Uppdatering 2018-02-10:

Häromdagen kom det fram att en del av källkoden för IOS 9 publicerats på Github. Det tog inte lång tid innan Apples advokater såg till att den försvann därifrån, men många ställer sig nu frågan hur koden läckte ut från första början.

Sajten Motherboard har försökt ta reda på vad som egentligen har hänt. Slutsatsen är att det handlar om en anställd på Apple som redan 2016 valde att dela med sig av koden till fem vänner i syfte att göra det möjligt att skapa nya jailbreakverktyg. På så sätt skulle det bli enklare att köra kod som inte signerats av Apple.

Med tiden spreds koden till fler personer och så småningom dök den alltså upp på Github till allmän beskådan. Personen som lade upp den där tillhör inte det ursprungliga gänget.

- Ingenting av det här var någonsin tänkt att läcka ut. Vad som har hänt är ganska katastrofalt, säger en av de inblandade till Motherboard.

Uppdatering 2018-02-09:

Under torsdagen bekräftade Apple för Macrumors att källkoden till Iboot läckt, och bekräftade att det är koden för det tre år gamla IOS 9 det handlar om. Företaget tonade i sitt uttalande ned säkerhetsriskerna med läckan då det bara är ett fåtal enheter som fortfarande kör IOS 9, och att läckt källkod inte nödvändigtvis innebär en överhängande säkerhetsrisk.

”… säkerheten i våra produkter hänger inte på att källkoden hålls hemlig. Det finns många lager av hårdvaru- och mjukvaruskydd inbyggt i våra produkter, och vi uppmanar alltid våra kunder att uppdatera till senaste mjukvara för att få bästa möjliga skydd,” skrev Apple i sitt uttalande.

Under gårdagen togs källkoden ned från Github där den först publicerats.

Tidigare:

Motherboard rapporterar att källkoden till Iboot, en av de viktigaste komponenterna i IOS, ser ut att ha läckt.

Iboot är den process som sköter den säkra uppstarten av systemet och kontrollerar bland annat att IOS inte har ändrats. Den läckta källkoden verkar gälla IOS 9, och filerna pekar på att de redigerades senast 2014.

Enligt Motherboard dök filerna upp redan förra året på Reddit men fick knappt någon uppmärksamhet, men genom att delas på Github har de nu nått en betydligt större målgrupp.

Även om Apple har gjort många ändringar i Iboot med IOS 10 och 11 finns nu möjlighet för säkerhetsforskare och hackare att rota i koden och försöka hitta nya brister. Det skulle i sin tur kunna leda till nya jailbreak-lösningar, men också lägre säkerhet för vanliga användare.