Microsoft Surface Studio
Foto: Adam Murray / IDG

6. Microsoft Surface Studio – priset, vad hände?

Okej, som idé är Studio en rätt häftig pryl (även om det knappast är något som tilltalar den breda massan). En stor, vacker skärm som kan vikas ned i ett liggande läge för att då fungera som ett stort ritbord. Nej, här skrattar vi istället högt åt prislappen.

Surface Studio kostar 34 999 kronor i sin grundmodell, och för det får vi inte alls något spektakulärt under huven; högst medelmåttiga åtta gigabyte arbetsminne, två gigabyte grafikminne i ett Nvidia Geforce Gtx 965M-kort och en fyrkärnig Intel Core i5-proccessor från den gamla Skylake-serien. Hybriddisken – som är ett tillval – har dessutom bara 64 gb minne i ssd-form och en terabyte i en vanlig hårddisk. Imac har Fusion Drive som standard numera, och då med en 128 gb stor ssd.

Den stora pekskärmen är säkerligen en del av förklaringen till det höga priset, men 35 000 kronor för gammal och relativt svag hårdvara känns minst sagt skrattretande.

När Apple ofta beskylls för att ut höga priser för sina produkter behöver vi inte titta längre än till Microsofts Surface-serie som alla betingar höga ”premium-priser.” Imac ter sig rent av prisvärd i en snabb jämförelse.


Microsoft Kin

7. Microsoft Kin – oanvändbara "ungdoms-mobilen"

Det här måste vara ett av Microsofts största frågetecken. Kin var inget mindre än en smart telefon riktad till unga. Problemet var ”bara” att mjukvaran var långsam och krånglig, och helt saknade viktiga funktioner som en kart-app.

Microsoft ska ha lagt en miljard dollar på utveckling och marknadsföring av Kin, men den såldes bara i en dryg månad. Haha.


Internet Explorer 6
Foto: Das Schäfchen / CC-BY-SA 3.0

8. Internet Explorer 6 – ”Världens mest osäkra programvara”

Explorer är inget annat än ett obehagligt skämt. Det lanserades med Windows XP år 2001 men användes trots det av många människor långt in på 00-talet. PC World kallade Explorer för ”världens kanske mest osäkra programvara” och amerikanska myndigheter uppmanade pc-användare att använda vilken webbläsare som helst, bara det inte var Internet Explorer.


9. Steve Ballmer – Microsofts ofrivilliga (?) clown

Gamla Microsoft-bossen Steve Ballmer är visserligen inte en produkt, men efter 34 år på företaget får Ballmer nog sägas vara en produkt av Microsoft. Han är också mannen som får sägas vara ytterst ansvarig till att Microsoft missade hela mobilrevolutionen och som – ett berömd händelse i teknikhistorien – skrattade åt Iphone när den lanserades.

Visst hade han rätt i att första Iphone saknade självklara saker som 3g och mms, men vad han och Microsoft helt missade är att Apple med Iphone stakade ut en ny riktning för hur mänskligheten i dag kommunicerar, skapar och konsumerar allt mellan himmel och jord. Synd att missa det.

I dag drar enbart Iphone in mer pengar än vad hela Microsoft gör, med alla dess avdelningar. Allt Ballmer gjorde var visserligen inte pinsamt, Microsoft gick rätt bra under hans tid vid rodret, men att Steve Ballmer tillbringade sina sista veckor på Microsoft innan pensionen med att binge-kolla Netflix (på arbetstid alltså!) förbättrar inte direkt vårt intryck av herr Ballmer.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning