Apples 2017 började lugnt och beskedligt (bara för att tokvända under hösten). Den största ”oron” handlade då om Ipads framtid, och hur länge det skulle dröja innan Macbook Pro fick nästa uppdatering efter en lång tid utan uppdateringar.

Men WWDC 2017 levererade framtidstro för dem som håller sin Ipad kär med inte minst ett rejält förbättrat IOS för Ipad. Macarna fick äntligen Kaby Lake-processorer och Imac fick till sist thunderbolt 3-portar. Kanske får vi nu årliga uppdateringar av Macen igen efter väldigt oregelbundna uppdateringar innan 2016.

Det var under hösten som det tog hus i helvete.

Läs också! Tim Cook bryr sig inte om batteribytena sänker Iphone-försäljningen

Mjukvaruchefen Craig Federighi, marknadschefen Phil Schiller och flera andra Apple-höjdare har fått svettats rejält den senaste tiden. En rad allvarliga buggar har drabbat IOS och Mac OS under hösten. Skåda bara denna obehagliga lista:

Utöver detta tillkommer också de vanliga buggarna som alltid dyker upp, klagomål på dålig prestanda i IOS 11, och så klart den stora batteriskandalen som visserligen inte var en bugg men likväl en massiv pr-mardröm. Apple har också utan vidare förklaring skjutit upp lanseringen av Imessage i molnet till IOS 11.3 – och alldeles säkert har vi glömt något i denna redan alldeles för långa lista av allvarliga misstag. 

Efter regn kommer solsken, kanske

Men efter en höst av totalt buggkaos och en rad allvarliga säkerhetsproblem kommer förhoppningsvis en lugnare vår, och ett välbehövligt omtag kring Apples mjukvara. Enligt uppgifter från Bloombergs Mark Gurman ska Craigh Federighi i början av januari ha kallat till ett stormöte för att styra om skutan – och helt enkelt skjuta upp flera nya, tänkta funktioner för Mac OS och framför allt IOS.

Läs mer! Prestanda i fokus – då kan Apple skjuta upp stora IOS-nyheter

Det är lätt att berömma Apple för att man nu tar tag i detta, men självklart borde de värsta buggarna under året aldrig ens ha existerat. Det är ett oerhört allvarligt problem när vem som helst kan logga in på i stort sett vilken Mac som helst. Att kalkylatorn inte kan räkna rätt har möjligen inte lika direkt allvarliga konsekvenser. Det är bara pinsamt.

Snow Leopard

Låt 2018 bli ett Snow Leopard-år

Mac OS X Snow Leopard, släppt 2009, används av många som det perfekta exemplet på när Apple tog en paus och bara ägnade sig åt att rensa ut buggar – utan att lansera häftiga nya funktioner. En del (kanske lite väl) nostalgiska Mac-användare minns tillbaka på detta som en tid då Macarnas tangentbord hade längre slaglängd, då Apple fortfarande släppte nya operativ på en cd-skiva och då företaget kunde släppa en ”tråkig” Mac OS-uppdatering nästan helt utan uppdateringar – Snow Leopard.

Även IOS 9 var en uppdatering som fokuserade på prestanda och buggfixande, och ofta brukar vartannat nytt Mac OS vara ett med färre nya funktioner och mer prestandafokus. Men just Snow Leopard har fått status som den ”renaste” av releaser.

Jag ska inte säga att det var bättre förr, även Snow Leopard hade sin beskärda del av buggar. Men jag hoppas innerligt att 2018 blir det Snow Leopard-år både IOS och Mac OS så väl verkar behöva. Oavsett hur buggfritt Snow Leopard egentligen var fungerar det i alla fall fortfarande som en metafor för att erkänna brister, det visade på styrkan i att ta en innovationspaus när inte ens jätten Apple hänger med längre.

Visst hade det varit välkommet att redan i år få se de påstådda funktionerna för IOS 12 som nu blivit uppskjutna till 2019, som en delvis omritad hemskärm. Men det är uppenbart att Apple helt enkelt inte har tid. Då är det bättre att sakta ned tempot än att ta på sig skygglapparna och köra på.

Apple lär som sagt ha fått svettats en hel del den senaste tiden, men det är nog bara nyttigt.

Resursbrist är svårt att koppla till en gigant som Apple, men det måste onekligen vara åtminstone av förklaringarna till kaoshösten 2017. Enligt toppanalytikern Ming-Chi Kuo är just resursbrist en av anledningarna till att vi troligen inte får se en ny Iphone SE i år.

Läs mer! Uppgifter: Tveksamt om Iphone SE 2 alls blir av – "Apple har inte tid"

Apple lär som sagt ha fått svettats en hel del den senaste tiden, men det är nog bara nyttigt. Jag kan leva med att hemskärmen ser likadan ut ännu ett år om jag slipper panik-patcha mitt operativsystem igen. Ut med gamla gifter, in med lite Snow Leopard-anda 2018.