På utsidan är Imac Pro en rätt vanlig Mac. Det är visserligen den snabbaste Macen någonsin, men förutom hastigheten känns den rätt normal. På insidan skiljer den sig däremot åt på ett sätt som gör den väldigt annorlunda.

Läs även: Allt om nya Imac Pro

T2

Nej inte Terminator 2, utan en Apple-designad styrkrets som sitter i hjärtat av datorn och har flera viktiga roller. Det är inte en hjälpprocessor som utför vissa typer av beräkningar, som en del spekulationer inför lanseringen talade om. Istället styr den alla de olika hårdvarukomponenterna i datorn, som fläktar, högtalare, Facetime-kamera, uppstart och lagring.

T2-chipet har en inbyggd bildbehandlingskrets, precis som Iphones A-processor, som används för att styra Facetime-kameran. Förutom en uppgradering från 720p till 1080p innebär det snabbare och bättre autofokus, exponering och vitbalansering.

T2-kretsen i Imac Pro

Lagring

En desto viktigare roll för T2 är att agera lagringskontrollkrets. Imac Pro har ingen traditionell ssd som kombinerar ett antal flashminneskretsar och en styrkrets. Istället har den två uppsättningar flashminneskretsar direkt på moderkortet, som styrs av T2. Det ger både ökad effektivitet och högre säkerhet. Ingen data kan lagras på minneskretsarna utan att krypteras. Du behöver inte ha Filevault aktiverat för att data ska krypteras, men om du har det kopplas krypteringsnyckeln till både ditt lösenord och en nyckel i hårdvaran.

Krypteringen har ingen märkbar effekt på hastigheten – Imac Pro läser och skriver med omkring 3 000 megabyte per sekund.

Säkerhet

Kryptering är inte det enda sättet T2 höjer säkerheten i Imac Pro. Det styr även uppstart, och du kan ställa in vilken säkerhetsnivå du vill lägga dig på med ett verktyg du kommer åt via datorns återhämtningsläge. Som standard är den inställd på att bara starta operativsystem som har signerats kryptografiskt av Apple eller Microsoft (gäller Windows 10 Fall Creators Update och senare). Med den inställningen kan du inte installera systemuppdateringar utan internetåtkomst, eftersom systemet måste kontrollera den kryptografiska signaturen på Apples servrar.

Du kan också välja en mellannivå där alla versioner av Mac OS startas, och en lägstanivå som fungerar som i dag då datorn startar med vilket system som helst (som fungerar på hårdvaran).

Långt ifrån en IOS-hybrid

En del betraktare har varnat för att Apple är på väg att blanda ihop Mac och IOS, men varken de senaste systemversionerna eller nyheterna i Imac Pro tyder på det. Snarare har Apple hittat ett finurligt sätt att utnyttja landvinningar i säkerhet och effektivitet från IOS-plattformen på Macen.

Översättning och bearbetning: Anders Lundberg