Vilka spännande nya och uppdaterade produkter kommer Apple lansera under 2018? Några kan vi redan säga ganska mycket om, medan andra är höljda i dunkel eller rena spekulationer. Här är några av våra förväntningar och förhoppningar inför Apple-året.

Homepod

Homepod

Redan i somras lanserade Apple sin trådlösa smarta högtalare. Den skulle släppas innan jul, men så blev det inte och nu är det istället en av de första produkterna vi ser fram emot under 2018. Den kommer visserligen inte släppas i Sverige från start, men kommer den inte under 2018 blir vi mäkta förvånade. Hur bra den blir är en av årets mer intressanta frågor. Smarta högtalare är en kategori som har vuxit explosionsartat senaste året och storspelare inom högtalare som Sonos och Bose trängs med jätten Amazon och Google.

Missa inte: Allt om Homepod


Iphone SE 2

I november dök ett nytt rykte upp om att Apple kan ha en uppdaterad modell av den enda kvarvarande Iphone-modellen med skärm mindre än 4,7 tum. Det vore glada nyheter för de användare som väljer bort modernare modeller enbart på grund av att de är för stora. Enligt ryktet kan den komma innan sommaren, och ska få en A10-processor och andra uppdaterade komponenter.


Iphone 11

Iphone X har hyllats av oss, andra sajter och framför allt av användarna. Därför är det föga förvånande att ryktena redan påstår att Apple kommer satsa helhjärtat på den ”heltäckande” skärmen. Enligt Ming-Chi Kuo på KGI Securities kommer tre modeller släppas, två oled-modeller där den mindre är samma storlek som Iphone X och en lite billigare modell med lcd-skärm på 6,1 tum (mitt emellan de båda andra).

Läs mer: Här är 6 saker vi vill se i Iphone 2018


Macbook Pro

Apple har visat förnyat intresse för att göra mer med Macen än att bara hålla liv i den med en prestandauppdatering då och då. Senaste uppdateringarna av Macbook Pro har kommit med tätare intervall än tidigare och vi hoppas att det fortsätter under 2018. Apples chefer har sagt i en intervju att de har lyssnat på kunderna som var besvikna på Macbook Pro med Touch Bar, och uppdateringen i somras var ett steg i rätt riktning. Nu väntar vi på processorer som ger stöd för 32 gigabyte minne och och ett bättre tangentbord.


Mac Mini

Mac Pro-koncept
Foto: Pascal EggertKonceptbild på hur en ny Mac Pro skulle kunna blanda "papperskorgens" smarta lösningar med en större och mer modulär design.

Mac Mini har nästan slagit Mac Pros rekord i antal dagar utan någon som helst uppdatering (1174 i skrivande stund), och i slutet av förra året visade Tim Cook en liten gnutta hopp om att vi kanske kan få en uppdaterad modell. Vi hoppas det blir i år, kanske på WWDC (utvecklare är en uppenbar målgrupp för den lilla Macen). Intel har visat att prestandan i gamla Mac Mini numera kan rymmas i en dator lika liten som Apple TV. Om Apple väljer lite saftigare komponenter kan Mini ändå blir mindre än idag och fortsätta vara den lilla flexibla Macen som kan.


Mac Pro

Apple har inte lovat att det blir i år, men vi håller alla tummar för att Imac Pro följs av den nya modellen av Mac Pro som Phil Schiller, Dan Riccio och Craig Federighi meddelade är på gång förra våren. Den ska återgå till en uppgraderingsbar, modulär design, vilket vi hoppas innebär en variant av torndator med kortplatser. Apple kan göra mycket med kylning, effektiv placering av komponenter och yttre design, men för att verkligen vara utbyggbar är pci-express ett måste.

Läs också: Fyra år sedan Apple uppgraderade Mac Pro senast

Imac Pro visar att Apple vet vad som menas med rejäl prestanda, och vi räknar med att Mac Pro kommer börja på ungefär samma nivå men gå mycket längre för de som behöver det. Och just det, en ny fristående skärm ska också släppas.