Aurora HDR är ett prisat fotoprogram med ett ganska snävt syfte – hdr-foto. Programmet utsågs av Apple till 2017 års bästa Mac-app, vilket brukar vara ett erkännande värt att poängtera.

Syftet är att göra just hdr-foto lite enklare att syssla med, det vill säga den metod där vi slår samman flera exponeringar av samma motiv för att i slutändan få en bild där både skuggor och högdagrar är korrekt återgivna – och som påminner mer om det vi faktiskt såg med våra egna ögon. Det är lätt att bli besviken på landskapsbilder och liknande som kanske såg bra ut när vi tog bilden, men som i mobilen eller kameran ser betydligt tristare ut.

Även om kamerasensorerna bara under de senaste åren blivit rejält mycket bättre på att hantera exempelvis spelet mellan ljus och skugga, är dynamiskt omfång ofta ett problem med digitalfoto (men ofta betydligt bättre på film). Hdr är ett bra sätt att lyfta inte minst landskapsbilder lite extra, men är samtidigt aningen klumpigt att jobba med då vi måste slå samman flera exponeringar till en bild. Här är dock Aurora HDR föredömligt enkelt att jobba med, med flera hdr-specifika kontroller.

Läs också! Pixelmator Pro: En billigare Photoshop-ersättare för de flesta

Busenkelt att komma igång – och vi får snabbt bra resultat

Aurora har ett avskalat, modernt gränssnitt som går snabbt att bekanta sig med. Visst påminner det också en del om andra moderna fotoprogram som Pixelmator Pro, med en verktygslåda till höger och snabb åtkomst till viktiga kontroller längst upp i programmet.

Aurora HDR 2018
Så här kan vi börja, med tre bilder i olika exponeringar som Aurora sedan slår samman till en ny hdr-bild.

Att komma igång med första hdr-bilden kan nog faktiskt inte bli enklare. Enklast möjliga sätt är att dra våra förslagsvis tre olika exponeringar till programmets ikon i dockan. På några sekunder har vi då automatiskt en hdr-bild där alla tre exponeringar tillsammans skapar en bild med bättre dynamiskt omfång än tidigare.

Vi kan stanna redan här och exportera bilden som den är, men några minuters pillande i menyn som heter HDR Basics gör snabbt bilden aningen bättre. Här får vi en del grundläggande verktyg som kontrast, färgtemperatur, svärta, högdagrar och skuggor. Reglaget kallat HDR Enhance är värt att stanna upp vid. Det ökar på exempelvis texturen i bilden, men försöker undvika himmel och vatten där vi oftast inte vill ha mer av det.

Aurora HDR 2018

Efter detta är det sedan enkelt att fortsätta redigera nästan precis hur länge vi vill med kraftfulla verktyg, där de flesta är sådana vi gärna vill använda vid hdr-redigering. I Touch Bar finns även en smart knapp som visar hela bilden, före och efter all vår redigering. En detalj som varje bildredigeringsprogram bör ha.

Aurora HDR 2018
Ögat på Touch Bar ger en snabb titt på hur bilden såg ut innan redigering.

Oavsett om vi vill ha en hdr-bild som på ett naturligt sätt försöker efterlikna det vårt öga såg när vi tog bilden, eller om vi föredrar en mer överdriven redigering med massor av svärta och mättnad (som hdr-bilder ofta är) bör det gå att hitta rätt med Aurora. All redigering är dessutom icke-destruktiv. Längst upp till höger i gränssnittet finns en meny för att ta fram all tidigare redigering, där det är lätt att stega tillbaka och ångra något som inte blev bra.

Vill vi komma ännu snabbare undan kan vi ladda ned presets (förinställningar) skapade av kända hdr-fotografer som Terry Ratcliff och Serge Ramelli. Då har vi en hdr-bild, ofta med bra resultat, färdig på några få minuter. Smidigt värre.

Fungerar även för enstaka bilder

Hdr-bilder blir som allra bäst om vi har åtminstone tre olika exponeringar att jobba med, men Aurora HDR är inte heller hjälplöst om vi bara har en enstaka mobilbild vi vill fixa till.

Vi kan importera enstaka bilder i en rad olika format, raw inkluderat, och redigera med Auroras hdr-kontroller, Aurora gör vad den kan med bilden, ofta med rätt bra resultat, och vi kan sedan fortsätta redigera precis som med ”riktiga” hdr-bilder.

Aurora HDR 2018
En enstaka mobilbild kan också förbättras i Aurora HDR 2018. Klicka på bilden för att se en större version.

Inte bara program – även en plug-in

En fin detalj som gör Aurora HDR ännu lite mer användbart är att det också kan fungera som ett plug-in till andra program. Föredrar vi att redigera bilder i Lightroom eller Apples Bilder, men kanske vill komma åt bättre och mer specifika kontroller för hdr-foto, är det här en bra funktion. Vi får kraften från Aurora direkt i Bilder, utan att ens öppna programmet.

Aurora HDR 2018
Aurora HDR kan nås även från andra program, som Bilder.

Aurora HDR har visserligen många av de verktyg vi är vana med från mer traditionella fotoredigerare – vi kan jobba i lager, raw-hanteringen är snabb, brusreduceringen rätt effektiv och här finns såklart också de vanliga reglagen för kontrast, svärta, färger, efterbelysning, skuggning och så vidare. Men Aurora HDR är inte riktigt ett mångsidigt alltiallo-fotoprogram i klass med Affinity Photo eller Lightroom. 99 procent fokus är istället på hdr, vilket gör att vi måste vara rätt intresserade av just det för att det ska vara värt prislappen på 849 kronor.

Missa inte! Jämförande test: Tre appar som ersätter Photoshop i Ipad

Bra köpOmdöme

Är du inte intresserad av hdr-foto utan söker ett mer allmänt fotoredigeringsprogram är Aurora HDR inte rätt program. Men för just hdr-foto är svårt att hitta ett smidigare och snabbare program än det här som fortfarande är kraftfullt nog för de mest avancerade användare. Stor tumme upp.

Fakta: Aurora HDR 2018

Testad: Januari 2018. Version: 1.1.2.
Vad: Bildredigeringsprogram främst för hdr-foto.
Systemkrav: Intel 64-bit Core 2 Duo eller senare. 4 GB ramminne eller mer. Mac OS 10.10.5 eller senare. Minst 2 GB hårddiskutrymme, SSD rekommenderas av Macphun för bästa prestanda. Finns även i en version till Windows.
Tillverkare: Macphun.
Övrigt: Fungerar som plug-in till följande program: Lightroom 4, 5, 6 och CC. Photoshop Elements 10 till 15. Apple Aperture 3.2 (Mac). Adobe Photoshop CS5, CS6 eller СС, CC 2014, CC 2015, CC 2017. Bilder i Mac OS 10.11 eller nyare.
Pris: 849 kronor i Mac App Store. Gratis provversion finns att hämta via Macphun.

plus

Enkelt att använda med kraftfulla verktyg
Bäst på hdr-foto
Fungerar som plug-in till en rad andra program

minus

Begränsat för annat än hdr-foto

Betyg: 8 av 10