Apple har presenterat IOS 12, nästa stora uppdatering av operativsystemet som driver Iphone och Ipad.

Ryktena inför WWDC har sagt att Apple satsar mer på prestanda och buggfixar än nya funktioner i IOS 12, och det stämmer ganska bra. Systemet har samma systemkrav som IOS 11, och enligt Apple innebär det att det kommer fungera på fler enheter än någon tidigare version.

Craig Federighi lade en god stund på att gå igenom prestandaförbättringar, och visade hur Apples utvecklare har lyckats krama sista gnuttan kraft ur åldrande hårdvara. Tangentbordet visas 50 procent snabbare. Kameran öppnar 70 procent snabbare. Andra appar öppnas upp till dubbelt så snabbt.

AR Kit

Nya och förbättrade funktioner

Augmented reality är något Apple satsar stort på och en av Tim Cooks favoritfunktioner. Inför IOS 12 har Apple först och främst uppdaterat utvecklarramverket AR Kit som används för att ta fram appar med augmented reality. Här ser vi bland annat möjligheten att bygga appar för fler än en användare i samma förstärkta verklighet.

Läs mer: Så häftigt blir AR Kit 2

Bilder i IOS 12

Bilder-appen har tre nyheter. Det första är en ny För dig-flik som samlar både egna bilder och Icloud-delningar från vänner om olika speciella tillfällen. Delningsförslag hjälper dig dela rätt bilder till rätt personer, och när någon delar bilder från ett visst tillfälle med dig kan du omedelbart dela dina bilder från samma tillfälle. Sista nyheten är sökförslag, som till exempel visar förslag utifrån var du är.

Ibooks har blivit Apple Books och har ett förbättrat gränssnitt som ska göra det enklare att hitta nya spännande böcker och ljudböcker

Oväntat få nyheter i Siri

Många användare hade hoppats på att Siri skulle få några av de största nyheterna på årets WWDC, men här blir nog en och annan besviken. Siri har i princip bara en nyhet, även om det är en ganska rejäl sådan.

Siri Shortcuts

Siri Shortcuts är en ny teknik och tillhörande app med vilken du skapar kortkommandon med valfria röstkommandon som aktiverar en serie händelser. De här kortkommandona kan aktivera tredjepartsappar, hämta information från webben och mycket annat. Det kan vara allt från ett enkelt kommando att ”ta mig hem” som beställer en Uber till betydligt mer avancerad automatisering. Utvecklare kommer enkelt kunna bygga in stöd för automatisering via Siri-genvägar.

Digital hälsa

Ryktena om ”digital hälsa” gick heta inför WWDC och träffade också rätt. Apple har förbättrat Stör ej och notiser, och har en ny funktion kallad Screen Time. För Stör ej finns nya lägen som automatiskt stängs av efter utsatt tid, och när du använder Stör ej tillsammans med Sängdags slutar IOS visa notiser på låsskärmen och sänker ljusstyrkan på skärmen.

Screen Time

Screen Time ger dig statistik över hur du använder din Iphone eller Ipad, så du kan se exakt vad du lägger mest tid på. Du får också en möjlighet att ställa in tidsbegränsningar för appar. Du får en varning när du har fem minuter kvar och när tiden är slut kan du inte längre använda appen (även om det finns en knapp för att ignorera regeln tillfälligt).

Meddelanden och Facetime

Som vanligt gjorde Apple en stor sak av nyheterna i Meddelanden. Imessage är trots allt en av företagets mest använda plattformar och extremt viktigt för Iphones ”inlåsning” av användare.

Memoji

Animoji-funktionen har uppdaterats med flera nya djur, bland annat en koala och en t-rex. Men den stora nyheten är Memoji – unika animoji-figurer som kan bli en gullig tecknad version av just dig. Båda funktionerna kan dessutom användas som klistermärken i selfies du skickar med Meddelanden.

Facetime

Facetime får också en efterlängtad nyhet – stöd för konferenssamtal. Nu kan upp till 32 deltagare snacka med varandra och se varandras ansikten. Med ett fåtal deltagare visar alla i fyrkantiga fönster som ändrar storlek utifrån vem som har ordet. Med riktigt många hamnar de som inte har pratat på en stund i en lista längst ner.

IOS 12 kommer släppas i höst, förmodligen i samband med lanseringen av nya Iphone-modeller i september eller möjligen början av oktober.