Under sommaren 2008 gjorde Angela Guzman, i dag designer på Google, praktik på Apple. Det var under hennes sista år som grafisk designstudent på Rhode Island School of Design på östkusten i USA. Angela Guzman fick ta plats bredvid Apple-designern Raymond på företagets designavdelning.

Där formade hon tillsammans med Raymond de 500 första emojis att ta plats i Iphone, ett arbete hon nu beskriver i ett inlägg på Medium för att fira de tio första åren med emoji.

Missa inte: IOS 12 kan få vändbara emoji – och till sist kanske också rödhåriga

Angela Guzman
Några av de första emojis som Guzman skapade. Montage: Angela Guzman.

Angela Guzman beskriver hur hon började sin praktikperiod med att få en snabbkurs i Apple-design, och sedan var hon igång med emoji-skapandet. Varje emoji skapades redan från början med en oerhörd känsla för detaljer. Angela Guzman beskriver:

”Oavsett hur snabbt jag kunde spotta ur mig en, kollade jag hela tiden detaljerna. Riktningen på träfibrerna, hur prickarna såg ut på äpplena och äggplantan, hur löven såg ut på hibiskusen, hur lädret var sytt på fotbollen. Detaljerna tog aldrig slut.”

Steve Jobs översåg sedan varje ny omgång av emojis innan de kunde godkännas.

Steve Jobs verkade dock inte ha några som helst problem med att Raymond bestämde sig för att återanvända den leende högen med gödsel (som Voice Over kallar den) i toppen av en glasstrut. Dock utan ögon och inte i samma bruna färg. I sin första version var det precis samma form, medan glasstruten på senare år fått en ny form.

Emoji
Foto: Unicode version 5.0I dag har glassen inte längre samma form som gödsel-högen

De allra första emojis på en Apple-telefon lanserades i Japan i november 2008, då emoji fortfarande var relativt okänt i engelsktalande länder. I dag är det som vi alla vet en viktig del av hur många i hela världen kommunicerar.

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 10666 kr.

Bästa pris just nu: 9150 kr