En av de stora fördelarna med att Macbook och Macbook Pro numera säljs med thunderbolt 3/usb-c-uttag är att det öppnar upp för en del intressanta tillbehör, inte minst möjligheten att ladda via usb-c från externa batterier.

Ett batteripack i väskan är räddningen för din dator om du är utan datorladdare eller eluttag. Viktigt att tänka på är dock att inte alla externa batterier har tillräckligt hög effekt för att både driva och ladda datorn samtidigt. Vi kan alltså behöva fälla ned locket och ta en paus från arbetet eller surfandet för att ladda upp datorn. Men för att nödladda datorn när den är i vila, eller för att åtminstone hålla batteriprocenten på samma nivå, är det här ändå guld värt.

Läs också! Så väljer du rätt i Iphone-djungeln – bästa modellen för dina behov

Mophie
Foto: Mophie

Mophie Powerstation USB-C XXL – 19 500 mah och snabb uppladdning

På detta stora och relativt nylanserade batteri från Mophie finns två portar, en usb-c och en traditionell usb-a. Den senare är bra för att också kunna ladda upp en Iphone, Ipad, Apple Watch eller något helt annat. Usb-a-porten kan leverera fem volt och 2,4 ampere medan usb-c-porten ger upp till 30 watts effekt via usb-c power delivery till vår dator (eller för att snabbladda en Iphone via usb-c).

Det räcker för att ladda och driva en Macbook, men vi kan behöva fälla ned locket på en Macbook Pro för att batteriet ska laddas upp. 19 500 milliamperetimmars kapacitet är inte bäst i klassen, men räcker ändå till 14 timmars användning för en Macbook, enligt Mophie själva.

En trevlig detalj är det Mophie kallar Priority Charging. Det är en funktion som låter eventuella anslutna tillbehör laddas upp först, och därefter Mophie-batteriet, om vi har det anslutet till väggen. Det räcker alltså med ett eluttag för att ladda upp både batteriet och upp till två anslutna enheter. Batteriet laddas dessutom upp på bara tre timmar, betydligt snabbare än många konkurrenter.

I USA säljs en ännu större variant som till och med har ett vanligt eluttag direkt på batteriet, men den har vi ännu inte sett till här.

Mer information: Mophie. 
Pris: Från 938 kronor hos Prisjakt.


Anker Powercore usb-c
Foto: Anker

Anker Powercore Plus 20 100 usb-c – störst kapacitet och tre usb-portar

Ankers bidrag bland usb-c-batteripacken är stort, avlångt och med inte mindre än 20 100 milliamperetimmars kapacitet. På enheten finns två usb-a-uttag och ett usb-c-uttag där den senare kan ge fem volt och tre ampere. 20 100 mah ska ge ungefär sju hela laddningar till en genomsnittlig mobil. En full laddning av batteriet tar upp till åtta timmar beroende på laddare, lite snabbare om vi använder en usb-c-laddare (förslagsvis den som följer med vår dator).

Mer information: Anker. 
Pris: 699 kronor hos Webhallen.


Kanex Gopower
Foto: Kanex

Kanex Gopower – snygg form men liten kapacitet

Kanex Gopower är ett rätt snyggt bygge som till färgen matchar en rymdgrå Macbook. En usb-a och en usb-c-port säkerställer laddningen av våra prylar.

Tyvärr är kapaciteten ”bara” 15 000 milliamperetimmar och vi får räkna med upp till åtta timmar för att ladda upp batteriet. Priset är dessutom högt.

Ett test av produkten kan du läsa här!

Mer information: Kanex.  
Pris: Från 990 kronor hos Prisjakt.


Mophie
Foto: Mophie

Mophie Powerstation USB-C 10 000 mah – nättare och lättare men med mindre kapacitet

Detta mindre batteripack från Mophie har knappt hälften så stor kapacitet, men är också något mindre i formen. På batteriet finns två usb-portar, typ a respektive typ c. Båda ska klara av att ladda i upp till 15 watt vilket ger hyfsad fart på laddningen – i alla fall om vi inte använder datorn samtidigt.

Priset för versionen med 19 500 milliamperetimmar är dock inte mycket högre.

Mer information: Mophie. 
Pris: 797 kronor hos Prisjakt.


GP Batteries
Foto: GP Batteries

GP Portabel Powerbank Type-C 1C10 10400mAh – Litet batteri för små behov

Kapaciteten på detta batteri från GP är inte jättehög, särskilt om vi tänkt använda det för att ladda vår dator. Men priset är samtidigt lägre, och kanske räcker 10 400 milliamperetimmar om du behöver ladda datorn lite grann och bara ibland. Den nätta formen och lägre vikten gör det klart trevligare att ha i datorväskan i alla fall.

Usb-a-porten kan skicka ut 2,1 ampere, medan usb-c-porten klarar tre ampere.

Mer information: GP Batteries. 
Pris: 349 kronor hos Dustin.


Sandberg
Foto: Sandberg

Sandberg Powerbank 10 000 USB-C + QC 3.0 – många portar i litet paket

Det här externa batteriet har inte mindre än tre usb-utgångar, en usb-c och två usb-a där en av de senare även klarar quickcharge 3.0. Kapaciteten är 10 000 milliamperetimmar och uppladdning sker via mikro-usb. Garantin är fem år lång.

Mer information: Sandberg. 
Pris: 399 kronor hos CDON.


Ednet
Foto: Ednet

Ednet Fast Charge 10 000 mAh – minst i gänget

Ednets usb-c-batteripack är en av de minsta batteripacken i den här artikeln, men kapaciteten är fortfarande 10 000 milliamperetimmar. Inte optimalt, men i ett "nödläge" kan det räcka långt. Två års garanti skadar inte heller.

Mer information: Ednet. 
Pris: 409 kronor hos Conrad.

Apple MacBook - 1,2GHz DC 8GB 256GB 12"

Bästa pris just nu: 13290 kr