Förra veckan ställdes en rysk hackare som ensam sägs ha varit en av världens ”tio värsta spammare” inför rätta i USA. Dit kom han från Spanien, där han arresterades på begäran från amerikanska myndigheter och senare utlämnades till USA.

I samband med att domstolsförhandlingarna började har förseglade dokument öppnats, och The Verge rapporterar att dessa inkluderar en begäran om husrannsakan riktad mot Apple, där uppgifter om ett Icloud-konto som FBI hade lyckats länka till den misstänkte mannen och spamkungen ”Peter Severa”.

Peter Severa var ett välkänt alias för en hackare som sålde tillgång till det stora botnätet Kelihos, som används för att sprida spam. I begäran beskriver FBI-agenten bakom utredningen i detalj hur myndigheten pusslade ihop olika uppgifter för att hitta den fysiska personen bakom aliaset. Bland annat användes beslagtagna Kelihos-drabbade servrar, jabber-meddelanden och internetbetalningar.

Apple belades med munkavel av domstol och utredarna väntade tills den misstänkte mannen lämnade Ryssland och tog sig till ett land från vilket det skulle gå att få honom utlämnad. Under en semester i Barcelona fick de chansen.