De medföljande programmen har länge varit en av Macens stora fördelar. Förutom att du får Mac OS får du också många program som är så bra att du slipper köpa till särskilt många i efterhand. På Windows ser det annorlunda ut, och nätet är fullt av guider till hur du tar bort alla program som följer med en pc som inte kommer från Microsoft.

För ordbehandling är Microsoft Word klart dominerande, så något många Macanvändare frågar sig är: Klarar jag mig med Pages eller skulle jag tjäna på att köpa Word? Eller kan jag vända mig till några av de många alternativ som finns till de klassiska ordbehandlarna?

Missa inte! Allt om antivirus för Mac: Vilket är bästa valet (och behövs det ens?)

Ordbehandlare med helt olika fokus

Apple och Microsoft har väldigt olika designfilosofier bakom Pages respektive Word. För användare som utnyttjar all kraft i båda programmen är de helt enkelt inte till för samma saker.

Pages

Pages styrka ligger framför allt i hur enkelt det är att få till något med snyggt resultat. De medföljande mallarna är snygga som de är och kan enkelt anpassas. Textboxar är enkla att placera och fungerar bra tillsammans med normal text. Typografin är också bra, åtminstone så länge du inte behöver göra riktigt avancerade saker.

Word är ett mycket mer avancerat program med många fler funktioner. Det har ett ganska välutvecklat stöd för automatisering (inte bara på Windows), klarar rejält stora dokument, kan skapa automatiska innehållsförteckningar, hanterar fotnoter bra, och har funktioner som Mail Merge. Det har också hyfsat bra stöd för avstavning och du kan manuellt gå in och ändra avstavningsregeln för enskilda ord om du tycker att ordlistan i Word är fel.

Microsoft Word

Men med så många funktioner är det inte alltid lätt att hitta rätt. Där Pages oftast visar just de verktyg du är ute efter kan du i Word behöva bläddra runt i både menyer och verktygsfältet med sina olika flikar.

Utmanaren Ulysses

Ännu enklare än Pages är utmanaren Ulysses. Det är snarast raka motsatsen till Word. Avskalat och lättnavigerat (så länge vi släpper förväntningarna på hur en ordbehandlare ”ska” se ut) och fokuserar helt och hållet på vårt skrivande.

Programmet är uppskattat av författare, bloggare, journalister och dagboksskrivare för att det är mindre fokus på avancerad textformatering, och mer fokus på att producera texter.

Ulysses

I Ulysses händer allt i ett enda fönster, oavsett om vi ska spara dokument, skapa nya eller öppna gamla. Och utan att det känns rörigt. Gränssnittet är uppdelat i tre kolumner – bibliotek, dokumentlistan, och redigeringsläget. Alla delar kan gömmas eller plockas fram hur vi vill och för full koncentration på skrivandet kan vi trycka cmd + 3 så syns enbart textredigeringsläget.

Ulysses är trevligt att använda, men är du van med Word sedan tidigare kommer du sakna flexibiliteten och möjligheter till avancerad textformatering.


Funktioner: Pages är enkelt – och kanske för simpelt 

Pages har utvecklats i en ibland ganska märklig riktning. Rikast på funktioner var programmet i version 4 (eller Pages ’09 som det också kallades). Funktioner som länkade textrutor försvann sedan i Pages 5 bara för att återvända i den senaste utgåvan av Pages 6.

Apple Pages

Pages är nästan som ett "Indesign light” med 60 medföljande mallar som gör det enkelt att skapa rätt snygga dokument, och med länkade textrutor kan vi precis som i Adobe-programmet skapa mer avancerade layouter där långa texter automatiskt flödar mellan olika textrutor. Rutorna kan i sin tur anpassas snyggt kring bilder och diagram.

Både Pages och Word för Mac har numera samredigering i realtid med möjlighet att kommentera ändringar och liknande. De har därmed kommit ikapp Googles tjänster som erbjudit detta länge.

Men även om Pages har fått tillbaka en del viktiga funktioner är det fortfarande inte lika funktionsrikt som Word. Däremot har vi fått närmast perfekt synkronisering mellan Mac- och IOS-versionen av Pages, och dokumenten kan visas och redigeras på webben vilket betyder att pc-användare också kan vara med.

Ladda ner Pages här

Microsoft har tagit sig i kragen

Microsoft har på senare år sett till att göra Mac-versionen av Word både bättre och ”Macigare.” Borta är de ideliga krascherna som gjorde Office 2011 så irriterande att jobba med, och Word hanterar de riktigt stora dokumenten (som aldrig har krånglat på Windows-sidan) mycket bättre än tidigare.

Microsoft Word

Bland funktionerna som tillkommit på senare tid hittar vi stöd för trådade kommentarer, samredigering med Office 365 eller Sharepoint, och bättre stöd för visual basic-skript. Gränssnittet är snyggare och känns mer hemma på Mac OS, och kompatibiliteten med Windows-versionen är bättre än någonsin.

