Powerplug Usb-c från den tyska tillbehörstillverkaren Artwizz är en kraftfull men ändå rätt kompakt usb-c-laddare, lämplig för en nyare Macbook, Macbook Pro eller andra prylar som kan ladda över usb-c.

Vi har tidigare testat Artwizz svagare variant (24 watt) av denna laddare. Det här är dock ett bättre val för den som har tänkt ladda sin Macbook Pro av senare snitt. Här finns ingen vanlig usb-port, vilket är lite synd, men effekten är högre (61 watt). Själva laddaren är också något mindre än Powerplug 24 watt.

Läs också! Kanex Gopower: Enorm powerbank laddar även din Macbook Pro

Powerplug usb-c
Transparenta plastsnoddar följer med och kan användas för den som är rädd för repor på laddaren. Snoddarna höjer upp laddaren ett par millimeter och skyddar aluminiumet.

Laddaren är rundad i kanterna och känns som ett kvalitetsbygge med sitt hölje i äkta aluminium. Här slår Powerplug till och med Apple-laddaren, som ju är tillverkad i vit plast. Medföljer gör en 1,4 meter lång och utbytbar strömsladd, medan vi får uppbringa en usb-c-sladd själva.

Powerplug Usb-c använder usb-c power delivery och stödjer därmed snabbladdning för de enheter som klarar av det (Ipad Pro, Iphone 8, Iphone 8 Plus samt Iphone X). Powerplugs usb-c-port kan leverera tre ampere med en total effekt på 61 watt. Voltantalet varierar mellan fem upp till 20,3 volt beroende på vad mottagande enhet vill ha.

Powerplug usb-c
Powerplug usb-c (61 watt) i jämförelse med Apples laddare (87 watt).

För svag för femtontummaren

Maxeffekten är 61 watt – alldeles tillräckligt för en Ipad, Macbook eller Macbook Pro 13 tum – men den uppmärksamme noterar att det kan bli för lite effekt för Macbook Pro 15 tum (som skeppas med en 87-wattsladdare från fabrik).

Vi har testat laddaren tillsammans med just en Macbook Pro 15-tum, faktiskt utan större problem. Laddning går snabbt så länge vi använder datorn för surf och måttligt tungt arbete. Men de gånger vi sysslar med mer intensiva, processortunga uppgifter är det inte alltid att laddarens 61 watt orkar med. Då kommer vi få se batteriprocenten ticka nedåt istället.

Stabil strömförsörjning vill vi knappast kompromissa med. Den här laddaren är därför ett bättre val för den som har Macbook Pro i 13-tumsmodell, och kanske även den som vill ladda sin Iphone 8, Iphone X eller Ipad Pro lite snabbare med en usb-c till lightning-sladd.

Strömsladd på köpet

För den som letar en extra laddare till sin Macbook Pro 13 tum, Macbook eller kanske Ipad kan det dock vara ett vettigare val. Laddaren kan köpas direkt från Artwizz hemsida för cirka 795 kronor inklusive frakt till Sverige. Det gör det knappast till något budgetval, men priset är aningen lägre än Apples 61 watt-laddare (849 kronor utan frakt).

Med Artwizz laddare får vi som sagt med en 1,4 meter lång strömsladd, något vi blir utan med Apples originalladdare. Apple tar ytterligare 229 kronor för sin 1,8 meter långa strömsladd. Vi behöver som tidigare nämnt köpa till en usb-c-sladd, men det behöver vi även om vi köper en laddare från Apple.

Missa inte! Caddysack: Annorlunda väska håller koll på alla dina sladdar och adaptrar

Powerplug usb-c

Omdöme

Artwizz usb-c-laddare är ett bra och aningen billigare alternativ för den som letar en extra laddare till sin Macbook eller Macbook Pro, eller som vill ladda sin Ipad eller Iphone snabbare över usb-c. Användare av Macbook Pro 15 tum bör dock hålla sig till något mer kraftfullt.

Fakta: Artwizz Powerplug Usb-c 61 watt
Funktion: Laddare med usb-c-port.
Effekt: 61 watt. 5-20,3 volt. 3 ampere. Klarar 100-240 volt från väggen.
Tillverkare/mer info: Artwizz — https://artwizz.com/en/l0655/technics/powerplug-usb-c/
Övrigt: Utbytbar strömsladd.
Pris: Cirka 795 kronor inklusive frakt till Sverige.

plus

Billigare än Apples laddare
Längre strömkabel medföljer

minus

Ingen extra usb-port
Inte idealisk för Macbook Pro 15 tum

Betyg: 4 av 5