Nästan alla recensenter som har testat Homepod är överens om att Apples ljudingenjörer har tagit fram en högtalare som låter väldigt bra. Men det är en sak att subjektivt låta bra, och en annan att rent objektivt hålla hög ljudkvalitet i form av en balanserad frekvenskurva vid olika volymer och låg distortion.

Homepod: Första testet av Apples smarta högtalare

Så hur står sig Homepod ur ett audiofilperspektiv? Fouzan Alam, med smeknamnet Wintercharm på Reddit, har publicerat ett djupdykande test där han under åtta timmer mätte högtalaren med programmet Room EQ Wizard och en kalibrerad Minidsp Umik-1. Han har sedan jämfört med en Kef X300a, en högtalare som kostar 10 000 kronor för ett par.

Resultaten visar att Homepod har en extremt jämn responskurva, oavsett hur lågt eller högt du spelar, och låg distortion. Genom att hålla tillbaka baselementet vid höga ljudnivåer ser Homepod till att distortionen aldrig blir så hög att den kan höras.

Fouzan Alam är också extremt imponerad av hur bra Homepod är på att anpassa sig till rummet. Han testade i vad han själv kallar en ”fruktansvärd” ljudmiljö, men Homepod fick ändå till en balanserad frekvenskurva. Så här sammanfattar Fouzan Alam resultaten:

– Vad Apple har åstadkommit här är så galet att om du hade sagt att de har kritor, vaxljus och ett pentagram på golvet i sin testkammare hade jag trott dig. Det här är svartkonst.

För den som vill maximera ljudkvaliteten i Homepod har Fouzan Alam också en rekommendation: Höj den 5–10 centimeter så den inte sitter direkt på en yta.