Prenumerationer har blivit väldigt vanliga på App Store. Var och varannan app som tidigare var en ren köp-app byter till prenumerationsmodellen. Det här är en trend som även mindre nogräknade utvecklare hakat på och trots Apples regler finns det gott om appar som försöker lura dig att tacka ja till en svindyr årsvis prenumeration efter bara några dagars prova-på-period.

I den här guiden visar vi hur du hanterar prenumerationer på Iphone och Ipad. Och ser till att du aldrig betalar i onödan för något du inte behöver.

Undvik otrevliga överraskningar

En del användare letar förgäves efter en avsluta-knapp i själva apparna, men det finns sällan. Inte ens de mest välvilliga utvecklarna brukar lägga till sådana, eftersom tanken från början är att du inte ska behöva gå via appen. Prenumerationer hör till ditt App Store-konto och du stänger av dem där.

Det kanske mest förvirrande med detta, som har lett till att en hel del användare har sett pengar dragna från sina konton för appar de inte visste att de hade, är att du kan radera en app men ändå ha kvar prenumerationen. Om du laddar ned en ny app, aktiverar en prova-på-period och testar men upptäcker att appen inte är för dig kanske du bara raderar appen och glömmer den.

Det kan bli ett dyrt misstag, eftersom prenumerationen inte avslutas bara för att du raderar appen. Vad du måste göra är att gå till App Store-kontots inställningar och avsluta prenumerationen.

Knepet är att du kan göra detta omedelbart efter att du aktiverar provperioden (och vi menar omedelbart! Börja inte använda appen utan att följa instruktionerna nedan innan du öppnar appen igen). Det fungerar eftersom du ändå kan fortsätta använda funktionerna som prenumerationen låser upp tills provperioden är slut. Genom att göra detta riskerar du inte att glömma att avsluta senare. Om du gillar appen och vill betala för den kan du aktivera prenumerationen i appen när den börjar klaga på att du inte har en prenumeration.

Undantaget från regeln är Apples egna provperioder på till exempel Apple Music och Arcade. Om du avslutar en av dessa förlorar du tillgång till innehållet omedelbart och kan inte starta den igen. Det innebär att du måste skapa en påminnelse om att avsluta prenumerationen precis innan provperioden är slut om du vill maximera nyttan av den utan att betala för ytterligare en månad när den är slut.

Avsluta på IOS

Så avslutar du prenumerationer

Du kan avsluta prenumerationer på alla Apple-enheter och via Itunes på Windows. Lättast är det på Iphone och Ipad. Gör så här:

  1. Öppna Inställningar -> Apple-ID, Icloud, medier och köp.
  2. Tryck på Prenumerationer.
  3. Tryck på en prenumeration du vill avsluta och välj Avsluta prenumeration.
Hantera på Mac

På Mac kan du göra på flera sätt. Enklast är att öppna Systeminställningar, klicka på Apple-ID, markera Medier och köp i listan till vänster och sedan klicka på Hantera till höger om Abonnemang (varför Apple kallar det abonnemang här men prenumerationer överallt annars är en fråga vi inte har något svar på). Klicka sedan på Redigera till höger om prenumerationen du vill avsluta och välj Avsluta prenumeration.

På Apple Watch går du också via App Store-appen och väljer Konto -> Prenumerationer där du kan välja en prenumeration och avsluta den.

På Apple TV öppnar du Inställningar, väljer Användare och konton följt av ditt App Store-konto. Välj Prenumerationer, tryck på prenumerationen du vill avsluta och välj Avsluta prenumeration.

Har du inga Apple-produkter till hands kan du logga in på kontot i Itunes på Windows. Välj sedan Konto -> Visa mitt konto som ger samma vy som i App Store på Mac. Som en sista utväg kan du ringa Apples support som kan hjälpa dig avsluta en prenumeration.