Slör, (egentligen stavat med ø), är en dansk-utvecklad app som existerar mycket tack vare ett nytt djupinformation-api som introducerades i och med IOS 11. Har du en Iphone med dubbelkamera är Slör en riktigt intressant app att kolla in. Appen låter oss nämligen justera både bakgrundsoskärpa och var fokus ligger, efter att bilden är tagen.

Djupkartan på nio lagar skapas när vi tar en bild i porträttläget, och ger intressant information som appar som Slör sedan kan använda till dessa smått magiska kameratrick. (Några läsare minns kanske ”framtids-kameran” Lytro som lanserades för några år sedan, en kamera som gjorde det möjligt att justera fokus i efterhand. Nu är det möjligt igen, fast med en Iphone den här gången).

Läs också! Halide: Fantastisk kamerapp ger full kontroll över kameran (och är allra bäst på Iphone X)

Slör
Med Slör kan vi byta fokus i efterhand. Men inte med magi, utan tack vare ett nytt djup-api i IOS 11.

Flytta fokus och justera skärpa hur du vill

Appen är enkelt utformad utan extra krusiduller, all redigering görs på en enda skärm. Värt att poängtera är den fina haptiska feedback vi får i Iphone 7 och senare. Så fort vi trycker någonstans eller drar i ett reglage får vi en förvånansvärt behaglig fysisk återkoppling i mobilen, nästan som att vi drar i ett riktigt reglage.

Alla bilder tagna i porträttläget importeras automatiskt till Slör. Vill vi redigera andra bilder kan vi lägga till dem manuellt också.

I appen kan vi göra några olika typer av redigeringar. Först och främst kan vi lägga till eller ta bort oskärpa på bakgrunden, och sedan även justera mängden bokeh efter eget tycke och smak. Riktigt häftigt! Även oskärpans radie kan finjusteras. Genom ett hårt tryck på skärmen tar vi fram den djupkarta appen använder, om vi är nyfikna på hur den ser ut (se skärmen längst till höger på första bilden i denna artikel).

Nästa minst lika häftiga funktion är möjligheten att justera fokus i efterhand. Tycker vi att fokus hamnade fel i bild kan vi helt enkelt flytta den med hjälp av Slör, förutsatt att bilden har den djupinformation som krävs.

Slör
Appen presterar generellt sett väldigt bra, men här är två exempel där det är svårare att få till en fin oskärpa. Delar av glasets överkant och delar av hyacinten hamnar i oskärpa. Många gånger fungerar det dock bättre än så här.

Vi kan ge bilderna en tilt shift-effekt, och i appens senaste uppdatering tillkom ett makro-läge som ger bilderna en effekt av att vara fotade med makroobjektiv, samt ökar på bakgrundsoskärpan ytterligare lite. När vi är klara trycker vi på spara för att spara bilden till kamerarullen, eller så kan vi dela den vidare till andra personer eller appar.

Fungerar även utan dubbelkamera

Slör är självklart bäst på en Iphone med dubbelkamera, som ju kan skapa den djupkarta appen använder. Men även en Iphone utan dubbelkamera kan använda appen för att exempelvis justera bakgrundoskärpa. Resultatet blir dock av naturliga skäl inte lika bra, då det inte finns någon djupinformation. 

Slör
Om bilden är tagen i det vanliga kameraläget och därför inte har en djupkarta meddelar appen det tydligt.

Slör är en app med ett ganska specifikt användningsområde – att justera skärpa och fokus på redan tagna bilder. Det finns inga andra krusiduller och funktioner här, men appen gör det den ska med bra resultat.

Det hade dock inte skadat om det också fanns ett kameraläge i appen som låter oss aktivera djupmätning utan att använda porträttläget. Som det är nu måste vi antigen fota i porträttläge med IOS egna kamera-app eller aktivera djupmätning manuellt i andra kamera-appar som tillåter det, exempelvis Halide (en app som varenda fotointresserade Iphone X-ägare bör kika närmare på). Det hade gett appen full pott, men redan nu är vi mer än lovligt nöjda med denna danska foto-app.

Missa inte! Test visar: Telefotokameran har blivit betydligt bättre i Iphone X

Slör

Omdöme

Bra köpSlör är en smått magisk app till ett överkomligt pris för alla med en Iphone med dubbelkamera och minsta lilla fotointresse. Det enda vi saknar i appen är en inbyggd kamera som kan aktivera djupinformation utan att behöva använda porträttläget.

Fakta: Slør
Testad: Januari 2018, version 1.1.0. 
Funktion: App till IOS som låter oss flytta fokus och justera bakgrundsoskärpa på bilder i efterhand.
Utvecklare: Developmunk. 
Pris: 40 kronor på App Store.

plus

Justerar fokus och bakgrundsoskärpa efter att bilden är tagen
Enkel och avskalad

minus

Ingen inbyggd kamera

Betyg: 4 av 5

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 10666 kr.

Bästa pris just nu: 9250 kr