Hela Office-paketet för Mac har dessutom fått ett rejält lyft så sent som i januari i år, och med det kommer inte minst en mycket välkommen funktion – autospar av våra dokument! Version 16 av Word sparar nu alltså våra dokument automatiskt, men bara för filer som lagras i molnet.

En annan minst lika stor uppdatering är att samredigeringen sker i realtid, med som mest någon sekunds fördröjning förutsatt att vi har internetuppkoppling. Office-paketet kallas fortfarande (lite förvirrande) för Office 2016, men versionsnumret är numera 16.9.1.

Word är ett tryggt och nu ännu lite smartare val med riktig samredigering och autospar, för den som vill vara helt säker på att få den mest funktionsrika ordbehandlaren på marknaden.

Ulysses är Words motsats – på gott och ont

Det Ulysses kan hävda sig med i behaglig skrivmiljö förlorar den i funktionsrikedom. Det är inte Ulysses starka sida.

Vi kan dock ägna oss åt grundläggande textformatering, infoga bilder och länka bifogade filer. Vi kan exportera till pdf, docx och även som html-kod för att klistras in på webben. Ulysses kan också exportera direkt till Medium och Wordpress, som för att förtydliga att programmet riktar sig till folk som på olika sätt jobbar med text. Vi kan till och med sätta upp skrivmål för antal tecken eller ord vi vill hinna med på en dag.

Ulysses
Smarta delningsalternativ finns direkt från programmet, som att exportera text som html-kod.

Ulysses autosparar vårt material och synkar till Icloud precis som vi förväntar oss av ett modernt ordbehandlingsprogram, och appar finns till Iphone och Ipad för att fortsätta skrivandet där. Programmet finns även till Windows, men det finns inte någon samtidsredigering.

Läs också! Scanbot Pro: Skanna och faxa (!) dokument och kvitton med din Iphone

Precis som med Word betalar vi för Ulysses genom en prenumeration. Vi ska verkligen uppskatta Ulysses minimalism eller specialfunktioner för att det ska kännas värt att betala för när Pages är gratis. En 14 dagars prenumeration finns att testa för den som vill.


Sammanfattning

Om du inte gör något mer avancerat med en ordbehandlare än att skriva uppsatser till skolan, eller ett cv när du letar jobb räcker Pages gott och väl. För en del av dessa skulle det i ärlighetens namn gå lika bra med Textredigering.

Beslutet om du ska skaffa Word (antingen en fristående licens eller en Office 365-prenumeration) handlar därför om vad du faktiskt ska göra. Om du ska jobba i filer som även ska redigeras av Windows-användare som med största sannolikhet har Word kanske det närmast är ett krav. Ska du skriva en doktorsavhandling kan innehållsförteckning och andra avancerade funktioner också göra det värt priset, liksom om du behöver göra massutskick av brev. Om Word också var gratis hade vi inte tvekat att utse det till vinnare – det är så mycket mer flexibelt och numera faktiskt rätt trevligt att jobba med.

Ulysses är lätt att gilla för sin smarta form, och för den som letar en mer kreativ miljö är det väl värt att kolla in. Det kan dock inte riktigt mäta sig med Word, eller ens Pages för den delen, när viktiga funktioner som samredigering saknas.

Vår rekommendation är att ge Pages en riktig chans, just eftersom det är gratis. Pengarna du kanske kan spara på att skippa Microsoft Office är väl värda mödan att lära dig ett nytt program. Speciellt ett så enkelt program som Pages.

Fakta: Pages

Bäst i testTestad: Februari 2018. 
Version: 6.3.1. 
Pris: Gratis om du köpt en Mac de senaste åren.
Mer info: Apple.

Ladda ner Pages här

plus

Enkelt att få snygga resultat
Bra synkronisering med IOS-versionerna och webben
Länkade textrutor är tillbaka

minus

Word är fortfarande mer flexibelt

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Fakta: Word för Mac 2016

Bra köpTestad: Februari 2018. 
Version: 16.9.1. 
Pris: 899 kronor per år (för fem användare), 649 kronor per år (en ensam användare), 1 399 kronor (engångsköp, andra tjänster ingår inte). 
Gratis för studenter som studerar vid av Microsoft godkända institutioner.
Mer info: Microsoft.

Ladda ner Word 2016 för Mac här

plus

Full kompatibilitet med alla andra som har Office
Har äntligen autospar och samredigering i realtid
Kan göra nästan allt du kan tänka dig

minus

Krångligt om du inte redan är duktig
Något dyrt

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta: Ulysses

Testad: Februari 2018. 
Version: 12.3. 
Pris: 59 kronor per månad eller 479 kronor per år. Studentrabatt finns.
Mer info: Ulysses.

Ladda ner Ulysses från Mac App Store här

plus

Snyggt och trevligt att använda
Vissa smarta funktioner

minus

Något begränsat
Inget samredigering

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Microsoft Office Home & Business 2016 for Mac MUI (ESD) Pris vid test: 984 kr.

Bästa pris just nu: 698 kr