Under tisdagskvällen skickade Apple ut nya förhandsversioner av sina kommande operativsystem till utvecklare och andra registrerade betatestare.

Den tredje betaversionen av IOS 12 erbjuder bland annat smakprov på det nya utseendet för Kartor, ett uppdaterat gränssnitt för Röstmemon, samt möjlighet att ta bort alla notiser på Ipad genom ett långt tryck på krysset längst upp i listan. Vidare har det rensats upp bland kategorierna i Bilder och informationen om platsdelning har fått en mer synlig placering bland inställningarna.

IOS 12

Vad gäller de tredje betaversionerna av Mac OS Mojave, TV OS 12 och Watch OS 5 tycks det i huvudsak handla om att rensa ut diverse buggar, exakt vilka är i skrivande stund oklart.

Skarpa versioner släpps någon gång under hösten, troligtvis i samband med Apples traditionella septemberevent där nya modeller av Iphone presenteras.

19 dolda nyheter i IOS 12

IOS 12 är inte den mest funktionsspäckade IOS-versionen hittills. Istället har Apple lagt mycket kraft på prestanda och buggfixar. Men visst finns här ändå många intressanta små och stora nyheter värda att uppmärksamma.

Här är 19 intressanta detaljer och förändringar i första betaversionen av IOS 12 – varav de flesta inte alls nämndes på WWDC.

Missa inte! Så testar du betan av nya Mac OS Mojave redan idag – och här är nyheterna

Dolda nyheter i IOS 12

1. Face ID känner igen ett till ansikte

Apple har i IOS 12 lagt till en inställning för Iphone X-användare (och snart kanske även Ipad-användare) för att lägga till ett "alternativt utseende”. Det gör att vi kan skanna in ett till ansikte för Face ID. Funktionen är tänkt för den som ofta dramatiskt ändrar sitt utseende på ett sätt som algoritmen i Face ID inte hänger med på, exempelvis i sitt jobb med kanske en hjälm, mask eller något annat som förändrar utseendet rejält.

Funktionen skulle dock lika gärna kunna användas för att skanna in en annan persons ansikte på enheter som används av flera personer. Exempelvis en Ipad.


Dolda nyheter i IOS 12
Nu slipper vi minustecknet och ett krångligare svep på Iphone X

2. Stäng appar snabbare på Iphone X

Att avsluta appar på Iphone X skiljer sig inte längre från andra IOS-enheter, genom att vi först behöver hålla ned på appen, vänta på att ett minus dyker upp och först efter det svepa upp på den. Istället sveper vi bara rakt upp på appen, som vi är vana med.


Dolda nyheter i IOS 12

3. 3D Touch-styrplatta även utan 3D Touch

Med IOS 12 kan vi hålla ned mellanslagstangenten för att förvandla hela tangentbordet till en virtuell styrplatta, ett knep som gör det betydligt enklare att flytta markören i text. Knepet fungerar på Ipad samt på alla Iphone-modeller som saknar 3D Touch. Det här har fungerat även tidigare, men då höll vi två fingrar på tangentbordet för att aktivera funktionen. Nu räcker det med att hålla ett finger på mellanslag.

På IOS-enheter med 3D Touch gör vi precis som tidigare – trycker hårt på tangentbordet.

Läs också! Smartaste tipsen för 3D Touch – 7 knep du bör känna till


Dolda nyheter i IOS 12

4. Automatiska IOS-uppdateringar – kanske?

I Inställningar finns nu en ny funktion för att aktivera automatiska uppdateringar. Exakt hur funktionen fungerar är dock svårt att veta i dagsläget då det inte finns någon förklaring till funktionen. Troligen aktiveras automatiska uppdateringar av IOS först i en senare betaversion, men nu vet vi i alla fall att det verkar vara på väg.


Dolda nyheter i IOS 12

5. IOS 12 är förberett för en Ipad med Face ID

Som vi tidigare rapporterat finns en del dolda tecken på att det verkligen kommer en Ipad utan hemknapp och med Face ID till hösten.

Men det finns också en del väl synliga tecken. Som att Ipad med sina nya Iphone X-gester kan navigeras helt utan hemknapp, och att klockan flyttat till vänster i menylisten. I mitten finns ingenting, för där ska förmodligen en flärp få plats.


Dolda nyheter i IOS 12

6. Få ett till försök med Face ID

Iphone X-ägare vet att Face ID av olika anledningar inte alltid lyckas läsa av vårt ansikte. Lyckas inte Face ID presenteras då knappsatsen för att slå in koden istället. Vill vi testa igen med Face ID får vi trycka på avbryt och svepa upp igen, en process som Apple verkar tycka tar någon sekund för lång tid.

Med Iphone X och IOS 12 räcker det nu med att svepa upp igen direkt så läser Face ID av ansiktet en gång till.


Dolda nyheter i IOS 12

7. Grupperade notiser kan justeras per app

Notiser som grupperas efter app är en av de kanske största nyheterna i IOS, men gillar vi inte det nya sättet kan vi stänga av det. I inställningarna för notiser kan vi för varje enskild app bestämma att notisgrupperingen ska per automatik, efter app eller inte alls.

Som skärmdumparna ovan visar finns också ett delvis nytt gränssnitt som visar hur de olika typerna av notiser beter sig.


Dolda nyheter i IOS 12

8. Safari får Favicons – tolfte gången gillt

Efter snart elva år med Safari på IOS får IOS 12 något som webbläsaren alltid saknat – favicons. Alltså de små sajt-specifika symbolerna som finns överallt annars (känns det som) utom i Safari.

Vi måste dock först första bocka i Visa symboler på flikar i Inställningar > Safari för att få se de små ikonerna.


Dolda nyheter i IOS 12

9. Skärmdumpsproblemet på Iphone X är äntligen löst

Många (Inklusive Apple själva) har säkert upptäckt att det är allt för lätt att råka ta skärmdumpar med Iphone X. Med IOS 12 kan vi inte längre ta skärmdumpar genom att hålla ned sidoknappen och volym upp-knappen medan skärmen är släckt och mobilen låst.

Det är svårt att förstå varför det har varit möjligt ända fram till nu, men bättre sent än aldrig. Nu lär vi ha färre skärmdumpar i bildbibilioteket som vi inte kan komma ihåg hur de ens hamnade där.


Dolda nyheter i IOS 12

10. Sök musiktexter i Apple Music

Kan du en textrad men inte låtens namn kan Apple Music nu vara till hjälp. Prenumeranter skriver bara in texten de tyckte sig höra så ska låten dyka upp där.