En av de stora fördelarna med att Macbook och Macbook Pro numera säljs med thunderbolt 3/usb-c-uttag är att det öppnar upp för en del intressanta tillbehör, inte minst möjligheten att ladda via usb-c från externa batterier. Även Ipad Pro laddar numera via usb-c.

Ett batteripack i väskan är räddningen för din dator om du är utan datorladdare eller eluttag. Viktigt att tänka på är dock att inte alla externa batterier har tillräckligt hög effekt för att både driva och ladda datorn samtidigt. Vi kan alltså behöva fälla ned locket och ta en paus från arbetet eller surfandet för att ladda upp datorn. Men för att nödladda datorn när den är i vila, eller för att åtminstone hålla batteriprocenten på samma nivå, är det här ändå guld värt.

Läs också! Så väljer du rätt i Iphone-djungeln – bästa modellen för dina behov

Mophie Powerstation Plus XL 12 000 mah – smidig med inbyggd sladd

Mophie har många strängar på sina lyra, som detta mindre och betydligt smidigare batteri. En usb-c sladd sitter direkt på batteriet och viks ut när vi behöver ladda. 

Powerbanks som laddar Macbook

Batteriet stödjer usb-c pd och har en uteffekt på 18 watt. Det är lite väl klent för även den lilla Macbook Pro 13 tum. För en Macbook eller Macbook Air kan det fungera i brist på alternativ, men vi kan behöva fälla ned locket och ta en paus i arbetet om vi vill att batteriet ska hinna fylla på batteriet, mer än att bara driva datorn.

För Ipad Pro är den desto bättre lämpad. Uteffekten på 18 watt matchar precis den laddare som följer med Ipad Pro. Kapaciteten på 12 000 mAh är rätt måttligt i denna jämförelse, men å andra sidan får vi ett smidigt format. För Ipad-ägaren är det här det kanske smartaste alternativet. För andra IOS-prylar blir det aningen svårare, sladden har som sagt en usb-c-kontakt i ena änden, men det finns även ett vanligt usb-uttag där vi kan koppla in valfri sladd.

Mer information: Mophie.
Pris: 999 kronor hos Kjell & Company.


Xtorm Infinity 27 000 – monsterbatteri som laddar i 45 watt

Från det holländska företaget Telco Accessories kommer detta kraftpaket, X-torm Infinity. Liten, lätt och smidigt är det inte, raka motsatsen. 633 gram är ungefär som en Ipad. Men vi får rejäl kapacitet i stället, hela 26 800 mAh (I sammanhanget kan nämnas att batteriet fortfarande får tas med på flygplan).

Powerbanks med usb-c

Minst lika imponerande är att vi får hela tre usb-portar samt en usb-c-port. Usb-c-porten kan ge ifrån sig 45 watt så att ladda upp även en Macbook, Macbook Air eller till och med en Macbook Pro går snabbt. Totalt har batteriet en uteffekt på 60 watt. Två usb-kablar medföljer, en för usb-c och en för mikro-usb. Båda fästs på batteriets sidor när de inte används.

Att sedan ladda upp powerbanken tar sin lilla tid. Laddning sker genom batteriets usb-c-port, och det kan vara bra att använda exempelvis en usb-c-laddare från en Macbook, eller en annan kraftfull laddare om vi inte vill vänta för länge. Under optimala förhållanden (alltså en stark strömadapter) ska batteriet vara fulladdat på 1-2 timmar. Ingen laddare medföljer i förpackningen.

Batteriet kommer med två års garanti, men om vi bemödar oss med att registrera batteriet på Xtorms hemsida får vi totalt tre års garanti.

Trots allt detta är priset inte avskräckande högt. Cirka 1 300 kronor är bara tre hundralappar dyrare än Mophies Powerstation Plus XL.

Mer information: Telco.
Pris: 1 290 kronor på CDON.


Xtorm AL480 Laptop – med vanligt eluttag

Från samma holländska företag kommer ytterligare ett monsterbatteri i snudd på en egen kategori. Kapaciteten är inte störst, ”bara” 20 800 mAh men här finns förutom två usb-a uttag och ett usb-c-uttag, även ett helt vanligt strömuttag.

Powerbanks som laddar Macbook

Det gör batteriet användbar på ett helt annat sätt. Nu kan vi ladda även äldre Macbook-enheter och andra datorer som inte stödjer usb-c-laddning. Och så kan vi såklart ladda helt andra saker, som att driva en bordslampa vid strömavbrott. AC-effekten är begränsad till 220 volt/80 watt, men även det räcker ganska långt för småelektronik. Usb-a-portarna ger som med 5V/2,4A, usb-c-porten 5V/3A.

Powerbanks som laddar Macbook

En liten skärm visar exakt procentantal efter att vi tryckt på batteriets enda knapp. Ett långt tryck aktiverar strömuttaget. Som tillbehör finns även solcellsladdare med usb-uttag för att ladda upp detta batteri eller andra saker. Kanske något för campingentusiasten?

Mer information: Telco.
Pris: 1 390 kronor. Finns hos exempelvis Rajala Pro Shop.

Apple MacBook - 1,2GHz DC 8GB 256GB 12" Pris vid test: 13290 kr.

Bästa pris just nu: 9188 kr