En av höstens stora samtalsämnen i Mac-världen var den mycket allvarliga root-bugg som kunde lämna våra Macar vidöppna för alla som kände till säkerhetshålet. Nu har en ny lösenordsbugg upptäckts i Mac App Store, publicerad på Open Radar och rapporterad först av Macrumors.

Buggen gör det möjligt att genom några enkla steg komma åt systeminställningarna för Mac App Store – helt utan lösenord.

Läs också! Så skyddar du dig mot root-buggen

I buggrapporten på Open Radar beskrivs hur vi ska gå tillväga för att återskapa problemet och komma förbi lösenordet:

1. Logga in på ett administratörskonto
2. Öppna Systeminställningar och gå till App Store

3. Lås hänglåset om det redan är upplåst
4. Klicka på hänglåset för att låsa upp det
5. Skriv in ditt kontots användarnamn och vilket lösenord som helst

Noteras ska dock att vi inte lyckas komma förbi lösenordet på en Macbook Pro med Mac OS 10.13.0, medan Macrumors lyckas återskapa problemet precis enligt beskrivningen under 10.13.2. Det är alltså möjligt att problemet är isolerat till 10.13.2, möjligen även 10.13.1.

Apple har ännu inte kommenterat problemet, men buggen ska redan ha fått en lösning i Mac OS 10.13.3 som just nu är i betatestande.

Även om det är ett pinsamt misstag är den här buggen i praktiken inte lika allvarlig som den tidigare root-buggen. Dels är de inställningar som nås inte lika kritiska, dels måste vi vara inloggade på ett administratörskonto för att buggen ska ”fungera”. Är vi inloggade på ett vanligt användarkonto går det inte att gå förbi lösenordet. Inte heller under 10.13.0, eller under Mac OS 10.12.6 och tidigare.

Apple MacBook - 1,2GHz DC 8GB 256GB 12" Pris vid test: 13990 kr.

Bästa pris just nu: 9997 kr