Apple Store är full av produkter du kanske inte hört talas om tidigare, och i de flesta fall säkert inte heller kommer att köpa (den dyraste produkten går på över 300 000 kronor!).

Vad sägs om en 2,5 mm-hörlursadapter, en tokdyr 12 volts-laddare – eller Apples bortglömda och snart hopplöst omoderna in ear-lurar? Här är nio av de mest udda produkterna Apple fortfarande säljer i sin nätbutik.

Missa inte: 12 värsta Appleflopparna någonsin – kommer du ihåg alla?

Apple In ear-lurar
Foto: Apple

Apple in ear-hörlurar – Earpods okända, obegripliga syskon

Apple har inte bara Earpods och Airpods i sin butik, utan även dessa vita, trådade lurar som ska bjuda på ännu lite bättre ljud än de medföljande vita Apple-lurarna. Dessa in ear-lurar lanserades redan 2008 men fick en mindre uppdatering 2012 när Earpods samtidigt lanserades. Av någon anledning lever de kvar i Apple Store än i dag.

Apple utlovar imponerande ljudisolering och att vi ska kunna ”uppleva vår musik på nytt.” På Apple Store har lurarna dock bara fått två av fem stjärnor i betyg, och prislappen är inte helt snäll mot plånboken. Kanske är det dags att skrota de här lurarna nu? Att Apple dessutom slopat hörlursuttaget gör de här lurarna ännu mer obegripliga, lurarna ansluts genom det – av Apple – dödförklarade 3,5-millimetersjacket.

Mer info: Apple. 
Pris: 849 kronor i Apple Store, eller 249 kronor hos Fyndiq.


Devialet Gold Phantom
Foto: Apple

Trådlös Devialet Gold Phantom – trådlös högtalare för endast en månadslön!

Unik, uppgraderingsbar mjukvara, hermetiskt förseglat hölje, superkoncentrerat ljud från sidställda domer och upp till 4 500 watts effekt gör kanske den här högtalaren värd sitt väldigt, väldigt höga pris. Kanske.

Högtalaren har stöd för bluetooth, wifi och Airplay, och flera högtalare kan kopplas ihop via ett tillbehör som kostar extra. Behöver du en fjärrkontroll kan även en sådan köpas via Apple Store, för 1 490 kronor ytterligare.

Ljudet är säkert enastående, men vi kan inte hjälpa att tycka att det är lite väl mycket pengar för den dyraste högtalare vi kan hitta i Apple Store.

Mer info: Apple Store. 
Pris: 25 990 kronor.


Mikro USB-adapter
Foto: Apple

Lightning till mikro-usb-adapter – för dina prylar utanför Apple-ekosystemet

Det här är alltså Apples egna lightning till mikro-usb-adapter som låter oss både ladda och synkronisera en IOS-enhet med en mikro usb-sladd. Bra om du har ett tillbehör eller laddare från utanför Apple-ekosystemet som inte går att byta sladd på, men som du gärna vill fortsätta använda.

Apple säljer en hel del adaptrar i Apple Store, men den här hade vi faktiskt inte hört talas om tidigare. Nu saknar vi bara en liknande adapter för usb-c.

Mer info: Apple. 
Pris: 199 kronor.


30-pin
Foto: Apple

Apple 30 stift till usb-kabel – än är det inte kört för dina gamla prylar

Använder du fortfarande en gammal IOS-enhet från innan 2012 är det inte kört (ännu). Apple säljer faktiskt fortfarande en meterlång sladd med usb-typ-a i ena änden, och den lastgamla 30-stiftkontakten i den andra.

Överföringshastigheten är tyvärr inte snabbare än usb 2.0 men har du en gammal Ipod eller kanske en Ipad 2 som fortfarande tuffar på torde det vara glädjande nog att det fortfarande finns gamla sladdar att få tag på.

Mer info: Apple. 
Pris: 199 kronor.


Tty-adapter
Foto: Apple

Apple Iphone tty-adapter – en rest från gamla tider

I kategorin okända Apple-adaptrar kommer är nog den här det mest udda hittills – en så kallad tty-adapter (teletype) som verkar blivit kvarglömd i något hörn av Apple Store. Adaptern gör det möjligt för personer med hörsel- eller talsvårigheter att skicka meddelanden över analoga telefonlinjer (det här påminner alltså närmast om en fax…).

