Från skaparna av Aurora HDR, programmet som vi nyligen hyllade som en föredömligt lättanvänd hdr-fotoredigerare, men som fungerar sämre som ett lite mer allmänt bildredigeringsprogam, kommer Luminar 2018.

Macphun (som just nu håller på att byta namn till Skylum) lanserade Luminar första gången för drygt ett år sedan. Inför 2018 har programmet uppdaterats med en hel del nyheter, däribland snabbare och bättre raw-hantering.

Aurora HDR 2018: Ett lysande sätt att redigera dina hdr-bilder

Och Macphun/Skylum siktar högt. Företaget kallar det för en Lightroom-ersättare, och på den punkten är vi nog beredda att hålla med. Mer om det senare.

Gränssnittet påminner en hel del om Aurora HDR, vilket är ett bra betyg. Filter och presets hittas i botten, verktygspanel och lager till höger och vissa kontroller som vi gärna vill ha snabb åtkomst till (historik, före/efter-vy, beskärningsverktyg med mera) i topp.

Det känns både modernt, Mac-vänligt och snabbnavigerat. En detalj vi gillar lite extra är att de flesta justeringar sköts med skjutreglage, något som gör det pedagogiskt och enkelt att se hur verktygen och effekter påverkar bilden.

Luminar 2018

Intelligenta ai-filter

Som snart alla program på marknaden, säger sig också Luminar ha laddat programmet fullt med artificiell intelligens. Här i form av ”intelligenta filter” som ska automatisera redigeringen till viss del. Det är inget som totalt omkullkastar hur vi redigerar våra bilder, men kan vara ett snabbt och enkelt sätt att förbättra en bild.

Vi testar ai-filtret ”Accent” som med artificiell intelligens ska analysera bilden och ”göra nödvändiga justeringar” i vår bild för att ge ”naturligt vackra resultat”. Luminar är inte särskilt transparent med vad ai-filtret faktiskt gör med bilden, men det ser ut att försöka öka på kontrasterna, lätta upp skuggor och ösa på med lite mer mättnad. Det vi vanligtvis gör helt manuellt alltså. Så länge vi inte drar på filtret till 100 procent ser resultatet ofta riktigt bra ut, utan att överdriva åt något håll.

En hel del andra, inte lika intelligenta men kanske ändå användbara filter finns också. Exempelvis ett riktigt imponerande sätt att lägga till solstrålar som snyggt anpassar ljuset i bilden beroende på var du lägger solstrålarna (det låter kanske snudd på löjligt men resultatet kan bli bra!).

En del andra filter är lite gimmick-artade, som ”Foggy Day” som ska efterlikna en dimmig dag. Vill du inte alls röra vid filtren behöver du självklart inte det heller.

Luminar 2018

Anpassningsbar arbetsyta

Programmets utseende kan anpassas efter vad du tror dig behöva för stunden. Olika arbetsytor med namn som Quick and Awesome, Aerial, Street och Professional sorterar våra reglage och verktyg efter vad som kan passa bäst efter sysslan. Professional ger tillgång till alla kontroller som finns i Luminar.

Luminar eller Lightroom?

I dagsläget finns inget sätt att katalogisera bilder i Luminar som du kan göra i Lightroom, men Skylum har lovat att sådan funktionalitet kommer i en framtida, gratis uppdatering. Bra, men tills denna uppdatering kommer har Luminar här ett underläge mot Lightroom.

Luminar fungerar däremot som ett tillägg till Apples egna Bilder. I väntan på Luminars egna katalogisering kan just Bilder fungera som ett dugligt alternativ för att sortera bilderna.

På andra håll är det lätt att välja Luminar före Lightroom, och inte bara på grund av ett lägre pris. Luminar spelar i samma liga som Pixelmator Pro, det vill säga det är ett rimligt alternativ till Lightroom, men du slipper helt och hållet prenumerera programmet. Du betalar en engångskostnad, och sedan är programmet ditt.

Skylum har självklart inte samma muskler som Adobe har vilket gör att Luminar kanske inte utvecklas lika snabbt som Lightroom och Photoshop gör, men i dagsläget känns Luminar ändå som en närmast komplett upplevelse. Det Adobe åstadkommer i två program lyckas Skylum kombinera i Luminar på ett fullt godkänt sätt, åtminstone om vi tänkt ägna oss åt fotoredigering.

Missa inte! Vi hårdtestar Imac Pro: Så mycket bättre är Apples senaste kraftpaket

Luminar 2018
En slider gör det enkelt att jämföra bilden före och efter. Klicka på bilden för att se en större version.

Omdöme

Bra köp

Det största hindret för Luminar gentemot Lightroom torde, förutom inbyggd bildkatalogisering som saknas ännu ett tag till, vara att få knappast vill byta bort något som redan fungerar bra. För många proffsanvändare känns det nog ändå tryggast att hålla sig kvar vid det de redan hunnit bekanta sig med.

Men för dig som inte vill betala varje månad för Lightroom, eller kanske ännu inte har hunnit investera tid och pengar i Lightroom, är Luminar ett mycket bra alternativ. För dig som tvekar finns en gratis provversion att testa innan köp, och för dig som kan tänka dig att använda Luminar vid sidan om Adobes program finns Luminar som ett plug in till Photoshop.

Luminar siktar högt och landar rätt. Det är enkelt, men kraftfullt, och kan både ersätta eller komplettera Lightroom. Använder du inte Lightroom professionellt varje dag kan du gott byta till Luminar istället, och spara en slant på kuppen.

Fakta: Luminar 2018
Testad: Januari 2018, version 1.1.0.
Funktion: Bildredigeringsprogram för Mac OS. Finns även för Windows.
Systemkrav: Intel Core 2 Duo eller senare. 4 GB ramminne eller mer. Mac OS 10.10.5 eller senare. Minst 5 GB hårddiskutrymme, SSD rekommenderas för bästa prestanda.
Tillverkare/mer info: Skylum. 
Pris: 649 kronor. Gratis provversion finns att hämta via Skylum.

plus

Lager och icke destruktiv redigering
Lättanvänt men kraftfullt
Relativt billigt

minus

Skylum saknar Adobes muskler
Saknar fortfarande ett sätt att katalogisera bilder

Betyg: 4 av 5