Så har IOS 12 äntligen släppts i sin färdiga version till allmänheten. Och även om IOS 12 hittills anammats långsammare än IOS 11 (är folk skraja efter buggiga IOS 11 kanske?) är IOS 12 redan något av en favorit hos oss.

IOS 12 handlar om så mycket mer än om bara nya, roligare funktioner. Det är istället ett steg tillbaka, ett lugnare år där vi börjar fundera mer på hur vi använder våra telefoner, snarare än att efterfråga hundra nya funktioner. IOS 11 var smart på vissa sätt, inte minst för Ipad. På andra håll var det en röra av mer eller mindre allvarliga buggar (en del riktigt allvarliga). Det senare vill vi inte återuppleva igen.

Nya IOS har inte särskilt många nya funktioner. Istället har Apple satsat mer krut på att få systemet att prestera bättre. Vi har kört IOS 12 hela sommaren sedan första betaversionen i juni, och redan då kändes det riktigt rappt och trevligt att använda – även på en två år gammal hårdvara.

IOS 12 är på flera sätt den mest sympatiska IOS-uppdateringen hittills, något vi Apple-användare behöver efter ett år med IOS 11. Flertalet av de få nyheter som ändå finns här handlar om att använda vår mobil bättre och smartare, snarare än mer.

Test av IOS 12
Istället för 20 notiser från SVT Nyheter på skärmen får vi alla 20 stycken i en grupp. Trycker vi på de grupperade notiserna ser vi resten som trillat in under dagen.

Grupperade notiser – mindre röra

Som notiserna. Äntligen är de grupperade efter typ istället för att bara dyka upp i en lång och otymplig lista av saker som hänt under dagen. Och istället för att behöva leta sig ned i någon undermeny kan vi direkt från notisen ändra hur vi vill att notiserna ska dyka upp i fortsättningen. Om alls.

Och skärmtid. Vi får smarta verktyg för att få information om hur vi använder vår mobil. Skärmtid är fortfarande lite rörigt, och det kan ibland vara svårt att lista ut hur man begränsar skärmtiden för en viss app, inte bara en kategori. Men tanken är mycket god.

Test av IOS 12

Vad vi sedan vill göra av informationen om hur många gånger vi tar upp mobilen varje dag, hur många minuter vi använder den, hur många notiser vi får och vilken app som stör oss mest under dagen, det väljer vi själva. Också det väldigt sympatiskt. På nästkommande sidor i denna artikel beskriver vi fler av de här nyheterna mer i detalj.

Till och med små detaljer i nya IOS 12 är sympatiskt utformade. Lyckas Face ID inte läsa av vårt ansikte första gången kan vi försöka igen genom att bara svepa upp, mycket smidigare än tidigare. Vi upplever Face ID som något snabbare och mer självsäkert i år. Bättre algoritmer ska ha förbättrat inloggningen. Skillnaden är inte milsvid, men märkbar.

Fungerar på fem år gamla enheter

Att ett mobilt operativsystem fungerar på så gamla enheter som från 2013 är imponerande. Även om det är för tidigt att säga något om allvarliga buggar som förhoppningsvis inte lurar i hörnen upplever vi en klart förbättrad prestanda med IOS 12, testat på Ipad Pro i senaste generation, en Ipad 9,7 tum (2018), en Iphone 7 Plus samt en Iphone X. Att vi redan i första beta-versionen kunde starta kameran från låsskärmen snabbare med en Iphone 7 än med en Iphone X som körde IOS 11.4 är rätt talande för hela klivet från IOS 11 till IOS 12.

Apple erkände på scen på årets septemberevent att det bästa för miljön är att fortsätta använda de prylar vi redan har. Med IOS 12 kan fler människor göra det, utan att halka efter med viktiga säkerhetsuppdateringar.

Test av IOS 12

För den som ändå vill ha nya funktioner finns några stycken. Vi gillar små detaljer, som att batteri-informationen är mycket mer intressant och användbar nu. Det här har vi saknat länge i IOS.

Test av IOS 12
Foto: Apple

Och för alla med Face ID-telefoner (det lär bli fler i höst) kan vi göra en ”memoji” av oss själva och klistra fast på ansiktet. Även AR Kit 2 är ett roligt tillskott, men här hänger det mycket på hur utvecklare kan och vill använda det för appar. På pappret öppnar det dock upp för riktigt häftiga upplevelser för flera användare i samma förstärkta verklighet.

Test av IOS 12
Emojis i ditt ansikte och fler möjligheter att justera Stör ej-läget är två nyheter.

Den viktiga appen Bilder har blivit smartare, men springer också efter Google med sin app Foton. Dels kan appen nu på ett mycket smart sätt föreslå bilder vi skulle kunna vilja dela med andra, och de kan sedan dela tillbaka bilder från samma plats eller händelse. Våra bilder är också sökbara i betydligt högre grad än tidigare. Appen kan föreslå kategorier och sökord, men vi lyckas med ganska stor träffsäkerhet hitta rätt bland bilder med sökord som bildäck, solglasögon eller hatt.

Test av IOS 12

En viktig poäng med appen är att all information ska stanna på enheten, inte laddas upp i ett stort datamoln någonstans. All indexering sker på enheten, på natten när mobilen är på laddning.

Om IOS 11 var en riktigt intressant uppdatering för Ipad, har IOS 12 istället mer för alla. Ipad-användare får dock appar som aktier och röstmemo som länge saknats från Ipad, men vi saknar fortfarande en kalkylatorapp. Viktigast är dock att gesterna nu synkats mellan Ipad och hemknappslösa Iphone X, inklusive efterföljare. Ett svep ned från högra toppen av enheten öppnar Kontrollcenter. Ett svep upp från botten går till hemskärmen. Samma förfarande på Ipad som på Iphone är logiskt.

Test av IOS 12
Foto: Apple

Siri lämnar mer att önska, som vanligt

Vad saknar vi då? IOS 12 känns faktiskt inte alls så tomt på nya funktioner när de funktioner vi väl har fått är så pass användbara. Kanske är det också glädjen över att ha fått en lite rappare telefon som överskuggar. Men om det är på någon punkt vi önskar mer så är det assistenten Siri.

Nya appen Genvägar är ett välkommet tillskott (läs mer om den på kommande sidor), men vi kan inte hjälpa att tycka att det trots allt är ett rätt nördigt verktyg. För oss intresserade är det roligt att leka med, hitta på egna kortkommandon med Siri och testa gränserna för automatisering i IOS, men kommer den stora massan av IOS-användare verkligen finna det användbart?

Ett smartare Siri med färre putslustiga skämt, mer intelligens och fler tredjepartsintegrationer hade säkert uppskattats av en bredare publik. Inget ont om Genvägar, tvärtom är det en intressant utveckling av Siri. Men kanske var det inte det här Siri behövde mest.