I dag finns betydligt modernare hjälpmedel, vilket gör den här adaptern hopplöst omodern. Att Apple dessutom slopat hörlursuttaget i nyare Iphone-modeller gör ju inte saken bättre (notera Iphone 3G på bilden ovan). Det finns dock en liten detalj som kan göra den användbar om du fortfarande har ett hörlursuttag på din Iphone. Enligt vissa användare duger den alldeles utmärkt för att koppla in hörlurar med 2,5 mm-kontakt till Iphone. Se där.

Läs också! Så hade alla Apples produkter sett ut – med Iphone X-flärp

Mer info: Apple. 
Pris: 199 kronor.


Twelve South Bookarc
Foto: Twelve South

Twelve South Bookarc för Mac Pro – perfekt för när Macen ska pensioneras

Twelve Souths Bookarc finns för en hel del Mac-modeller, Mac Pro inkluderat. Designen gör det möjligt att placera Mac Pro på platser med trångt utrymme på höjden, men tyvärr motverkar det dess egna design en del. Den värme datorn alstrar stiger uppåt, medan den här får färdas sidledes istället. Lite synd med tanke på att en del Mac Pro-modeller har haft värmeproblem även ståendes.

Kanske fungerar den bäst för att ställa upp Mac Pro på en hylla när den väl ska pensioneras, vilket borde vara snart då en ny modell är i görningen. En poleringsduk medföljer i paketet, perfekt för att putsa bort dammet på Apples misstag.

Mer info: Apple. 
Pris: 559 kronor.


Ipad Mini 4
Foto: Apple

Ipad Mini 4 – varför så dyr?

Okej, Ipad Mini är kanske inte en udda produkt i sig. Däremot är det ett väldigt konstigt val av Apple att bara sälja den i 128 GB-konfiguration. Den som trodde att Ipad mini var ett budgetval bland Ipad-modellerna är alltså fel ute, och bör kolla närmare på femte generationens Ipad från 2017 istället.

Ipad Mini 128 GB kostar från 4 895 kronor (6 395 kronor med chip för mobildata) men har en äldre A8-processor, vilket bör jämföras med den snabbare A9-processor som sitter i den billigare Ipad 2017. Det enda som talar för Ipad Mini här är att den har en något skarpare skärm som är laminerad direkt mot glaset. Men i övrigt kostar det alltså extra att få en mindre, långsammare Ipad.

Mer info: Apple. 
Pris: från 4 895 kronor.


Belkin
Foto: Apple / Belkin

Belkin Dual Car Power Valet Charger – en oförklarligt dyr billaddare

Nej, det är knappast konstigt att sälja en 12 volts-laddare Apple Store. Men så kollar vi på prislappen och funderar på om vi verkligen ser rätt, 1 090 kronor? Oj. I beskrivningen kan vi läsa att det är ”den idealiska lyxlösningen för laddning i bilen.”

Två utgångar som båda kan leverera upp till 2,4 ampere samtidigt, en lightning-kabel, läderfodral och ”högkvalitetskomponenter” är trevligt, men i vår föreställningsvärd är det här ändå inget som gör den värd sitt höga pris. Nåja, har du spenderarbyxorna på dig kan denna lyxlösning bli din för blott 1 090 kronor. För oss andra finns snabba billaddare som gör jobbet lika bra men betydligt billigare.

Mer info: Apple. 
Pris: 1 090 kronor.


Raid-system
Foto: Apple

Promise Vtrak x30 Series 96 TB 4U raid Subsystem – Apple Stores dyraste

Bland det dyraste vi kan hitta i Apple Store är faktiskt inte alls en fullsmetad Imac Pro eller Mac Pro, utan detta. Ett raid-system som med 24 diskar ger sammanlagt 96 terabyte lagring till den som har närmast oändliga lagringsbehov.

Prislappen får oss att kippa efter andan, men det är självklart inte främst riktat till vanliga, dödliga konsumenter utan till företag och organisationer som behöver många, många terabyte till hands.

Mer info: Apple. 
Pris: 318 960 kronor.

Apple iMac Pro - 3,2GHz OC 32GB 1TB 27" Pris vid test: 55285 kr.

Bästa pris just nu: 52000 kr