Scanbot är lite av en succé-app på App Store. Appen ligger ofta i kategorin ”Populära” och enligt företagets egna siffror har appen fem miljoner IOS-användare.

Missa inte: Slör boostar porträttläget i din Iphone – och flyttar fokus i efterhand

Men behöver vi den verkligen? Scanbot är gratis i sin kraftigt begränsade grundversion, men för Pro-funktionerna får vi betala upp till 95 kronor. Inget som vänder upp och ned på hela månadsbudgeten kanske, men det finns andra appar som gör jobbet helt gratis.

Exempelvis Microsofts smarta app Office Lens. Från och med IOS 11 finns till och med en inbyggd scanner i anteckningar, så vi behöver inte ens betala för att skanna dokumenten.

Skanna och faxa med din Iphone
Appen kan baserat på innehållet i vårt dokument ge förslag på telefonnummer vi kan tänkas vilja ringa eller webbplatser att besöka.

Lika hög kvalitet som en "riktig" skanner

Scanbot är först och främst en app som ska skanna allt vi kan komma på, allt från vanliga dokument, tidningsurklipp, kvitton, anteckningar från en whiteboard och visitkort. Appen försöker automatiskt (och ofta med rätt bra resultat) passa in vårt dokument, sedan kan vi beskära skanningen, göra om till gråskala och döpa det skannade dokumentet.

Skanningen sker i 200 dpi och högre, vilket gör kvalitén jämförbar med "riktiga" skanners. Dokumenten kan sparas till jpg och pdf, och laddas upp till molntjänster direkt från appen. Smidigt värre.

Begränsad gratisversion – men lysande i betalvarianten

Vad som inte är helt tydligt i App Store-beskrivningen är att gratisversionen är väldigt begränsad. När vi laddat ned appen kan vi välja att uppgradera från Scanbot Basic till Scanbot (50 kronor), Scanbot Pro (75 kronor) eller Scanbot VIP (95 kronor).

I gratisversionen Basic kan vi i princip bara skanna och spara dokument, det är allt. Lägger vi en 50-lapp får vi också möjlighet att söka i text samt redigera och signera dokument (riktigt praktiskt för att skriva under kontrakt).

I Pro-versionen får vi ännu mer: automatisk uppladdning till molntjänster, möjlighet att sortera i mappar och låsa vårt innehåll med Touch ID, Face ID eller en lösenkod, fler färgfilter, färgteman för att ändra appens utseende samt ett sätt att snabbt och ganska intelligent namnge våra mappar.

Vip-versionen är mindre innehållsrik, den ger oss bara en extra kopia av appen att ge bort till någon inom fyra veckor från inköpsdatum, samt ett litet extra tack från utvecklarna.

Det är i sin Pro-version som Scanbot blir riktigt kompetent, och mer som en fil- och pdf-hanterare än bara en skanner. Vi kan anteckna i våra dokument, stryka under saker (extra trevligt på Ipad med en Apple Pencil) och sedan sortera allt snyggt i mappar i appen eller direkt ladda upp till en molntjänst.

Det är riktigt smidigt om vi till exempel ofta skannar kvitton eller utlägg som vi behöver ha koll på och spara på ett smart sätt. Alla dokument kan synkroniseras över Icloud till våra andra enheter.

Test! Pdf Expert 2: Kraftfullt alternativ till Förhandsvisning i Mac

Skanna och faxa med din Iphone
Scanbot finns till Iphone, Ipad samt som ett tillägg i Meddelanden.

En av de mest kraftfulla funktionerna i Pro-versionen är att vi kan förvandla skannade dokument till ren text, och på så sätt göra dem sökbara. I bilden ovan har vi förvandlat ett recept till text som sedan kan sparas i ett textdokument och skickas vidare.

Funktionen är inte helt klockren, texten bör kollas igenom och redigeras innan vi skickar den vidare. Då och då har den lite svårt med å, ä och ö samt en del specialtecken, men det faktum att vi kan göra våra skannade dokument sökbara tycker vi är värt 75 kronor bara det.

Det märkligaste är fax-funktionen. Från Scanbot Pro kan vi alltså skanna in ett dokument och sedan faxa (!) det direkt från appen till den som ska ta emot det.

Skanna och faxa med din Iphone
Till vänster: Ett hyfsat hjälpsamt sätt att namnge våra dokument. Till höger: Fax!

Faxen betalas genom att köpa krediter för mellan fyra till 7,50 kronor beroende på hur många krediter vi köper per gång, eller genom att köpa ett enstaka för tio kronor. Det gör det smådyrt att faxa mer än några enstaka dokument, men för den som ibland behöver använda något så analogt som fax finns det alltså möjlighet till det. Rätt häftigt!

Mest prisvärd tycker vi Scanbot är i sin Pro-version. Här får vi förutom en skanner av hög kvalitet också smarta funktioner för att sortera, redigera och skicka iväg våra dokument, till andra personer eller till våra molntjänster.

För den som skannar enstaka dokument då och då är det kanske inte värt 75 kronor, då kommer vi långt med bara Anteckningar. För den som däremot skannar ofta, behöver namnge, kategorisera och sortera sina dokument på smarta sätt är Scanbot Pro en alldeles lysande app.


Bra köpFakta: Scanbot 
Testad: Januari 2018. Version: 6.7.3.
Funktion: App som kan skanna, redigera och faxa dokument på IOS. 
Utvecklare: Doo Gmbh. 
Pris: 0-75 kronor i App Store. Finns även för Android (gratis)

Ladda ner Scanbot här!

plus

Skannar i hög kvalitet
Gör bilder till sökbar text 
Trevligt gränssnitt

minus

Väldigt begränsad gratisversion

Betyg: 4 av 5

Brother FAX-T104 Pris vid test: 698 kr.

Bästa pris just nu: 716 kr