Apples gamla ärkerival Microsoft har släppt ett antal olika produkter genom åren som fått oss att klia oss i huvudet, ifrågasätta om företaget verkligen tänkt alls innan lanseringen, eller bara skratta rakt ut. MacWorld går igenom 9 riktiga höjdpunkter!

Läs också! Historiens 10 värsta designfloppar – köpte du någon av dem?

1. Windows Vista – försenat, men ändå inte klart

När Windows Vista först såg dagens ljus år 2006 var det redan rejält försenat – men inte klart för det. Systemet må ha varit lite uppiffat mot det redan då lastgamla Windows XP, men bakom kulisserna var det en buggig röra till operativsystem. Apple, med Bertrand Serlet i spetsen, såg även sin chans att påpeka hur ”inspirerat” Windows Vista var av Macens utseende. Det är vi beredda att hålla med om...


Microsoft Zune
Microsoft Zune, i Ipod Nano- respektive Ipod Classic-storlek.

2. Zune – Microsofts "Ipod-dödare"

Alldeles för sent ville också Microsoft ta del av Ipod-kakan och lanserade därför musikspelaren Zune år 2006, bland annat i en riktigt obehaglig brun färg. 2010 gjorde Microsoft ett märkligt försök i att lansera prylen här i Europa – alltså samma år som vi istället kunde välja en betydligt modernare Iphone 4, som både var telefon och musikspelare.

2011 lades produkten ned. Knappast förvånande, och ingenting vi saknar.


Microsoft Store
Foto: Sounderbruce / CC BY-SA 2.0

3. Microsoft Store – fräckare kopia får vi leta efter

Apple Store är ett koncept värt att inspireras av, men inte kan man väl ta samma koncept och utseende och bara byta ut Apple-loggan mot en Windows-logga istället. Eller?

Jo, Microsoft kan med sina butiker som idag finns i fyra länder världen över. Skrattretande icke-originellt!


Windows Mobile

4. Windows Mobile – Microsoft missade helt den moderna smarta telefonen

Vi ska vara glada att Iphone finns i dag (och även Android för den delen), för tänk om vi alla vandrat runt och fingrat på Windows i våra mobiler? Windows?

Vi behöver knappast påminna om att Microsofts försök till ett mobilt operativsystem aldrig riktigt lyckades konkurrera med IOS och Android. Windows Mobile blev så småningom det betydligt modernare Windows Phone, men utan större framgång för det. I dag är Windows Phone nedlagt och egentligen är det kanske mer anmärkningsvärt än skrattretande att Windows som var (och är) gigantiskt på desktop-sidan aldrig lyckades vinna på mobilsidan.

Läs också! Microsoft har svårt att släppa taget om Windows Mobile


Microsoft Surface Book gångjärn
Foto: Microsoft

5. Microsoft Surface Book – testade någon att sätta den i en väska?

Microsoft Surface Book, eller närmare bestämt datorns märkliga hål på sidan, får oss att på samma gång både småflina och ta oss för pannan. Surface Book har en underlig gångjärnsmekanism för att kunna ta loss skärmen från chassit. Resultatet blev ett stort mellanrum närmast gångjärnet, fritt fram för skräp, damm och annat att glida in mellan tangentbord och skärm.

Microsoft (liksom många andra pc-tillverkare) försöker desperat få det att verka logiskt att vi ska vara uppe och kladda med våra fingrar på skärmen. Som om det skulle vara ergonomiskt försvarbart att hålla våra armar rakt ut i luften när de kan vila på ett tangentbord istället. För att inte tala om hur ofta vi kommer behöva torka av skärmen från våra kladdiga fingrar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning