Aurora HDR 2019 är i grunden samma program som vi testade förra året, med några uppdateringar för i år. Aurora är fortfarande ett nästan oförskämt kompetent program med tanke på prislappen, med ett tydligt fokus på hdr, samtidigt som det är både lättanvänt och som sagt inte heller farligt dyrt. Det gjorde 2018-versionen lätt att gilla när vi testade det förra året.

Gränssnittet påminner en del om moderna bildredigeringsprogram som exempelvis Pixelmator, men hdr är såklart i fokus här, med många förinställningar och kontroller som är specifika för just hdr-redigering. Hdr kan vara verkligt användbart för att få liv i bilder som annars mer eller mindre förstörs av att kamerasensorns dynamiska omfång inte är tillräckligt bra.

Läs också! Aurora HDR 2018: Ett lysande sätt att redigera dina hdr-bilder

Test Aurora HDR 2019

Nytt för 2019 är en ai-motor som tillverkaren Skylum (tidigare Macphun) kallar Quantum HDR Engine, kort sagt en uppdaterad algoritm för ännu bättre tone mapping. Oavsett om vi hdr-redigerar på riktigt och importerar tre eller fler bilder med olika exponeringar, eller om vi försöker rädda en enstaka bild så jobbar algoritmen särskilt för att minska brända färger, kontraster som försvinner i sammanslagningen, brus och onaturligt ljus, och alldeles oavsett vad vi har för bild från början.

Ai må vara ett trendbegrepp som används både här och där och många gånger alldeles för mycket, men oavsett vad vi kallar det jobbar Quantom HDR Engine på bra. Vi testar både med tre sammanslagna bilder och en enstaka mobilbild.

Test Aurora HDR 2019
Klicka på bilden för att se en större version.

Imponerande resultat på några sekunder

Även med Auroras grundinställningar, utan eget manipulerande, är resultatet bra. På några sekunder kan vi ta en bild, ställa in några enkla förinställningar och även använda förinställda recept och få ett bra resultat. Vi kan också lägga lite mer tid på det, och har då en mängd kontroller för just hdr-redigering. Uppdaterade algoritmer gör också att vi kan dra mer i reglagen för HDR Enhance och HDR Detail Boost innan det börjar se onaturligt ut.

En annan 2019-nyhet är HDR Smart Structure, en uppdaterad teknik för att ge detaljer, struktur och skärpa, men utan att det ser för överdrivet ut som det annars ofta kan göra med hdr-bilder. Aurora är överlag bra på att ta fram det bästa i hdr-tekniken, att få användbara bilder men utan att de ser helt onaturliga ut.

Test Aurora HDR 2019
Klicka på bilden för att se en större version.

Aurora har som tidigare integrationer för Lightroom och Photoshop, välkommet om du också behöver arbeta i Adobe-programmen. Aurora kan därmed bli ett ännu bättre verktyg för just hdr-redigering, medan övrig bildbehandling kanske sker i Adobe-programmen.

Presets har också bytt namn till Looks, men är fortfarande samma smarta sätt att få ett utgångsläge och utseende för en bild som vi senare kan jobba vidare med. Några nya förinställningar har dock tillkommit från fotograferna Serge Ramelli, Trey Ratcliff och Randy Van Duinen.

Aurora 2019 är samma lättanvända program som tidigare, men de smarta, automatiserade bitarna har blivit ännu bättre i år.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning