Business Insider har publicerat Apples svar på ett brev från amerikanska senatorn John Thune (republikan från South Dakota). Senatorn hade ställt en rad frågor om ”batterygate”, Apples nedsaktning av äldre Iphone-modeller för att skydda dem från plötslig avstängning som har lett till massiv kritik mot företaget.

Läs också: Batterihälsa - en av nyheterna i ny beta av IOS 11.3

På frågan om Apple kommer släppa en uppdatering i framtiden som gör att nyare telefoner också kommer saktas ner när batterierna blir sämre gav Apple ett intressant svar:

 

Alla Iphone-modeller har grundläggande prestandahantering som ser till att batteriet och systemet fungerar som de har designats och att interna komponenter skyddas. Vid höga temperaturer ser det systemet till att produkten håller sig inom säkerhetsmarginalerna. Den här prestandahanteringen är ett krav för säkerhet och funktionalitet, och kan inte stängas av.

Iphone 8, Iphone 8 Plus och Iphone X innehåller hårdvaruuppdateringar som gör att prestandahanteringssystemet mer precist kan förutse och undvika oväntade avstängningar.

Svaret är lite vagt, men verkar antyda att de nya modellernas kontrollkretsar är så mycket bättre att de inte kommer behöva samma nedsaktning för att undvika plötsliga omstarter. Det kan också betyda att systemet redan ingår i nuvarande IOS-version och inte är något Apple – om det visar sig behövas – kommer lägga till i en senare uppdatering.