Apples vd Tim Cook befinner sig nu på en mindre Europa-turné med anledning av att 70 europeiska högskolor (däribland tre svenska) ska börja använda sig av det av Apple utformade kursprogrammet ”Alla kan koda”. Under ett besök på Harlow College i Essex, Storbritannien, en av de aktuella högskolorna, fick The Guardian sig en pratstund med Apples vd Tim Cook.

Läs mer: 70 europeiska skolor hoppar på Apple-kursen ”Alla kan koda”

Föga förvånande betonade Tim Cook vikten av att lära sig koda i dagens samhälle:

– Jag tror att om du måste välja så är det viktigare att lära sig koda än att lära sig ett främmande språk. Jag vet att en del inte håller med mig om det, men kod är ett universellt språk. Det är så du kan konversera med sju miljarder människor.

Cook lyfte också, kanske mer förvånande, att teknik inte alltid är den bästa lösningen för att lära sig nya saker. Detta trots att Apple gärna säljer datorer till elever och utbildningsinstitutioner.

– I en kurs om litteratur, tycker jag att vi borde använda teknik mycket då? Knappast.

I intervjun med The Guardian problematiserade Cook ungas användande av sociala medier.

– Jag har inget barn själv men jag har ett syskonbarn som jag har gett lite restriktioner. Det är några saker jag inte tillåter; Jag vill inte att de är på sociala nätverk, sa Cook utan att vidareutveckla.

Hela intervjun finns att läsa hos The Guardian.