Värme är ett problem för alla batterier. Ett batteri som blir för varmt håller laddningen sämre. Kan vi istället minska värmen skulle det hjälpa batteritiden. Precis det försöker Nanosticker och Nanocase göra. Det är två produkter från företaget Shield Patrol, delvis tillverkade med ”supermaterialet” grafen. Det avleder värme tio gånger mer effektivt än koppar, och för på så vis bort värme från en varm Iphone.

Vi har tidigare testat ett par äldre varianter av Nanosticker. I år finns de nu i två nya versioner, båda med grafen på insidan. Dels Nanocase, ett skal som finns till alla de senare modellerna av Iphone. Dels Nanosticker, som vi testar i den här artiklen. Det är en liten klisterlapp som fästs på baksidan av vår Iphone som ett skin, fast med värmeledande egenskaper.

Missa inte: Slör boostar porträttläget i din Iphone – och flyttar fokus i efterhand

Nanosticker
Nanosticker ska inte bara avleda värmen för bättre batteritid, den ger även ett något bättre grepp om telefonen.

Fungerar det verkligen? Så testar vi!

Shield Patrol utlovar upp till 20 procent minskad energiförbrukning för både mobilskalet och stickern. Störst effekt ska märkas vid tyngre användande, det vill säga de gånger vi kan känna att mobilen blir varm av exempelvis streaming, tyngre spel och andra mer påfrestande appar.

Självklart vill vi kolla om här stämmer. Därför tvingar vi en Iphone 7 Plus genom ett par batteridräpande tester. Dels låter vi en timmeslång video strömmas från Youtube-appen över wifi, med 50 procents ljusstyrka och automatiskt ljusstyrka avstängd. Dels kör vi Geekbench-appens batteritest i en timme som verkligen utmanar batteritiden. Geekbench batteritest är inte helt verklighetsnära men ger ändå en rimlig idé om vad de allra flitigaste användarna kan förvänta sig i förbättring.

Båda testerna upprepas tre gånger och sedan använder vi oss av medianen som testresultat. Testerna återupprepar vi sedan på samma sätt, fast med Nanosticker på för att se skillnaden.

Det är svårt att göra helt verklighetstrogna tester i en ”labb-miljö”, men på detta sätt kommer vi relativt nära verkligt användande. I samtliga tester har vi självklart även alla de appar vi använder till vardags på, med bakgrunduppdatering påslagen. Vi skonar inte batteriet på något sätt här.

Nanosticker
Trådlös laddning fungerar precis som vanligt med stickern på baksidan.

Ett detalj bör också nämnas; det förhandsexemplar vi testar fick vi bara låna i en version för Iphone 7, medan vi bara hade en Iphone 7 Plus tillgänglig för test. Funktionen är densamma men då stickern inte fyller hela baksidan (ett utrymme på runt en centimeter blir kvar på ena sidan och cirka 1,5 centimeter på nederkanten av telefonen, där den dock är som svalast) har stickern inte riktigt samma möjligheter att avleda värme. I teorin bör vi alltså kunna räkna med något, men inte dramatiskt mycket bättre resultat, med rätt sticker på plats.

Minskad förbrukning – men inga underverk

Vi tvingar vår Iphone genom alla tester, men någon 20-procentig minskning kommer vi tyvärr aldrig upp i. I video-testet där vi strömmar en video konstant i en timme märker vi minst skillnad. I ett av testerna lyckas vår mobil dra två procentenheter mer med stickern på, men medianen landar till slut på en liten minskning med en ynka procentenhet. Utan stickern blir medianförbrukningen 15 procent efter en timmes Youtube-strömmande, 14 procent med stickern på.

Nanosticker

I ett sådant här scenario utlovas en 20-procentig minskning av batteriförbrukningen, men det kommer vi alltså inte ens i närheten av. I vardagligt användande är det här en omärkbar skillnad.

I det andra, tuffare, testet hinner vår telefon bli rejält varm, vilket också borde betyda att stickern gör större nytta. Och visst får vi ett något bättre resultat här. Sex procent mindre ström drar vår Iphone 7 Plus med stickern på, vilket trots allt kan göra en viss skillnad i slutet av dagen.

Den som använder mobilen rejält mycket under dagen bör alltså kunna märka en viss förbättring. Och visst är det häftigt att en tunn sticker på telefonens baksida kan minska batteriförbrukningen. Resultatet bör också kunna bli några procent bättre med en sticker av rätt storlek som täcker hela baksidan.

Men någon gigantisk förbättring rör det sig alltså inte om, och vi kommer aldrig upp i utlovad minskning. Det ersätter inte heller på långa vägar ett externt batteri eller ett batteriskal, men hade du ändå tänkt köpa ett skal eller ett skin till din Iphone kan Nanocase eller Nanosticker vara värd att kolla lite närmare på.

Priset för stickern är åtminstone till nuvarande introduktionspris inte mycket högre än traditionella stickers utan grafen på insidan och greppet blir klart bättre. Dessutom borde den långsiktiga batterihälsan gynnas av bättre värmehantering. Höga temperaturer och batterier kommer som bekant inte bra överens.

Läs också! Stort test: 7 skal som skyddar din Iphone 8

Omdöme

Om du ändå tänkt köpa en sticker till din telefon kan du gärna kika närmare på Nanosticker. Greppet blir bättre, telefonen får ett repskydd och batteriförbrukningen blir aningen, aningen lägre. Men räkna inte med några underverk, du kommer fortfarande behöva en powerbank.

Fakta: Nanosticker
Testad: Januari 2018.
Funktion: Skin till Iphone som bättre ska avleda värme för längre batteritid. Finns också som skal.
Tillverkare/mer info: Shield Patrol. 
Övrigt: Säljs just nu till introduktionspris via en Indiegogo-kampanj. Leverans beräknad till februari 2018.
Pris: 79 kronor (8 euro).

plus

Minskar batteriförbrukningen en aning
Lågt pris

minus

Ingen dramatisk förändring
Ersätter inte ett batteriskal eller powerbank

Betyg: 3 av 5

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 10666 kr.

Bästa pris just nu: 9250 kr