Torsdagen var ett långt glädjerus för alla som investerat i Apple (eller gläds företagets framgång). Resultatet för sista kvartalet 2017 presenterades för företagets investerare, som vanligt av Tim Cook själv.

Och dollartecknen rullade nog framför alla närvarandes ögon när Cook berättade hur det går för it-jätten. Rekordresultat och "Apples bästa någonsin" lät det efteråt.

Iphone X
Foto: Montage / AppleGenomsnittspriset på varje såld Iphone har ökat till 796 dollar (6 300 kronor) under sista kvartalet 2017, mycket tack vare Iphone X.

Visst, inte alla siffror pekade åt rätt håll. Trots tre nya Iphone-modeller på ett år minskade Iphone-försäljningen något. Ipad-försäljningen ökade en aning, medan Mac-försäljningen minskade.

Men vinsten ökade. Rejält.

Läs också! Här är Apple-prylarna vi väntar oss under 2018

Den totala försäljningen steg med 13 procent och nettovinsten landade på motsvarande 158,1 miljarder svenska kronor. En del av förklaringen är Iphone X, som tack vare sitt höga pris drog in mer pengar trots färre sålda Iphones jämfört med samma period förra året.

Vi talar alltså om rekordresultat för ett Apple som under samma kvartal har äventyrat sina användares säkerhet på flera olika sätt.

Detta är alltså samma kvartal som Apple haft en rad allvarliga säkerhetsproblem att handskas med. Visst kan det ta tid innan problem får effekt på kvartalsrapporten, och det här är trots allt julkvartalet vi talar om då folk tenderar att öppna plånboken mer än vanligt. Men även jämfört med samma period förra året gick det hiskeligt bra för Apple.

Vi talar alltså om rekordresultat för ett Apple som under samma kvartal har äventyrat sina användares säkerhet på flera olika sätt, där det framkommit att man saktar ned Iphones när batterierna blir dåliga utan att berätta det för användarna, och att kalkylatorn räknar fel om man skriver för snabbt.

Missa inte: Efter kaosåret 2017 – snälla, låt 2018 bli ett Snow Leopard-år

Problemen har till och med tvingat företaget till en offentlig ursäkt, men det tycks inte röra företagets resultat i ryggen. Apples hårdvara är överlag väldigt bra, ingen tvekan om det. Apples kunder är generellt sett väldigt nöjda med sina köp, trots allt.

Men ingen kan blunda för att Apples mjukvara har haft en hel del missar under hösten. Missar som spänner över skalan ”irriterande” och ”pinsamma” till rejält allvarliga säkerhetshål, sådana som vi inte ens borde behöva skriva om.

Den som tycker att det borde märkas på kvartalsrapportens sista rad har motsägelsefullt nog fel.

Steve Wozniak
Steve Wozniaks ambition när han grundade Apple tillsammans med Steve Jobs var att skapa ett företag som skulle finnas för alltid.

Apple har helt enkelt blivit onåbara. Det spelar nästan ingen roll vad som händer, företaget har blivit för stort för att gå omkull. Ingenting kan hota Apple längre, kassan är för välfylld för att inte kunna avstyra nästan vad som helst. Vi fortsätter likväl köpa våra Iphones och Macar, och till högre priser dessutom.

Den gamle Apple-legenden Steve Wozniak kommer få rätt om sitt påstående att Apple med all säkerhet finns kvar även om 60 år – ”något annat vore löjligt.”

Vi hoppas bara att när Apple firar sitt hundraårsjubileum 2076 inte låter miniräknaren i de smarta glasögonen, eller röstassistenten i ”A70 Robohuman”-chippet vi låtit operera in i hjärnan tro att 1+2+3 är lika med 24.