Jag fick en mindre kalldusch när jag skulle kolla på Youtube på Apple TV häromdagen. Den klart mest använda appen på min Apple TV, med en självklar plats i mitten på hemskärmen, var plötsligt gräsligt ful och snudd på oanvändbar. Eftersom jag har automatiska app-uppdateringar påslaget på Apple TV kom alltså uppdateringen som en total överraskning. Det ångrar jag nu.

 Googles senaste Youtube-app för Apple TV är både svinful och svårnavigerad. Animationerna är fula och ingenting liknar något jag sett på Apple TV förut. Det känns helt enkelt inte som en Apple TV-app.

Nya Youtube-appen på Apple TV

Det känns däremot som en Google-app, med ett typiskt ”Google-utseende.” Och visst kan jag förstå att Google vill ha ett mer enhetligt utseende bland sina Youtube-appar på alla olika enheter, men så här illa behövde det väl ändå inte bli? Youtube på IOS är rätt trevligt att använda, till skillnad från Apple TV-versionen. Google kan, ibland. Den här gången undrar jag dock på om Google alls testat sin app på en Apple TV?

Det största problemet är att det är ett närmast totalt avbrott från hur vi är vana att navigera en Apple TV-app sedan tidigare. Jag känner helt enkelt inte igen mig. Har Google alls läst (eller kanske bara struntat i?) Apples Human Interface Guidelines för Apple TV?

Nya Youtube-appen på Apple TV

Appen är dessutom både dum, rörig och onödigt krånglig med för många klick och svep för att utföra något så enkelt som att spola fram och tillbaka i ett klipp. Ett klick på pausknappen pausar inte videon utan hoppar tillbaka klippet några sekunder. Bugg eller en ”funktion”? Vem vet...

När jag väl pausat klippet måste jag först markera tidslinjen för att kunna spola fram och tillbaka. Inte någon annanstans i Apple TV fungerar det på detta sätt, så varför ska vi lära om vårt beteende just för denna app?

Att bläddra bland mina prenumerationer är tidskrävande och knappt värt att göra. Responsen från Siri Remote känns helt plötsligt urusel, och en lång meny placerad till vänster i bild är ovant på Apple TV när vi är vana med att ha våra menyer ovantill.

Apples och Googles tjafsande ska inte drabba oss slutanvändare på detta sätt.

 En annan detalj är rent missledande. Under 4k-videor visas symbolen ”4k,” men enligt appens egna information sker strömmandet fortfarande i 1080p som bäst. Så länge Apple och Google inte kan komma överens om vilken video-codec som ska användas för strömmad 4k-video bör det inte stå en 4k-symbol under videorna. Apples och Googles tjafsande ska inte drabba oss slutanvändare på detta sätt.

Läs mer! Därför saknar nya Apple TV stöd för Youtube i 4k

Nya Youtube-appen på Apple TV
Ingen högupplöst 4k i Youtube-appen, trots att symbolen finns där.

Och det är inte bara jag som tycker Googles nya Youtube-app suger. En titt på kommentarerna borde ge Google något att tänka på till nästa uppdatering. Folk kallar appen ”svårnavigerad,” ”hemsk” och klagar på att appen inte ens visar rätt språk.

Visst, allt är inte pesten självt, det finns trots allt några bra idéer. Som att vi ganska enkelt kan byta mellan olika Youtube-konton och att vi kan skrolla bland fler videor medan vi tittar.

Men det är inte värt det. Den gamla appen må ha saknat detta, men den var ju i alla fall användbar.

Från och med nu stänger jag av automatiska app-uppdateringar på Apple TV, precis som jag redan gjort i IOS, och precis som jag borde gjort innan Google tappade fattningen.

Apple TV 4K 32GB Pris vid test: 1788 kr.

Bästa pris just nu: 1879 kr