Twelve South är experter på att göra välformade, lyxiga, ibland nästan överdådiga tillbehör skräddarsydda för Apple-produkter. Hirise Duet är självklart inget undantag.

Hirise Duet kan ladda både vår Iphone och Apple Watch på samma gång. Båda laddarna är dessutom inbyggda. Vi behöver inte köpa till en extra laddningspuck till klockan eller dra en lightning-kabel genom enheten. Bekvämt. Vi slippar sladdar nästan helt och hållet, sånär på den sladd som går från enheten till vägguttaget.

Missa inte! Nanosticker – Iphone-skyddet som förbättrar batteritiden

Twelve South Hirise Duet
Hirise Duet gör sig bäst på ett skrivbord eller bredvid sängen. Klockan hamnar automatiskt i sängbordsläge, vilket känns logiskt, och har vi en Iphone X blir vinkeln oftast bra för att kunna läsa av vårt ansikte med Face ID.

Med en Iphone monterad på lightning-kontakten vilar den nästan som på en tron längst upp på enheten, samtidigt som Apple Watch kan laddas i liggande läge. Hirise Duet osar kvalitet (till och med lådan den kommer i) och allt är genomtänkt in i minsta detalj.

Laddar allt med en lightning-kontakt

Lightning-kontakten kan höjas och sänkas med en med medföljande insexnyckel för att också passa Iphones med tjockare skal. Även stödet som vår Iphone vilar mot kan justeras så att telefonen kan vila mot stödet på bästa sätt, vare sig vi är utan skal eller har ett stort, tjockt skal på.

Twelve South Hirise Duet

Faktum är att vi kan ladda i stort sett vad som helst som har en lightning-kontakt, från Apple TV-kontrollen till en stor Ipad, även om det senare känns aningen vingligt.

Klockan vilar i sin tur på ett mjukt läder som täcker hela nederdelen av enheten. Allt för att inte repa klockan i onödan, och för att få hela bygget att upplevas ännu lite lyxigare.

Hela enheten är tung och nästan uteslutande tillverkad i aluminium. Hirise Duet väger 430 gram, eller ungefär lika mycket som tre stycken Iphone 8. Det gör att vi inte behöver vara oroliga för att välta omkull hela enheten. Gummifötter på undersidan hindrar också enheten från att glida runt på hala ytor.

Ingen snabbladdning i sikte

Viktigast av allt är hur den laddar. Hirise Duet har enligt specifikationerna en total effekt på 15 watt och ska därmed vara snabbare än både vår medföljande femwatt-laddare till Iphone, Apples Ipad-laddare, samt alla trådlösa laddare. Men de där 15 watten märker vi aldrig riktigt av.

Twelve South Hirise Duet
Det enda som möjligen stör det annars snudd på perfekta helhetsintrycket är ovanligt ful nätadapter, men den behöver vi å andra sidan inte se mer än när vi packar upp enheten första gången.

Vi lyckas ladda en Iphone X från 24 procent till 45 procent på 30 minuter. Bara 21 procent extra på en halvtimme alltså, och trots flera tester blir resultatet aldrig bättre än så här. En Ipad tar, av naturliga skäl, ännu längre tid på sig.

Som jämförelse kan nämnas att vi med en Ipad-laddare (tio watt) lyckas ladda samma Iphone från 38 procent till 67 procent (29 procent extra) på 30 minuter. Märkligt, och synd att vårt exemplar inte håller vad det lovar. Att ladda en Apple Watch samtidigt påverkar laddningstiden högst marginellt.

Lite intressant kuriosa kan noteras till sist: Den med gott minne minns kanske att Hirise Duet lanserades första gången redan hösten 2016 för att sedan helt försvinna i några månader. Den enhet vi testar är en lätt förnyad modell med ett par väldigt små förändringar. Dels är lightning-kontakten mer flexibel nu för att minska risken för skador ytterligare. Dels är ryggstödet något bredare för att ge ännu lite bättre stöd. Inga stora nyheter alltså, men välkomna förändringar ändå.

Missa inte: Här är usb-c-hubben som även är trådlös laddare

Om du gillar utseendet är Hirise Duet en nästan komplett, lyxig laddningslösning för den som har både Iphone och Apple Watch (har du inte Apple Watch blir Hirise Duet möjligen lite överflödig). Här finns kvalitetskänsla så det svämmar över, men det går inte riktigt att blunda för prislappen. Frågan är om det smakar lika mycket som det kostar. Vi får två laddare i en snygg lösning, perfekt för skrivbordet eller bredvid sängen, och kanske extra lämplig för en Iphone X med Face ID. Men visst är 1 200 kronor mycket pengar för att ladda våra prylar.

Twelve South Hirise Duet

Fakta: Twelve South Hirise Duet
Testad: Januari 2018.
Funktion: Laddare med inbyggd lightning-kontakt och Apple Watch-laddare.
Mått: 10,5 x 8,9 x 9,5 centimeter (höjd x bredd x djup)
Vikt: 430 gram
Mer information: Twelve South.
Pris: 1 199 kronor hos LifestyleStore.
 

plus

Smidig laddning av både Iphone och Apple Watch
Stabil

minus

Priset
Inte så snabb laddning som utlovat
Något överflödig om du inte har Apple Watch

Betyg: 6

Betyg: 3 av 5