett ar-måttband vara ett hyfsat alternativ.

De visar någorlunda konsekventa resultat mellan varandra (de bygger trots allt på samma underliggande teknik, nämligen AR Kit), men ingen av de klår ett vanligt måttband. Som bäst visade 3-in-1 Ruler tre millimeter fel, näst bäst fem millimeter. Vilket ändå är ett helt okej resultat.

Inga av apparna klarar att mäta ytor på exempelvis en vägg. Det är en begränsning i AR Kit som kommer åtgärdas i IOS 11.3, med trolig lansering i mars. Tills dess får alltså bara mäta plana, horistontella ytor som bord och golv.

Kan du inte hitta igen måttbandet, och inte är så noga om det blir helt rätt är det här ett gäng supersmarta och väldigt användbara appar. Måste det däremot blir rätt på centimetern eller till och med millimetern bör du gräva fram det gamla måttbandet istället.

Vinnare: Måttbandet, helt klart. Mest exakta app är 3-in-1 Ruler.


Fakta: 3-in-1 Ruler

Testad: Februari 2018, version 1.1.4.
Systemkrav: IOS 11.0. Iphone 6S eller senare. Ipad (femte generationen) eller någon modell av Ipad Pro.
Pris: Gratis i App Store.

plus

Mest exakt bland apparna

minus

Inte lika exakt som måttbandet

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Fakta: AR Measure Kit

Testad: Februari 2018, version 1.4.
Systemkrav: IOS 11.0. Iphone 6S eller senare. Ipad (femte generationen) eller någon modell av Ipad Pro.
Pris: Gratis i App Store med fler funktioner i en Pro-version för 50 kronor extra.

plus

Många extrafunktioner utöver måttbandet.

minus

Vissa funktioner kostar extra
Inte superexakt

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10

Fakta: Tapmeasure

Testad: Februari 2018, version 1.0.3.
Systemkrav: IOS 11.0. Iphone 6S eller senare. Ipad (femte generationen) eller någon modell av Ipad Pro.
Pris: Gratis i App Store. 

plus

Många extrafunktioner, gratis

minus

Inte superexakt

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10