IOS 12 ser ut att bli lite av ett Snow Leopard för IOS, det vill säga ett nytt operativsystem som inte har så många nya funktioner, men med desto större fokus på kvalitet, stabilitet och prestanda. Det ser också ut Apple i år inte kommer att slopa stödet för en äldre generation IOS-enheter i denna uppdatering.

Franska sajten Mac Generation noterade nämligen att Iphone 5S dök upp i ett webb-test utfört i januari i år, där en Iphone 5S-simulator körde IOS 12. Det är visserligen inget supersäkert bevis på att stödet verkligen kommer i den officiella versionen av IOS 12, men är ändå ett tecken på att systemet kommer ge stöd även för betydligt äldre hårdvara.

Stämmer det är det längre tid än vad som annars är brukligt. Tidigare Iphone-modeller har brukat få uppdateringar i upp till fem år, men nu är Iphone 5S inne på sitt sjätte år. A7-processorn i Iphone 5S var Apples första 64-bitprocessor i en Iphone, vilket lär vara en anledning till att Iphone-modellen lyckats hänga med så pass länge. Får Iphone 5S IOS 12-stöd lär även Ipad Mini 2, Ipad Mini 3 samt sjätte generationens Ipod Touch få stöd för IOS 12.

Vissa funktioner lär ändå lämnas ute, såsom stöd för bildformatet heif samt videoinspelning i h.265, då det kräver nyare hårdvara (minst en A10-processor).

Tidigare:

Uppgifter: Det här blir de största nyheterna i IOS 12

Efter att Bloomberg tidigare rapporterat om att Apple planerar att spara en del tänkta uppdateringar först till nästa år (i vad som lär kallas IOS 13), kommer nu fler detaljer om hur IOS 12 kan te sig. Det är återigen Bloombergs Mark Gurman som står för uppgifterna.

Och det blir ändå en del nyheter. En av de största är att Ipad lär få Face ID, vilket gör att även Ipad får funktioner som Animoji – och därmed förlorar fingeravtrycksläsaren. I övrigt beskriver rapporten:

  • Animoji kan användas i Facetime-samtal
  • Siri integreras djupare i IOS sökfunktion
  • Stör ej får fler funktioner, med möjlighet att automatiskt neka samtal eller tysta notiser
  • En ny Aktie-app med nytt utseende
  • Ett multiplayer-läge för ar-spel

Enligt rapporten kommer Apple nu också fokusera på mer av en tvåårs-cykel för både IOS och Mac OS, där varannan ny version innehåller fler nya funktioner och varannan fokuserar mer på stabilitet och prestanda. Detta för att minska arbetsbördan på Apples ingenjörer och utvecklare, säkerställa mer stabil och säker programvara, och att utlovade funktioner lanseras i tid.

Om alla dessa funktioner kommer kan till IOS kan vi såklart inte helt säkert veta, men enligt rapporten är det här vad som är målet just nu. Vad som verkligen når den färdiga versionen av IOS 12 lär vi få se på sommarens WWDC i juni i år.

Tidigare:

Axios rapporterar att Apple har ändrat planerna för IOS 12. Enligt sajten kallade Craig Federighi till ett stormöte tidigare under januari och meddelade att flera stora projekt har skjutits på tills nästa år för att utvecklarna ska kunna fokusera på stabilitet och prestanda.

Bland annat skulle IOS 12 ha fått en omdesignad hemskärm, nytt gränssnitt för Carplay och omgjord Mail-app. Men ett antal nya funktioner kommer ändå fortsätta utvecklas för att inkluderas när IOS 12 släpps i höst, bland annat bättre augmented reality, nya hälsofunktioner och nya föräldrakontroller.

9 to 5 Mac skriver att de också fick ett tips förra veckan om ändringarna, men valde att inte publicera det eftersom de inte lyckades hitta någon som kunde styrka påståendena.