Homekit är Apples system för hemautomatisering och -styrning, och kan i dag styra ett brett urval produkter, från dörrlås och övervakningskameror till persienner, lampor och termostater, via appen Hem i Iphone eller Ipad.

Det är alltså Apples version av sakernas internet, och precis som andra varianter av detta är det inte en helt mogen och problemfri teknik. Framför allt dyker det ständigt upp nya säkerhetshot, och hackare ger sig på smarta hemprodukter i allt större skala.

Läs även: Spännande prylar för Apple Homekit-hemmet

Så här håller du dig säker och trygg med Homekit.

Homekit

Ingen panik

Smarta hemprodukter må hackas till höger och vänster, men Apples Homekit är överlag väldigt säkert och det finns ingen anledning att få panik. Även när en allvarlig säkerhetsbrist upptäcks, vilket hände med Homekit innan jul, är risken att just du ska hackas låg. Dessutom kan kan du alltid välja att tillfälligt begränsa tillträde.

... men förbered dig på det värsta

Med det sagt är det bra att ha en plan att ta till om du mot förmodan skulle drabbas av antingen hack eller haveri i systemet.

Vi rekommenderar att du satsar på att gå över till ett smart hem i omgångar och inte allt på en gång. Lampor, persienner och liknande kan inte riskera din fysiska säkerhet, medan dörrlås och, i varje fall på vintern, termostater kan släppa in tjuvar respektive kyla.

En plan innebär att du vet hur du kan komma runt en produkt som har slutat fungera med Homekit, till exempel en altandörr med nyckel som du i nödfall kan ta dig in genom.

Homekit-produkter

Håll alla enheter uppdaterade

Iphone, Ipad och Apple TV bör vara uppdaterade till senaste systemversion om de används på ett nätverk med Homekit. Säkerhetsbrister som den som upptäcktes i höstan blir farligare ju längre de står oåtgärdade.

Kolla upp nya prylar du tänkt köpa

Läs tester och recensioner från användare innan du slår till på en ny produkt. Homekit-prylar måste certifieras av Apple, så du kan vara trygg i att de inte har undermålig säkerhet, men det är ändå bra att göra sin egen hemläxa.

Håll koll på apparna

Kontrollera vilka appar du har gett tillgång till data från Hem-appen i Inställningar -> Integritetsskydd -> Homekit.

Var sparsam med att ge tillgång till prylarna

Oaktsamhet och okunnighet kan vara lika farligt som illvilja, så tänk efter noga innan du till exempel ger barnen tillstånd att göra inställningar i hemmet.

Läs vidare: Så kommer du igång med Homekit

Översättning och bearbetning: Anders Lundberg