IOS 12 är inte den mest funktionsspäckade IOS-versionen hittills. Istället har Apple lagt mycket kraft på prestanda och buggfixar. Men visst finns här ändå många intressanta små och stora nyheter värda att uppmärksamma.

Här är 19 intressanta detaljer och förändringar i första betaversionen av IOS 12 – varav de flesta inte alls nämndes på WWDC.

Missa inte! Så testar du betan av nya Mac OS Mojave redan idag – och här är nyheterna

Dolda nyheter i IOS 12
Nu slipper vi minustecknet och ett krångligare svep på Iphone X

1. Stäng appar snabbare på Iphone X

Att avsluta appar på Iphone X skiljer sig inte längre från andra IOS-enheter, genom att vi först behöver hålla ned på appen, vänta på att ett minus dyker upp och först efter det svepa upp på den. Istället sveper vi bara rakt upp på appen, som vi är vana med.


Dolda nyheter i IOS 12

2. 3D Touch-styrplatta även utan 3D Touch

Med IOS 12 kan vi hålla ned mellanslagstangenten för att förvandla hela tangentbordet till en virtuell styrplatta, ett knep som gör det betydligt enklare att flytta markören i text. Knepet fungerar på Ipad samt på alla Iphone-modeller som saknar 3D Touch. Det här har fungerat även tidigare, men då höll vi två fingrar på tangentbordet för att aktivera funktionen. Nu räcker det med att hålla ett finger på mellanslag.

På IOS-enheter med 3D Touch gör vi precis som tidigare – trycker hårt på tangentbordet.

Läs också! Smartaste tipsen för 3D Touch – 7 knep du bör känna till


Dolda nyheter i IOS 12

3. Automatiska IOS-uppdateringar

I Inställningar finns nu en ny funktion för att aktivera automatiska uppdateringar. Den gör att nya systemuppdateringar installeras automatiskt under natten så att du slipper göra det på dagen. Du får ett meddelande när uppdateringen finns tillgänglig, och enheten måste vara ansluten till en strömkälla och wifi.


Dolda nyheter i IOS 12

4. IOS 12 är förberett för en Ipad med Face ID

Som vi tidigare rapporterat finns en del dolda tecken på att det verkligen kommer en Ipad utan hemknapp och med Face ID till hösten.

Men det finns också en del väl synliga tecken. Som att Ipad med sina nya Iphone X-gester kan navigeras helt utan hemknapp, och att klockan flyttat till vänster i menylisten. I mitten finns ingenting, för där ska förmodligen en flärp få plats.


Dolda nyheter i IOS 12

5. Få ett till försök med Face ID

Iphone X-ägare vet att Face ID av olika anledningar inte alltid lyckas läsa av vårt ansikte. Lyckas inte Face ID presenteras då knappsatsen för att slå in koden istället. Vill vi testa igen med Face ID får vi trycka på avbryt och svepa upp igen, en process som Apple verkar tycka tar någon sekund för lång tid.

Med Iphone X och IOS 12 räcker det nu med att svepa upp igen direkt så läser Face ID av ansiktet en gång till.


Dolda nyheter i IOS 12

6. Grupperade notiser kan justeras per app

Notiser som grupperas efter app är en av de kanske största nyheterna i IOS, men gillar vi inte det nya sättet kan vi stänga av det. I inställningarna för notiser kan vi för varje enskild app bestämma att notisgrupperingen ska per automatik, efter app eller inte alls.

Som skärmdumparna ovan visar finns också ett delvis nytt gränssnitt som visar hur de olika typerna av notiser beter sig.


Dolda nyheter i IOS 12

7. Safari får Favicons – tolfte gången gillt

Efter snart elva år med Safari på IOS får IOS 12 något som webbläsaren alltid saknat – favicons. Alltså de små sajt-specifika symbolerna som finns överallt annars (känns det som) utom i Safari.

Vi måste dock först första bocka i Visa symboler på flikar i Inställningar > Safari för att få se de små ikonerna.


Dolda nyheter i IOS 12

8. Skärmdumpsproblemet på Iphone X är äntligen löst

Många (Inklusive Apple själva) har säkert upptäckt att det är allt för lätt att råka ta skärmdumpar med Iphone X. Med IOS 12 kan vi inte längre ta skärmdumpar genom att hålla ned sidoknappen och volym upp-knappen medan skärmen är släckt och mobilen låst.

Det är svårt att förstå varför det har varit möjligt ända fram till nu, men bättre sent än aldrig. Nu lär vi ha färre skärmdumpar i bildbibilioteket som vi inte kan komma ihåg hur de ens hamnade där.


Dolda nyheter i IOS 12

9. Sök musiktexter i Apple Music

Kan du en textrad men inte låtens namn kan Apple Music nu vara till hjälp. Prenumeranter skriver bara in texten de tyckte sig höra så ska låten dyka upp där.

Dolda nyheter i IOS 12

10. Ny genväg för qr-koder.

I Kontrollcenter kan vi nu lägga till en ny genväg för att skanna qr-koder. Allt genvägen gör är dock att ta oss till kameran, som redan i IOS 11 kunde avläsa qr-koder.


Dolda nyheter i IOS 12

11. Bättre hörsel med Airpods

En annan ny genväg i Kontrollcenter är ”Hörsel,”en ny funktion som gör att vi kan använda Airpods eller andra lurar tillsammans med vår Iphone som en enkel typ av hörselapparat.


Dolda nyheter i IOS 12

12. Sökfältet ger nya förslag

Nu kan sökfältet skicka ut oss på oväntade nostalgitrippar genom att tipsa oss att kolla på gamla eller nya bilder, direkt från sökfältet i IOS.


Dolda nyheter i IOS 12

13. Skärmtid – som widget

Vi behöver inte gå till inställningarna för att använda oss av det nya verktyget Skärmtid. Det finns även som widget, så det aldrig är för långt bort att få lite insikt i hur vi slösar tid på vår mobil.


Dolda nyheter i IOS 12
Hur gick det för Apple år 1980? Här är svaret.

14. Aktier-appen visar mer historia

I Aktier-appen kan vi numera gå tillbaka både fem och tio år, samt se all kurshistorik för ett företag. Tidigare fanns inte historik äldre än två år.

Hela appen har också fått sig en översyn. I Sverige presenteras marknadsnyheterna av Yahoo istället för Apple News eftersom den senare inte finns här i full skala.


Dolda nyheter i IOS 12

15. Vattenpasset har flyttat

Nu hittar vi vattenpasset i nya appen Mätverktyg istället. I IOS 11 fanns vattenpasset i appen Kompass.


Carplay

16. Carplay får tredjepartsappar för navigering

I IOS 12 kan vi använda navigeringsappar som Waze eller Google Maps i Carplay istället för enbart Apples egna Kartor.