Fitbits egna app kan självklart visa den hälsodata som vår Fitbit samlar ihop, men av olika anledningar vill vi kanske hellre använda IOS egna app Hälsa – för att vi har andra tillbehör som synkar till Hälsa, eller bara för att vi gillar appen mer.

Missa inte: Health Data Importer flyttar all din hälsodata till ny Iphone – utan backup

All den data som vår Fitbit har hårdvara nog att samla in kan Power Sync synkronisera till Hälsa. Däribland puls, vikt, gångdistans, löpdistans, bmi, sömndata, hur mycket vatten vi druckit, och mycket annat.

Det ska sägas att det finns fler appar än just Power Sync som gör detta. Sync Solver var en av de första att synka Fitbit med Hälsa men då den appen inte uppdaterats sedan oktober 2016 blir den allt svårare att rekommendera, särskilt som det är en betalapp. Sync Solver kostar 30 kronor medan Power Sync är gratis i sin grundversion. Den senare uppdaterades senast i december 2017, förhoppningsvis med fler uppdateringar på väg framöver.

Power Sync

Snabb synkronisering, men inte alltid automatisk

Här testar vi Power Sync tillsammans med Ionic, Fitbits största Apple Watch-konkurrent. Att komma igång är enkelt. Vi laddar ned den appen, trycker på den stora blå texten Sync Now och loggar in på vårt Fitbit-konto. Där måste vi godkänna att Power Sync kan läsa vår Fitbit-data, och sedan godkänna att appen får både skriva till och läsa data från Hälsa.

Vi hinner synka 3 342 datapunkter vid första synkroniseringen, vilket tar några få sekunder. Tyvärr finns ingen förloppsindikator som visar processen, men det går som tur är snabbt.

I sin gratisversion måste vi öppna appen och själva synkronisera datan för att den ska uppdateras i Hälsa. Bekvämare är då att i appen köpa Auto Sync för 20 kronor. Med det tillägget synkar appen automatiskt minst en gång per dag, oftast klockan 12:00 på dagen. Rekommenderas!

All vår hälsodata från vår Fitbit hamnar sedan i appen Hälsa, precis som utlovat. Riktigt bekvämt om vi saknat denna information i Apple-appen.

Power Sync är en (oftast välfungerande) nödlösning

Power Sync håller vad den lovar, men det märks också att det här är lite av en nödlösning för att Apple och Fitbit inte har ett tätare samarbete kring hälsodatan. Ett par märkligheter finns att ta hänsyn till – som att Power Sync inte kan uppdatera sin information hela tiden, utan istället bara samla det senaste dygnets data och klumpis skyffla över den till Hälsa (detta på grund av en begränsning i vad Fitbit delar med tredjepartsappar).

På samma sätt blir pulsmätningen bara ett dagligt genomsnitt, vi kan inte se vår puls för stunden. För exakt puls får vi gå direkt till Fitbit-appen istället.

Optimistisk stegräkning

Även stegräkningen är märklig. Hälso-appen ser till exempel till att räkna ihop de antal steg Fitbit har räknat till, tillsammans med de steg vår Iphone har noterat.

Power Sync
Dubblerad stegdata när Hälso-appen räknar ihop både Fitbit-stegen och stegen som vår Iphone har räknat ihop. 7 301 steg är alltså den verkliga siffran här, inte över 12 000.

Här ligger problemet i Hälso-appen som inte kan ignorera från den stegdata som kommer från Iphone, så resultatet blir väl optimistisk. Istället får vi kolla på vilka datakällor som samlats ihop under dagen och då bara kolla på det som kommer från Powersync. Ett annat sätt är att i Hälso-appen neka Power Sync möjlighet att lägga till stegdata, men då får vi har vår Iphone i fickan hela tiden för att få korrekt data.

Guide: Så avslutar du App Store-prenumerationer på Iphone

Omdöme

Power Sync må ha ett par brister, som att den är lite väl optimistisk och dubblerar vår stegdata. För den som vill få Fitbit-datan också i IOS hälsoapp är det här ändå ett fullgott alternativ utan större konkurrens, men köp Autosync så slipper du komma ihåg att öppna appen själv.

Fakta: Power Sync for Fitbit
Testad: Januari 2018, version 1.12.
Funktion: Synkroniserar Fitbit-data med Apples app Hälsa.
Systemkrav: IOS 9.0 eller senare
Utvecklare/mer information: Touchberry. 
Pris: 0 kronor i grundversionen, 20 kronor för Auto Sync.
Länk: App Store.

plus

Synkar Fitbit-data med Hälsa.
Snabb och mestadels pålitlig.

minus

Dubblerar stegdatan.
Automatisk synkronisering kostar extra.

Betyg: 4 av 5

Fitbit Ionic Pris vid test: 3176 kr.

Bästa pris just nu: 2045 kr