Liksom tidigare gånger är årets x.3-uppdatering en större uppdatering av IOS, något större än IOS 11.1 och 11.2. Tidigare år har vi sett IOS 10.3 respektive IOS 9.3 som alla har bjudit på större uppdateringar mitt under systemets levnadstid.

Vi testar här betaversion nummer två av IOS 11.3. Den färdiga versionen av IOS 11.3 släpps troligen i mars. Och här finns flera större uppdateringar där vi väntat på åtminstone en av dem ända sedan IOS 11 visades upp i juni 2017. Först kan nämnas några mindre, men ändå intressanta uppdateringar:

Test IOS 11.3
Foto: Apple

Iphone X-ägare får fyra nya animoji-figurer att använda sig av; en drake, en björn, ett lejon och en döskalle, vilket ger totalt 16 olika karaktärer. Apple Music-prenumeranter kan nu ser musikvideor och kanske kan vi hoppas ett större utbud av Homekit-produkter inom en relativt snar framtid. Homekit har nu nämligen fått ett nytt, enklare sätt för utvecklare och företag att ge Homekit-stöd till redan existerande produkter.

Läs också! Homepod: Första testet av Apples smarta högtalare

Ett par av nyheterna är dessvärre låsta till den amerikanska marknaden, exempelvis möjligheten att chatta med företags kundsupport direkt i Meddelande-appen. Vi har dock en förhoppning om att detta kommer också till Sverige i framtiden.

Två potentiellt livräddande funktioner får vi också vänta på. Dels möjligheten att lägga så kallade "Kliniska dokument" i vår Hälsoapp. Där kan vi lägga till medicinsk data om allt ifrån allergier till labbresultat – men flera funktioner kräver att vår vårdgivare har stöd för funktionen, vilket till en början enbart några amerikanska sjukhus har.

IOS 11.3 har också fått stöd för nödfunktionen Advanced Mobile Location (AML), ett system som skulle ge SOS information om var vi befinner oss vid ett nödsamtal. AML är dock ännu inte lagligt i Sverige och är därför inte aktiverad här, men nu finns i alla fall stöd i IOS för det.

AR Kit känner nu av väggar och kan identifiera mat

Med IOS 11.3 kommer AR Kit 1.5, en större uppdatering, som bland annat ger möjlighet att känna igen vertikala objekt som väggar och dörrar. Det är en funktionalitet som vi efterfrågat bland annat i vårt test av virtuella ar-måttband.Upplösningen har även blivit 50 procent bättre (1080p istället för 720p) och autofokus ger betydligt snyggare resultat. Nu kan AR Kit känna igen bilder i 2d, tavlor eller till och med streckkoder för att identifiera typer av mat och andra produkter. Än så länge har vi bara sett demonstrationer av nya ar-appar (som i videon ovan), men när IOS 11.3 släpps till allmänheten lär vi få se en rad intressanta uppdateringar som kan göra ar-appar mer användbara än de är i dag.

Meddelanden flyttar till molnet – till sist

Redan när IOS 11 först presenterades utlovades att vi skulle kunna flytta hela vår Meddelande-app till Icloud istället för att allt lagras lokalt på alla våra enheter. En välkommen funktion, och lite förvånande att det dröjt så länge innan den lanserats. 

Test IOS 11.3
Tryck på denna knapp så flyttar meddelandena till molnet.

Men även om Meddelanden i Icloud nu finns med i betaversionen av IOS 11.3 är det fortfarande ingen garanti för att det faktiskt når slutversionen av IOS 11.3. Saker och ting kan hinna ändras om det upptäcks att funktionen inte fungerar som tänkt under betatestandet. Den här gången vågar vi dock hoppas på att det verkligen sker.

Det är för tidigt att säga hur väl detta fungerar, speciellt eftersom det fortfarande rör sig om en betaversion. På vår enhet fungerar det ändå felfritt, utan några förlorade meddelanden eller bilagor. På köpet sparar vi på vår telefon runt 800 megabyte.

Ytterligare en stor fördel är att vi nu kan göra en ”ren” installation av en ny Iphone och ändå få med oss all vår meddelandehistorik sedan tidigare.

Kontrollera strypningen – Apples ursäkt till arga IOS-användare

Det allra största med IOS 11.3 är utan tvekan introduktionen av Apples nya batterikontroller. Efter massiv kritik om att Apple saktar ned våra Iphones när batterierna når ett visst stadie av slitage (runt 80 procent) ger Apple nu oss användare möjligheten att själva kontrollera hur mobilen ska bete sig när batteriet börjar bli dåligt.

Test IOS 11.3

I underavdelningen Batteri i inställningarna hittar vi nu en ny avdelning, ”Batterihälsa”. Ett tryck här ger oss information om hur vårt batteri mår, och visar om IOS automatiskt har slagit igång strypningen eller inte.

Enligt inställningarna har den 16 månader gamla Iphone 7 Plus vi testar med en kvarvarande kapacitet på 93 procent (som jämförelse är tredjepartsappen Coconut Battery lite mer pessimistisk och säger 89 procent). Under ”Kapacitet för toppbelastning” ser vi också att vår Iphone inte har aktiverat den processorstrypning som begränsar telefonens effekttoppar för att undvika oavsiktliga avstängningar.

När batterihälsan däremot kryper nedåt 80 procent bör vi kunna se att nedsaktningen aktiveras, med en text som förklarar vad som händer. Då ser det ut som på bilden nedan.

Test IOS 11.3
Foto: Apple

Strypningen kan avaktiveras och låter då processorn återigen arbeta i topphastighet – med risk för att telefonen stänger av sig själv vid för hög belastning om batteriet inte längre orkar ge processorn tillräckligt mycket ström. Funktionen kan inte slås på manuellt, men kommer återaktiveras varje gång Iphone oavsiktligt stänger av sig själv.

De flesta användare kommer säkerligen aldrig röra detta, men vi uppskattar ändå att den här funktionen nu äntligen finns här. För sent, tycker vi, men bättre sent än aldrig. För den som behöver ha maximal prestanda, och kan leva med att telefonen stänger av sig ibland, finns nu valmöjligheten här.

Att batterier åldras är en helt naturlig process, men viktigast är att vi nu vet vad som egentligen händer bakom kulisserna när våra batterier blir gamla. Då kan vi själva avgöra om vi vill byta batteri eller leva med en långsammare telefon.

Stort test! Iphonehållare till bilen – vi har testat 7 modeller

Omdöme

IOS 11.3 är en välkommen uppdatering till IOS som kommer ge bättre ar-appar, äntligen kan ge mer utrymme i mobilen genom att flytta meddelanden till Icloud, och framför allt är mer transparent kring hur batterinedsaktningen fungerar. En given uppdatering – när den väl släpps.

Eftersom det rör sig om en betaversion sätter vi inget betyg. 

Fakta: IOS 11.3 Beta 2

Testad: Februari 2018. 
Funktion: Operativsystem för Iphone och Ipad.
Systemkrav: Iphone 5s eller senare. Ipad Air, alternativt Ipad mini 2 och senare.
Tillverkare: Apple.
Pris: Gratis uppdatering.
Mer info: Apple. 

plus

Meddelanden i molnet
Batterifunktionerna
Bättre AR-appar att vänta

minus

Vissa funktioner saknas fortfarande i Sverige