Med bara några veckor kvar innan årets upplaga av Apples utvecklarkonferens WWDC lär vi alldeles snart få veta hur den färdiga versionen av IOS 12 verkligen ser ut.

Artikeln uppdaterad:

2018-05-26 med nytt nfc-rykte kring Iphone

De senaste ryktena om IOS 12 har skvallrat om att uppdateringen mest fokuserar på buggfixar snarare än nya funktioner, så vi ska nog inte ha alltför höga förväntningar. IOS 12 lär istället bli mer av ett Snow Leopard för IOS, och det är nog välbehövligt. IOS 11 har inte varit en dans på rosor för alla Iphone-användare, med både en del säkerhetsproblem och irriterande buggar. Därför har vi högre förväntningar på stabilitet, färre problem och lite piggare prestanda.

Men det är klart, Apple lär inte presentera en ny version av IOS helt utan nya funktioner, så visst vågar vi fortfarande hoppas på en del nytt. Här är åtta saker vi trots allt vågar hoppas på (eller i alla fall vill se) i IOS 12.

Läs också! Smartaste tipsen för 3D Touch – 7 knep du bör känna till

Overcast IOS 12
Appen Overcast har ett mörkerläge som kan aktiveras och avaktiveras blixtsnabbt, men vi vill gärna se ett mörkerläge i hela IOS. Allra helst på Iphone X, som med sin oled-skärm kan vissa riktigt mörka färger.

1. Mörkt läge

Vi har önskat det så många gånger nu att det snart börjar bli tjatigt, men med en så fin oled-skärm i Iphone X (en modell som snart lär komma i fler varianter) känns det synd att det inte också finns ett riktigt bra mörkerläge. Visst går det att ”fejka” ett mörkerläge redan i dag, men vi skulle gärna se ett riktigt där alla delar av systemet blir mörkare, på officiell väg. Det skulle skona ögonen på kvällen, spara några ”droppar” ström och kanske också se lite snyggare ut.

Missa inte: App-tips! De 11 absolut bästa apparna för Iphone X


2. Bättre Siri

Det säger kanske sig självt, men vi vill gärna se en ordentlig boost för Siri i år. Visst är det bra att Siri finns på svenska, som en av få röstassistenter i dagsläget, men nu är det dags att bli lite smartare också. Mindre småstöddiga skämt om allt möjligt, och mer intelligens tack.

Vi vill se förbättringar i Siri Kit så att fler appar kan dra nytta av assistenten, större förstånd för att förstå kontext bättre och bättre sökfunktioner – utan att hela tiden kasta oss till en webbläsare (”jag hittade det här på webben”).


3. Always-on skärm med komplikationer

Med oled kommer också fördelen att vi kan ha delar av skärmen tänd hela tiden, utan att den drar mängder med ström. Många gånger har vi mobilen liggandes bredvid oss, så varför inte presentera den mest relevanta informationen där hela tiden? Gärna klockan, missade meddelande, en uppskattning om hur lång tid det tar att åka hem från jobbet. Kanske även komplikationer inspirerade av Apple Watch, exempelvis ringarna från Apple Watch så vi ser hur nära träningsmålet vi är, utomhustemperatur eller väderläget. 


4. Bättre volymkontroll

Volymkontrollen fick en viss förbättring med IOS 11, där den inte tar upp hela skärmen så fort vi ändrar volym. Tyvärr visade det sig snart att den smartare volymkontrollen bara finns i videospelaren – inte i hela systemet.

IOS 12
Mer sådant här...

Vi begriper inte varför. Varför täcka hela bilden, texten eller det vi kollar på bara för att ändra volym? Till IOS 12 hoppas vi att vi får se den mindre störande volymkontrollen i hela IOS, inte bara i videospelaren.

IOS 12
... och mindre sådant här tack.