Apple har nu släppt den slutgiltiga versionen av IOS 12 till allmänheten och du kan installera den direkt på din Iphone eller Ipad genom att öppna Inställningar - Allmänt -> Programuppdatering och hämta den.

IOS 12 har lite färre nya funktioner än många tidigare uppdateringar av systemet, vilket beror på att Apple har fokuserat mycket kraft på buggfixar och att effektivisera och förbättra under huven på IOS så att din Iphone och Ipad för en gångs skull blir lite kvickare efter uppdatering. Det här är inte heller tomma ord och vi har under hela betaperioden sett hur IOS 12 slår IOS 11 i prestanda på de flesta områden på samma enheter.

Här är de viktigaste nyheterna i uppdateringen.

AR Kit

Nya och förbättrade funktioner

Augmented reality är något Apple satsar stort på och en av Tim Cooks favoritfunktioner. Inför IOS 12 har Apple först och främst uppdaterat utvecklarramverket AR Kit som används för att ta fram appar med augmented reality till version 2. Här ser vi bland annat möjligheten att bygga appar för fler än en användare i samma förstärkta verklighet.

Det första tecknet på det här är den nya appen Mätverktyg som bland annat kan mäta längden på väggar och annat i rummet med hjälp av ett ar-måttband.

Läs mer: Så häftigt blir AR Kit 2

Bilder i IOS 12

Bilder-appen har tre nyheter. Det första är en ny För dig-flik som samlar både egna bilder och Icloud-delningar från vänner om olika speciella tillfällen. Delningsförslag hjälper dig dela rätt bilder till rätt personer, och när någon delar bilder från ett visst tillfälle med dig kan du omedelbart dela dina bilder från samma tillfälle. Sista nyheten är sökförslag, som till exempel visar förslag utifrån var du är. Appen har även fått stöd för redigering av bilder i råformat.

Ibooks har blivit Apple Books och har ett förbättrat gränssnitt som ska göra det enklare att hitta nya spännande böcker och ljudböcker.

Oväntat få nyheter i Siri

Många användare hade hoppats på att Siri skulle få några av de största nyheterna på årets WWDC, men vi blev alla ganska besvikna när Apple knapp hade något nytt att presentera. Men det blev i alla fall en trevlig nyhet som har potential att bli riktigt stort.

Siri Shortcuts

Siri Shortcuts eller Genvägar som det heter på svenska är en ny teknik och tillhörande app med vilken du skapar kortkommandon med valfria röstkommandon som aktiverar en serie händelser. De här kortkommandona kan aktivera tredjepartsappar, hämta information från webben och mycket annat. Det kan vara allt från ett enkelt kommando att ”ta mig hem” som beställer en Uber till betydligt mer avancerad automatisering. Utvecklare kan enkelt bygga in stöd för automatisering via Genvägar, och redan nu har flera appar uppdaterats med stöd för funktionen.

Genvägar har släppts som en fristående app du kan hämta på App Store.

Siri har trots allt även fått några egna förbättringar också. Du kan till exempel slå av och på ficklampan på Iphone, och översätta meningar mellan en rad nya språk (över 40 språkpar, uppger Apple).

Digital hälsa

Ryktena om ”digital hälsa” gick heta inför WWDC och träffade också rätt. Apple har förbättrat Stör ej och notiser, och har en ny funktion kallad Skärmtid (Screen Time på engelska). För Stör ej finns nya lägen som automatiskt stängs av efter utsatt tid, och när du använder Stör ej tillsammans med Sängdags slutar IOS visa notiser på låsskärmen och sänker ljusstyrkan på skärmen.

Screen Time

Skärmtid ger dig statistik över hur du använder din Iphone eller Ipad, så du kan se exakt vad du lägger mest tid på. Du får också en möjlighet att ställa in tidsbegränsningar för appar. Du får en varning när du har fem minuter kvar och när tiden är slut kan du inte längre använda appen (även om det finns en knapp för att ignorera regeln tillfälligt).

Meddelanden och Facetime

Som vanligt gjorde Apple en stor sak av nyheterna i Meddelanden. Imessage är trots allt en av företagets mest använda plattformar och extremt viktigt för Iphones ”inlåsning” av användare.

Memoji

Animoji-funktionen har uppdaterats med flera nya djur, bland annat en koala och en t-rex. Men den stora nyheten är Memoji – unika animoji-figurer som kan bli en gullig tecknad version av just dig. Båda funktionerna kan dessutom användas som klistermärken i selfies du skickar med Meddelanden.

Facetime

Facetime kommer också få en efterlängtad nyhet – stöd för konferenssamtal. Nu kan upp till 32 deltagare snacka med varandra och se varandras ansikten. Med ett fåtal deltagare visar alla i fyrkantiga fönster som ändrar storlek utifrån vem som har ordet. Med riktigt många hamnar de som inte har pratat på en stund i en lista längst ner. Den här funktionen är dock inte riktigt klar än och har alltså inte släppts med version 12.0

Face ID får stöd för fler användare

Vad som inte har nämnts officiellt av Apple är att även Face ID fått en intressant förbättring i IOS 12. I inställningarna för Face ID finns en inställning för att ”ställa in ett alternativt utseende.”

Enligt Apples beskrivning av funktionen är den här inställningen tänkt för den som ofta ändrar sitt utseende på mer radikala sätt, kanske har en helt annan utstyrsel i jobbet, bär hjälm eller på andra sätt dagligen förändrar sitt utseende.

Läs också! Ny Ipad Pro med Face ID "bekräftad" i IOS 12

I verkligheten fungerar det dock lika bra att lägga till ytterligare en person, till exempel din partner, så att båda kan låsa upp utan att behöva knappa in lösenordet. Det här var en av de få saker där Touch ID var betydligt smidigare än Face ID och kan säkert göra många ägare av Iphone X, Iphone XS, Iphone XS Max och Iphone XR glada. Det enda kruxet är att du inte kan ta bort bara ett av ansiktena utan måste nollställa Face ID helt och hållet om du inte längre vill att den andre ska kunna låsa upp med sitt nylle.